Χανιά | Τεχνητή νοημοσύνη θα διαλέγει τα σκουπίδια στη ΔΕΔΙΣΑ – Πήραν και νέο συμπιεστή απορριμμάτων με… δόντια | Videos+Photos

χανιά-τεχνητή-νοημοσύνη-θα-διαλέγει-τ-1311856

Νέα μηχανήματα που θα αυξήσουν την παραγωγικότητά της στην επεξεργασία αλλά και την ταφή απορριμμάτων προμηθεύτηκε η ΔΕΔΙΣΑ και την Παρασκευή, στελέχη της επιχείρησης παρουσίασαν τα αποκτήματα στον δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη και στα ΜΜΕ.

Πρόκειται για έναν ρομποτικό διαλογέα με βραχίονα και στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να διαλέγει ανακυκλώσιμα υλικά χωρίς παρέμβαση ανθρώπου. Επίσης, η επιχείρηση πήρε έναν συμπιεστή απορριμμάτων, ο οποίος απλώνει και πιέζει τα σκουπίδια στον χώρο υγειονομικής ταφής.

«Οι συνολικές επενδύσεις στον χώρο εδώ προσεγγίζουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ, με τη διαμόρφωση των χώρων υγειονομικής ταφής και με την προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού που θα βελτιώσει την ποιότητα της διαχείρισης και ανάκτησης απορριμμάτων», δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων. «Ο συμπιεστής που βλέπετε είναι από τις καλύτερες επιλογές που υπάρχουν στη διεθνή αγορά, ενώ ο ψηφιακός διαλογέας θα διαλέγει αποτελεσματικά τα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν.

Η ΔΕΔΙΣΑ διακρίνεται διακρίνεται και καταφέρνει να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα, με το ποσοστό ανάκτησης ανακυκλώσιμων να είναι από τα υψηλότερα στη χώρα, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν ανακοινώσεις από το ΥΠΕΣ για τη χρηματοδότηση των σημείων ανακύκλωσης που θα δημιουργηθούν στην πόλη«, είπε ακόμα ο κ. Σημανδηράκης.

Ο συμπιεστής με τα… δόντια

Ο συμπιεστής της εταιρίας BOMAG είναι βάρους 26 τόνων, έχει κινητήρα 350 ίππων και έχει ειδικά δόντια στους τροχούς, τα οποία βοηθούν τη μετακίνησή του πάνω στα σκουπίδια και ταυτόχρονα τα πολτοποιούν, για καλύτερη συμπίεση. Το σύστημα μετάδοσης ισχύος είναι υδροστατικό και το μηχάνημα μέσα σε μια ώρα μπορεί να καλύψει επιφάνεια σχεδόν 30 στρεμμάτων, ενώ τα δόντια στους τροχούς έχουν τη δυνατότητα αντικατάστασης όταν φθαρούν. Διαθέτει και σύστημα τηλεματικής, που επιτρέπει την παρακολούθησή του και την καταγραφή όλων των στοιχείων λειτουργίας του σε πραγματικό χρόνο.

Μάλιστα ο δήμαρχος Χανίων ανέβηκε στην καμπίνα και χειρίστηκε για λίγο το μηχάνημα, όπως μπορείτε να δείτε στην αρχή του παρακάτω βίντεο:

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ, Μιχάλης Τσουπάκης, ανέφερε ότι θα βελτιωθούν και ο όγκος και η ποιότητα της εργασίας: «Θα μας βοηθήσει να κάνουμε καλύτερη διαλογή και γρηγορότερα, προσπαθούμε να εξελισσόμαστε και να βελτιωνόμαστε ώστε να έχουν οι Χανιώτες μια πιο καθαρή πόλη, έναν πιο καθαρό δήμο», είπε χαρακτηριστικά.

Ποια ήταν τα κόστη

«Ο παλιός συμπιεστής είχε 20 χρόνια λειτουργίας και σήμερα παραλάβαμε τον καινούριο», είπε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΔΙΣΑ, Κώστας Πατεράκης. «Το κόστος του χωρίς ΦΠΑ ήταν 300.000 ευρώ. Χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον, Υποδομές και Μεταφορές» και είναι υποέργο στο μεγάλο έργο επέκτασης του ΧΥΤΥ.

Όσο για τον ρομποτικό βραχίονα, χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, ενώ η ΔΕΔΙΣΑ κατέβαλε 200.000. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το ΙΤΕ, το Πολυτεχνείο Κρήτης, η ΔΕΔΙΣΑ και ο ΕΣΔΑΚ, με στόχο την καινοτομία στην διαχείριση των αποβλήτων», δήλωσε ακόμα ο κ. Πατεράκης. 

Ο Αριστοτέλης Σιβρής, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Αφοι Σιβρή» από τη Θεσσαλονίκη, η οποία προμήθευσε τον συμπιεστή, χαρακτήρισε το μηχάνημα ως απόσταγμα τεχνολογίας με παράδοση 70 ετών. «Η καινοτομία είναι πως δεν παίρνει έναν φορτωτή και τον μεταμορφώνει σε απλό συμπιεστή απορριμμάτων αλλά δομεί τα υλικά εξαρχής για τη συμπίεση. Το όχημα είναι σχεδιασμένο με κύριο γνώμονα την ασφάλεια του χειριστή και έπειτα την απόδοση και τη μείωση του λειτουργικού κόστους».

Όσο για τον ρομποτικό διαλογέα, λειτουργεί μέσω φασματογράφου και καμερών που σκανάρουν τα υλικά που περνούν από κάτω του και όταν εντοπίσει κάτι ανακυκλώσιμο, ο βραχίονας το αρπάζει και το τοποθετεί στην κατάλληλη θέση. Προς το παρόν το σύστημα βρίσκεται στη φάση «εκπαίδευσης» της τεχνητής νοημοσύνης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το μηχάνημα θα «μάθει» να ξεχωρίζει ποια υλικά είναι αυτά που… του χρειάζονται από την εικόνα και το φάσμα τους και έτσι δεν θα χρειάζεται καμία παρέμβαση για να λειτουργήσει.

Η «εκπαίδευση» γίνεται με τη συνδρομή του ΙΤΕ.

Αν και δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να λειτουργεί κανονικά, ο κ. Πατεράκης υποσχέθηκε ότι αυτό θα γίνει στις αρχές του 2022.Δείτε και άλλες φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΔΙΣΑ στο Ακρωτήρι:

zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | Τεχνητή νοημοσύνη θα διαλέγει τα σκουπίδια στη ΔΕΔΙΣΑ – Πήραν και νέο συμπιεστή απορριμμάτων με… δόντια | Videos+Photos

  1. ο δημαρχος χανιων να ενημερωθει οτι στο συγκεκριμενο σημειο επρεπε να φορα μασκα και κρανος γιατι ειναι εργοταξιο στην ουσια. ιδιως ομως μασκα.
    οταν ομως θελουμε να φανει η φατσα μας στον φακο αυτα ειναι λεπτομερειες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook