Χανιά | Στα όριά τους οι κάτοικοι των Αρμένων: «Πηγές ελεύθερες για όλους!» – Ζητούν εξασφάλιση της προστασίας των υδάτων

χανιά-στα-όριά-τους-οι-κάτοικοι-των-αρ-1519239

Μετά από συνέλευση για τις πηγές Αρμένων, οι κάτοικοι του χωριού δηλώνουν παρόντες να αγωνιστούν για όλα όσα, σύμφωνα με τους ίδιους, κινδυνεύουν να χαθούν από τη διαχρονική αδιαφορία του κράτους και των αρμόδιων αρχών τόσα και τόσα χρόνια.

Συγκεκριμένα διεκδικούνε:

  • Τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου των πηγών και την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές.
  • Τη χαρτογράφηση και την οριοθέτηση όλων των πηγών του χωριού.
  • Την εξασφάλιση της προστασίας και της καθαρότητας των υδάτων ενάντια στην υποβάθμιση της υγείας και της ζωής των κατοίκων.
  • Την ανάδειξη της ιστορικότητας του χώρου.
  • Την ανάπλαση και την απόδοση του χώρου των πηγών για χρήση από όλους τους πολίτες των Αρμένων, του Αποκόρωνα, επισκεπτών και φίλων.
  • Τη συμπερίληψη του χώρου των πηγών στην πολιτιστική διαδρομή που συνδέει 27 σημαντικά μνημεία πολιτισμού στον Αποκόρωνα.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρουν οι κάτοικοι:

Πηγές Αρμένων, 2022. Δυο αιώνες μετά το παραπάνω ιστορικό γεγονός βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο, συγκαλώντας μια εβδομαδιαία Συνέλευση των Αρμένων, εκκινώντας έναν νέο αγώνα για την προστασία των πηγών του χωριού μας, αλλά και της ιστορικότητας του τόπου – ξεχασμένης από καιρό από κράτος, διοίκηση, αλλά καμιά φορά και από εμάς τους ίδιους.

Στον παρακείμενο χώρο, δίπλα ακριβώς στις τρεις πηγές απ’ όπου υδροδοτείται και αρδεύεται ο μισός Αποκόρωνας, ένα παλιό μικρό καφενείο, που τη δεκαετία του ’80 έγινε ταβέρνα, πουλήθηκε πριν από μερικούς μήνες σε νέο επενδυτή, ο οποίος ξεκίνησε εργασίες κατασκευής τουριστικού καταλύματος, οικειοποιούμενος τον περιβάλλοντα χώρο των πηγών και κλείνοντας την πρόσβαση σε αυτές.

Σε αυτό το κείμενο, όμως, δεν θα σταθούμε στην επικείμενη επένδυση. Με αυτό το κείμενο επιθυμούμε να μιλήσουμε για τον τόπο μας, για την ιστορία του και τους φυσικούς του πόρους, και να διεκδικήσουμε όλα όσα ανήκουν όχι μόνο στους Αρμενιανούς, αλλά και σε όλους τους Αποκορωνιώτες· και πολύ περισσότερο να μιλήσουμε για το νερό, που αναβλύζει γάργαρο στις πηγές μας· ένα δημόσιο αγαθό, που δεν πουλιέται ούτε αγοράζεται. Και που πρέπει με κάθε τρόπο και μέσο να προστατεύσουμε.

«Οι δρόμοι διατηρούνται όταν τους διαβαίνουμε», και σε αυτόν τον δρόμο που διάβαιναν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας πηγαίνοντας στα χωράφια τους, αλλά και που

χρησιμοποιούσαν για να παίρνουν καθαρό νερό για τα σπίτια τους, για να παγώνουν τα καρπούζια τους (το φυσικό ψυγείο της γειτονιάς), να πλένουν τους ντορβάδες τους, ακόμα και για να παίζουν όταν ήταν μικρά παιδιά· αυτόν τον δρόμο μάθαμε να διαβαίνουμε κι εμείς, ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς αιώνες τώρα, είτε λειτουργούσε καφενείο ή ταβέρνα στον χώρο, είτε όχι. Να φέρνουμε εδώ τους φίλους μας, να ανιστορούμε τα παλιά, να θαυμάζουμε και να απολαμβάνουμε το φυσικό κάλλος της περιοχής, εδώ, στον πυρήνα του χωριού, το θεμέλιο γύρω από το οποίο αναπτύχθηκε η κοινότητά μας. Σε αυτόν τον τόπο, πλάι στο καμένο πια κουφάρι του ιστορικού πλατάνου, δεν χωρούν καγκελόπορτες.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook