Χανιά | Το Γυμνάσιο Πλατανιά στην Ρουμανία με πρόγραμμα Erasmus+

χανιά-το-γυμνάσιο-πλατανιά-στην-ρουμα-872790

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δεύτερη διεθνής συνάντηση εκπαιδευτικών και μαθητών του Γυμνασίου Πλατανιά στο Γκίμπαβ της Ρουμανίας στο πλαίσιο του προγράμματος KA2 Erasmus+ με τίτλο: «Environment and Sustainability: Understand, Care, Act!» στο οποίο εκτός από το σχολείο μας συμμετέχουν 3 ακόμη σχολεία από Γερμανία, Ρουμανία και Ισπανία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το διάστημα 13/5-17/5/2019 στο ρουμανικό σχολείο Scoala Gimnaziala Ghimbav, που μας φιλοξένησε, και έλαβαν μέρος 2 εκπαιδευτικοί και 9 μαθητές του σχολείου μας. Το θέμα της συνάντησής μας ήταν τα απορρίμματα και πλαστικά και η επίδρασή τους στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Οι εργασίες διήρκεσαν τρεις ημέρες όπου συμμετείχαμε σε ποικίλες δραστηριότητες.

Την πρώτη ημέρα παρακολουθήσαμε παρουσιάσεις σχετικές με τα απορρίμματα και πλαστικά, και τον τρόπο διαχείρισής τους σε κάθε χώρα, ενώ παρουσιάσαμε και τη δική μας έρευνα πάνω στο θέμα. Το απόγευμα ξεναγηθήκαμε στο κέντρο της παλιάς πόλης Μπρασόβ, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Γκίμπαβ. Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τον Λευκό και τον Μαύρο Πύργο της πόλης, τη Μαύρη Εκκλησία που οφείλει το όνομά της σε μια πυρκαγιά του παρελθόντος και πολλά άλλα σημεία ενδιαφέροντος και να μάθουμε αρκετά στοιχεία για την ιστορία της περιοχής.

Τη δεύτερη μέρα επισκεφθήκαμε ένα πάρκο προστασίας αρκούδας. Η Ρουμανία στην περιοχή των Καρπαθίων φιλοξενεί μεγάλο πληθυσμό καφέ αρκούδας που όμως δυστυχώς, ειδικά τα προηγούμενα χρονιά, συχνά τύγχανε αιχμαλωσίας και βασανιστηρίων από ιδιώτες που στόχο είχαν το χρήμα.  Ευαισθητοποιηθήκαμε πάνω στο θέμα, μας εξήγησαν πως τα απορρίμματα και η μη σωστή διαχείρισή τους έχει φέρει την αρκούδα κοντά σε πόλεις και χωριά, κάτι που θέτει σε κίνδυνο και τους πολίτες αλλά και την ίδια την αρκούδα, ενώ είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά σε φυσικό περιβάλλον δεκάδες αρκούδες, ακόμη και αρκουδάκια που διασκέδαζαν σκαρφαλώνοντας επιδέξια πάνω σε δέντρα.

Πριν φύγουμε από την περιοχή, πραγματοποιήσαμε μια δράση καθαρισμού της γύρω περιοχής βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τους εθελοντές του πάρκου, αλλά στέλνοντας και περιβαλλοντικό μήνυμα προς όλους, αφού όλη η δράση μαγνητοσκοπήθηκε από Ρουμανικό κανάλι και την επομένη ήταν θέμα στις κεντρικές ειδήσεις της χώρας.

Το απόγευμα επισκεφθήκαμε ίσως το πιο γνωστό αξιοθέατο της χώρας, το κάστρο του Μπραν, ή αλλιώς το κάστρο του κόμη Δράκουλα. Μάθαμε για την πραγματική ιστορία του Πύργου αλλά διασκεδάσαμε και με το μυστήριο που το σημερινό μουσείο προσπαθεί να μεταδώσει στον επισκέπτη.

Την τρίτη μέρα μεταφερθήκαμε σε καταφύγιο της περιοχής ώστε να πραγματοποιήσουμε το εργαστήριο ανακύκλωσης που είχε οργανώσει το σχολείο της Ρουμανίας. Πήραμε το τελεφερίκ από την περιοχή Ποϊάνα και τα 1000μ υψόμετρο, και ανεβήκαμε στα 1600μ. Ο καιρός δεν μας βοήθησε να απολαύσουμε τη θέα γιατί είχε βροχή και πολλή ομίχλη. Φτάνοντας στον προορισμό μας περπατήσαμε περίπου 25 λεπτά μέσα στο χιόνι για να καταλήξουμε σε καταφύγιο της περιοχής, το Cabana Postavaru.

Τα παιδιά, αφού ξεκουράστηκαν, εργάστηκαν σε ομάδες για να δημιουργήσουν έργα τέχνης χρησιμοποιώντας υλικά που δεν είχαν πια χρήση. Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μενού της περιοχής, ενώ στη συνέχεια πήραμε το δρόμο της επιστροφής περπατώντας περίπου μία ώρα για να καταλήξουμε στο αρχικό σημείο. Ο καιρός είχε βελτιωθεί, οπότε μπορέσαμε να απολαύσουμε καλύτερα το τοπίο, το τόσο διαφορετικό από τον τόπο μας.

Για άλλη μια φορά οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι γονείς των Ρουμάνων μαθητών, μας φιλοξένησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γυρίσαμε πίσω με τις καλύτερες εντυπώσεις εκπαιδευτικοί και μαθητές. Ανυπομονούμε να τους υποδεχθούμε τον Οκτώβριο στο δικό μας σχολείο, να αναλύσουμε μαζί το θέμα της κατανάλωσης φαγητού όπως ορίζεται από το πρόγραμμα.

Στη συγκεκριμένη μετακίνηση συμμετείχαν οι μαθητές: Ανδρέας Καντιλιεράκης, Ερμής Κοντογουνάκης, Ρόμπερτ Πίτιριτς, Διονύσης Τουρχάνι, Ίρις Κατσαλιάκη, Νίκη Κοκκινάκη, Μυρτώ Χατζηβασιλείου, Έλενα Γιακουμάκη και Κατερίνα Σαραντολάκη. Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Ψυχογιού Διονυσία και Λιτσάκη Μαριέττα.»

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook