Χανιά | Στερούν από μικρό μαθητή την παράλληλη στήριξη – Δεκάδες κενά, άγνωστο αν θα καλυφθούν

χανιά-στερούν-από-μικρό-μαθητή-την-παρ-1169943

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπούν τα παιδιά. Στη χώρα μας ιδιαίτερα, η σχέση του γονέα με το παιδί είναι ξεχωριστή. Άλλωστε, η «Ελληνίδα μάνα» είχε γίνει meme πριν καλά-καλά εξαπλωθεί το διαδίκτυο.

Ποιους αγαπάει όμως το ελληνικό κράτος; Ας κρατήσουμε την απάντηση για το τέλος.

Ο Χρυσόστομος, 9 ετών, φέτος πάει στη Γ’ Δημοτικού, στο 2ο Δημοτικό σχολείο στα Κουνουπιδιανά. Μόνο που έχει αυτιστική διαταραχή και του είναι απολύτως απαραίτητο να τον βοηθάει κάποιος στο σχολείο, διότι δεν μπορεί αλλιώς. Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, χρειάζεται ιδιαίτερη επεξήγηση σε διάφορες περιστάσεις και σε μαθήματα, προσαρμόζεται δύσκολα στο σχολικό περιβάλλον. Με την κατάλληλη βοήθεια όμως μπορεί να  ανταπεξέλθει.

Δεν φταίει εκείνος που έχει αυτές τις ανάγκες.

Στην Ελλάδα, προς το παρόν, η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για όλους. Το ελληνικό κράτος είχε φροντίσει να δημιουργήσει την παράλληλη στήριξη με εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς να βοηθούν παιδιά σαν τον Χρυσόστομο. Παιδιά που δεν μπορούν αλλιώς. Παιδιά με προβλήματα όρασης, διανοητικά προβλήματα, αναπηρίες και άλλες καταστάσεις που τα εμποδίζουν να κάνουν κανονικό μάθημα.

Και το σύστημα αυτό λειτουργεί. Σύμφωνα με τη μητέρα του Χρυσόστομου, η οποία μίλησε στο zarpanews.gr, το παιδί της έχει διαγνωστεί ότι χρειάζεται παράλληλη στήριξη από το νηπιαγωγείο ακόμα, ενώ πριν πάει στην Α’ Δημοτικού, το ΚΕΣΥ γνωμάτευσε ότι θα πρέπει να του παρέχεται αυτή η στήριξη τουλάχιστον για τρία χρόνια ακόμα. Και το παιδί, παρά τις ιδιαιτερότητές του, εμφάνιζε πρόοδο στο σχολείο χάρη στη βοήθεια αυτή.

Δύο χρόνια πέρασαν και ξαφνικά η παράλληλη στήριξη έκανε φτερά. Όπως αναφέρει η μητέρα του 9χρονου αλλά έχει γίνει γνωστό εβδομάδες τώρα, το υπουργείο Παιδείας εν σοφία αποφάσισε, ότι φέτος για κάθε σχολείο θα παρέχει το πολύ δύο εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, άσχετα από τον αριθμό των μαθητών που χρειάζονται παράλληλη στήριξη.

Έτσι, στο 2ο Δημοτικό Κουνουπιδιανών οι δύο αντίστοιχοι εκπαιδευτικοί ανέλαβαν κάποια άλλα παιδιά και φυσικά δεν ήταν δυνατόν δύο άνθρωποι να αναλάβουν όλα τα παιδιά. Έτσι ο Χρυσόστομος, μαζί με τουλάχιστον ένα παιδί ακόμα, έμεινε ακάλυπτος. Συνολικά στην Π.Ε. Χανίων διορίστηκαν 67 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής για την Πρωτοβάθμια, ενώ τα παιδιά που τους χρειάζονται, ξεπερνούν τα 200.

Η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Πόπη Ψαρουδάκη, μιλώντας στο zarpanews.gr, επιβεβαίωσε τις ελλείψεις, αλλά και τον «κανόνα» δύο εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής ανά σχολείο. Δήλωσε ότι η διεύθυνση έχει ζητήσει από το υπουργείο εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και περιμένει τη Β’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών για να δει αν το αίτημα θα ικανοποιηθεί:

«Εμείς διαμηνύσαμε ότι πρέπει να γίνουν προσλήψεις, έχουν σταλεί τα κενά, αλλά το υπουργείο αποφασίζει ποιους θα προσλάβει. Οι προσλήψεις της Β’ φάσης αναμένονται σύντομα, ενδεχομένως ακόμα και τη Δευτέρα αυτή», ανέφερε η κα Ψαρουδάκη.

Αν τελικά δεν προσλάβει κανέναν, το ελληνικό κράτος θα είναι σαν να λέει ότι ένα σοβαρό υπουργείο, όταν μπορεί να γλιτώσει γύρω στα 1000 ολόκληρα ευρώ τον μήνα ανά εκπαιδευτικό που δεν θα προσλάβει, δε θα σπαταλήσει χρόνο να νοιάζεται για κάτι άρρωστα παιδάκια του απλού κοσμάκη. Τα χρήματα των φορολογούμενων μάλλον θα είναι υπερβολικά ιερά για να ξοδεύονται για ανάγκες των φορολογούμενων.

Αυτή τη στιγμή, μπροστά στο χιλιάρικο, το μέλλον του Χρυσόστομου και χιλιάδων ακόμα «Χρυσόστομων» που με θράσος τόλμησαν να πάσχουν από διάφορες διαταραχές και ασθένειες, φαντάζει βαθύτατα δευτερεύον.

Δεν θα είναι όμως καθόλου δευτερεύον για διάφορους επαγγελματίες που μπορούν, με το αζημίωτο φυσικά, να αναλάβουν τη στήριξη τέτοιων παιδιών στα σχολεία. «Eίτε πληρώνουμε ιδιωτική παράλληλη στήριξη είτε τον στέλνω στο σχολείο μόνο του, να κάνει βήματα προς τα πίσω ενώ τόσον καιρό εξελίσσεται ομαλά», δηλώνει η μητέρα του 9χρονου και προσθέτει ότι το κόστος κυμαίνεται γύρω στα 600 ευρώ τον μήνα.

Ένα ποσό που η ίδια αλλά και οι περισσότεροι γονείς στη χώρα δεν μπορούν να δώσουν.

Ή μήπως θα στερηθούν άλλα πράγματα αλλά θα τα δώσουν τα λεφτά, γιατί πρόκειται για το παιδί τους; Άλλωστε, η «Ελληνίδα μάνα» δεν έγινε meme αβάσιμα. Ως γνωστόν, όσο αγνότερη η αγάπη, τόσο ευκολότερα προσφέρεται για εκμετάλλευση.

Στη χώρα αυτή χιλιάδες απόφοιτοι λυκείων που είχαν γράψει πολύ καλά στις πανελλήνιες, έμειναν εκτός πανεπιστημίων γιατί δεν έπιασαν την ελάχιστη βάση εισαγωγής, πολλές φορές σε κάποιο δευτερεύον μάθημα, και δεν ενοχλήθηκε σχεδόν κανείς.

Πράγμα που ενδεχομένως να σημαίνει πως ελάχιστοι θα νοιαστούν για τα παιδάκια που δεν θα τύχουν παράλληλης στήριξης. Άλλωστε δεν τα διώχνει κανείς από το σχολείο, το οποίο, μην ξεχνάμε, είναι υποχρεωτικό. Κι αν δε μάθουν τίποτα, πρόβλημά τους.

Κερασάκι στην τούρτα της ειρωνείας, το γεγονός ότι τη γνωμάτευση για το αν ένα παιδί χρειάζεται βοήθεια, τη δίνει το ίδιο το δημόσιο που τώρα τους στερεί αυτή τη βοήθεια.

Δεν ξέρουμε αν τα παραπάνω απαντούν στο ερώτημα, ποιους αγαπάει το ελληνικό κράτος. Αν όμως αφήσει τα πράγματα όπως έχουν τώρα, θα δείξει ξεκάθαρα, για ποιους δε δίνει δεκάρα τσακιστή.

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

3 thoughts on “Χανιά | Στερούν από μικρό μαθητή την παράλληλη στήριξη – Δεκάδες κενά, άγνωστο αν θα καλυφθούν

  1. πόσα παιδιά έχουν οι εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης και άφησαν 2 παιδιά εκτός? Κατά τα άλλα το Υπουργείο Παιδείας ενδιαφέρεται για τα παιδιά. Τα κενά είναι πάρα πολλά ακόμα.

  2. Δυστυχώς στο σχολείο αυτό είναι άλλα 3-4 παιδάκια που περιμένουν παράλληλη στήριξη, με τα ίδια ή και πιο σοβαρά προβλήματα αλλά η κυβέρνηση…

  3. Ως τωρα ειχαμε την δυσλειτουργεια του ντοπιου ΚΕΣΣΥ με την καθηγητρια Αγγλικων που εκανε την διευθυντρια και χαθηκανε τοσες παραλληλες και τμηματα ενταξης τοσα χρονια,φετος περνάνε αυτοι μαθητες της Πεμπτης που ειχανε κανει αιτηση στην…Δευτερα ταξη!!!!τωρα που αλλαξε η …διευθυνση τις κοβει το υπουργειο!!!
    ……………………

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook