Χανιά | Τα μαγαζιά αδειάζουν, τα ενοίκια δεν πέφτουν – Τι λένε για τα επαγγελματικά ακίνητα μεσίτες και έμποροι

χανιά-τα-μαγαζιά-αδειάζουν-τα-ενοίκια-1120768

Μπορεί τα καταστήματα και οι επαγγελματικοί χώροι στα Χανιά να αδειάζουν με μεγάλη ταχύτητα – μόνο στο κέντρο της πόλης είχαμε μετρήσει πάνω από 60 άδεια καταστήματα  (δείτε ΕΔΩ), ωστόσο τα ενοίκια δεν δείχνουν να πέφτουν. Η ζήτηση είναι πεσμένη σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό, όπως άλλωστε λένε και μεσίτες, αλλά οι ιδιοκτήτες δεν δείχνουν διάθεση να βάλουν νερό στο κρασί τους. Είναι σαν να μη λειτουργούν οι νόμοι της αγοράς.

Ο μεσίτης, Γιάννης Κριαράς, τόνισε στο zarpanews.gr: «Τα ενοίκια δεν πέφτουν και οι ιδιοκτήτες τηρούν σκληρή στάση. Ζητούν πρακτικά τα ίδια χρήματα που ζητούσαν και παλαιότερα», προσθέτοντας ότι η ζήτηση για καταστήματα έχει καταρρεύσει γενικά, και ότι μόνο στους κεντρικότερους δρόμους υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον για ενοικίαση επαγγελματικών χώρων:

«Οι εμπορικότερες οδοί είναι οι Χάληδων, Χατζημιχάλη Γιάνναρη και Σκαλίδη», είπε ο κ. Κριαράς. «Τα ενοίκια εκεί κυμαίνονται από 25 ως 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ στην Παλιά Πόλη κυμαίνονται από 30 ως 40 ευρώ ανά τετραγωνικό. Σε αυτά τα επίπεδα κυμαίνονται και στην Τζανακάκη ως το ύψος του Δημοτικού Κήπου. Η τιμή δεν εξαρτάται από την παλαιότητα, σε καταστήματα όμως που είναι πολύ μεγάλα σε έκταση, τείνει να είναι χαμηλότερη ανά τετραγωνικό».

Και η πρόεδρος του συλλόγου μεσιτών νομού Χανίων, Λουκία Καλλιγιάννη, επιβεβαιώνει ότι οι τιμές δε λένε να πέσουν: «Πτώση τιμών δεν υπάρχει, οι ιδιοκτήτες επιμένουν στα ενοίκια, ενώ το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν μόνο οδοί όπως η Σκαλίδη και η Χατζημιχάλη Γιάνναρη. Οι ιδιοκτήτες περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, υπάρχει μια στάση αναμονής και μια πρωτόγνωρη αβεβαιότητα, την οποία δεν είχαμε ζήσει άλλες χρονιές», δήλωσε η κα Καλλιγιάννη.

Από την πλευρά των… ενοικιαστών, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Γιώργος Τοπολιανάκης, ανέφερε πως όταν τα καταστήματα που έχουν πτώση τζίρου, το ενοίκιο αρχίζει να γίνεται μεγάλο πρόβλημα: «Στους κεντρικότερους δρόμους, ό,τι ξενοικιάστηκε,  ξανανοικιάστηκε, αλλά στους παράδρομους και τους λιγότερο κεντρικούς, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Και αυτό θα ενταθεί τον χειμώνα», τόνισε ο κ. Τοπολιανάκης. Είπε μάλιστα ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες ζητούν ακόμα και μεγαλύτερο ενοίκιο από αυτό που ζητούσαν πριν, και αυτό συμβαίνει όταν ο προηγούμενος ενοικιαστής έφυγε, χρωστώντας πολλά νοίκια. Προσπαθούν δηλαδή να βγάλουν τα σπασμένα από τον… επόμενο.

«Στο μεταξύ, πάμε σε μια επιχειρηματικότητα του καφέ και της τυρόπιτας, καθώς κλείνουν επιχειρήσεις που έκαναν τζίρους 200 και 300 χιλιάδες ευρώ και αυτές που ανοίγουν κάνουν 50-60», δήλωσε ο πρόεδρος των εμπόρων. Όσο για τα ήδη ανοικτά καταστήματα, δεν φαίνεται να έχει λειτουργήσει η διαδικασία της οικειοθελούς μείωσης, που αντικατέστησε την υποχρεωτική που ίσχυε το καλοκαίρι.

Εκείνο στο οποίο συμφώνησαν και οι τρεις παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο zarpanews.gr, είναι ότι τηρείται στάση αναμονής και από τις δύο πλευρές,  με στόχο να περάσει ο χειμώνας και να γίνουν κατανοητές οι συνέπειες της κρίσης. «Βλέπουμε ότι απουσιάζει και η κυβέρνηση, την ώρα που απαιτείται βοήθεια», ανέφερε ο κ. Κριαράς. «Δεν υπάρχει ζήτηση από επαγγελματίες να ανοίξουν μαγαζί αυτόν τον καιρό», είπε ο κ. Τοπολιανάκης, ενώ στο ότι και οι ιδιοκτήτες προτιμούν να περάσουν μερικούς μήνες με τους χώρους τους άδειους, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση από την αβεβαιότητα, συμφώνησε και η κα Καλλιγιάννη.

Κοινώς, αισθάνεται κανείς πως όλα έχουν μπει στον πάγο.

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

One thought on “Χανιά | Τα μαγαζιά αδειάζουν, τα ενοίκια δεν πέφτουν – Τι λένε για τα επαγγελματικά ακίνητα μεσίτες και έμποροι

  1. Άσε μας Λεωνίδα τώρα με την κάψα των εμπόρων των ιδιοκτητών και των ξενοδόχων των Χανίων….
    Αυτοί τόσα χρόνια βγάλανε και για τα εγγόνια τους….

    Οι εποχές αλλάζουν,το ίντερνετ shopping και οι μεγάλες αλυσίδες έχουν ασυναγώνιστες τιμές,τέλος .

    Ας βοηθήσει το κράτος να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε τομείς πιο σημαντικούς, παραγωγή, τροφίμων, υγεία ,παιδεία, περιβάλλον…

    Δε μπορεί να είμαστε οι μισοι σερβιτόροι και πωλητές και οι άλλοι μισοί οι πελάτες τους.

    Και τα λεφτά των φραγκατων Χανιωτών που γεμίζουν τα καφέ εστιατόρια και μαγαζιά θα τελειώσουν κάποτε….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook