Χανιά | Συνάντηση αγροτών με τον Καλογερή για την φετινή καταστροφή της ελαιοπαραγωγής

χανιά-συνάντηση-αγροτών-με-τον-καλογε-949283

Πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, συνάντηση αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΧ με τον αντιεριφερειάρχη Χανίων κ. Καλογερή. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης αρμόδιοι για την εφαρμογή του προγράμματος γεωπόνοι της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Οι εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΝΧ επεσήμαναν ότι η εφαρμογή του προγράμματος για άλλη μια χρονιά ήταν προβληματική και αναφέρθηκαν στις ζημιές που υπέστη το ελαιόλαδο φέτος, τόσο όσον αφορά στην ποιότητά του, όσο και στην ποσότητά του.

Παρόλα αυτά, δήλωσαν τη στήριξή τους στο πρόγραμμα, καθώς θεωρούν ότι μια πιθανή ιδιωτικοποίησή του θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς, και ζήτησαν να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια, στα επίπεδα του 2009, από το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι αυξημένες ανάγκες σε ψεκασμούς και εντομοκτόνα υλικά.

Επιπλέον, τέθηκε το αίτημα της αποζημίωσης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την απώλεια της φετινής ελαιοπαραγωγής αφού η αγρότες δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για την κατάσταση που έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα την φετινή τεράστια καταστροφή. Αντιθέτως έχουν προειδοποιήσει επανειλλημένα για το πρόβλημα αυτό και το μόνο που παίρνουν κάθε φορά είναι διαβεβαιώσεις ότι όλα θα πάνε καλά και ότι δεν θα

υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Η ΕΟΑΣΝΧ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι των Χανίων διεκδικούν:

Α. Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς.

Β. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη

δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

Γ. Να αποζημιωθεί στο 100% από κρατικά κονδύλια η τεράστια φετινή καταστροφή.

Την Πέμπτη 7 Νοέμβρη στις 7μμ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Χανίων με κεντρικό ομιλητή τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Το πρόβλημα της δακοκτονίας όπως και πολλά άλλα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι αγρότες είναι ζήτημα κεντρικών πολιτικών επιλογών (των κυβερνήσεων και της ΚΑΠ της ΕΕ που εφαρμόζουν) και για αυτό τον λόγο καλούμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους σε μαζική συμμετοχή στην σύσκεψη αφού η αναγκαιότητα για πανελλαδικό συντονισμό είναι επιτακτική.

zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | Συνάντηση αγροτών με τον Καλογερή για την φετινή καταστροφή της ελαιοπαραγωγής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook