Χανιά | Τεράστια πτώση τζίρου τον Αύγουστο – «Έρχονται βίαια κι απότομα κλεισίματα», λέει ο Εμπορικός Σύλλογος

χανιά-τεράστια-πτώση-τζίρου-τον-αύγου-1072859

Το 40% άγγιξε η πτώση τζίρου στα εμπορικά καταστήματα τον Χανίων τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων. Η σύγκριση γίνεται με τον αντίστοιχο Αύγουστο του 2019 και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΧ, Γιώργο Τοπολιανάκη, η κατάσταση είναι δραματική.

«Το 40% είναι ο μέσος όρος, υπάρχουν καταστήματα με πτώση 70%, υπάρχουν και με πτώση 20%», δήλωσε ο κ. Τοπολιανάκης στο zarpanews.gr. «Η κατάρρευση ξεκινάει από τις 25 Αυγούστου, με τα έκτακτα μέτρα. Και πριν από αυτά υπήρχε πτώση, αλλά με τα μέτρα, η αγορά στέρεψε εντελώς».

Κανένα ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού δεν προσέθεσαν και οι ενδιάμεσες εκπτώσεις,οι οποίες έληξαν στις 15 Σεπτεμβρίου και είναι… σαν να μην υπήρχαν καν. Άλλωστε για την Κρήτη δεν ήταν ενδιάμεσες, αλλά συνέχεια των θερινών. Επόμενες εκπτώσεις θα υπάρξουν πια το νέο έτος.

«Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμία ουσιαστική μέριμνα για τους αυτοαπασχολούμενους και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις», λέει ο κ. Τοπολιανάκης. «Καλό το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά είναι μηδαμινά τα μεγέθη, καθώς ουσιαστικά ένας αυτοαπασχολούμενος μπορεί να λάβει μέσω αυτού 2000 ευρώ με τη μορφή χαμηλότοκου δανείου που θα αρχίσει να επιστρέφει στο τέλος του 2021. Αυτά είναι εντελώς ανεπαρκή για να συντηρηθεί μια επιχείρηση στη σημερινή κατάσταση».

Το επόμενο δίμηνο θα είναι δραματικό και ο χειμώνας δύσκολος, λένε οι έμποροι, με τον ΕΣΧ να επαναφέρει την ιδέα ότι χρήσιμο μέτρο θα ήταν μια ρύθμιση των 120 δόσεων, για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης, οι έμποροι λένε ότι η ρύθμιση που προβλέπει οικειοθελή μείωση ενοικίων μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, ως τώρα έχει φέρει μόνο προστριβές. Οι έμποροι προτείνουν να υπάρχει υποχρεωτική μείωση των ενοικίων, με ταυτόχρονη επιδότηση των ιδιοκτητών για τις απώλειές τους.

Με βάση όλα τα παραπάνω, το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν, όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του ΕΣΧ, «βίαια κι απότομα» κλεισίματα.

zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | Τεράστια πτώση τζίρου τον Αύγουστο – «Έρχονται βίαια κι απότομα κλεισίματα», λέει ο Εμπορικός Σύλλογος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook