Χανιά | Σε λειτουργία νέος σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων – Τον εγκαινίασε ο Αρναουτάκης | Video+Photos

χανιά-σε-λειτουργία-νέος-σταθμός-μέτρ-1469593

Ένας σύγχρονος σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων ξεκίνησε να λειτουργεί τη Δευτέρα στο Εθνικό Στάδιο Χανίων, με την προμήθειά του να πραγματοποιείται χάρη στην ένταξη σχετικού έργου αξίας 900.000 ευρώ στο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ η λειτουργία του θα είναι στην αρμοδιότητα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ο σταθμός καταγράφει και στέλνει σε πραγματικό χρόνο στοιχεία για τους ρύπους και είναι ο δεύτερος τέτοιου είδους στα Χανιά, πρώτος όμως εντός πόλης.

«Η μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι το πρωτεύον για να μπορούμε να προλαμβάνουμε διάφορες άλλες δυσάρεστες καταστάσεις. Ευχαριστούμε όλους όσους εργάστηκαν για να τοποθετηθεί ο σταθμός, μέσω προγράμματος που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που και στα Χανιά πλέον υπάρχει αυτή η εγκατάσταση», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος βρέθηκε στα Χανιά για την περίσταση.

«Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι σημαντική αιτία παιδικής θνησιμότητας. Ως Περιφέρεια είχαμε συμβατική υποχρέωση να έχουμε έναν σταθμό, αλλά χάρη στον Περιφερειάρχη, αναγνωρίζοντας ότι σε ένα ανάπτυγμα 300 χιλιομέτρων αυτό δεν επαρκεί, έγινε το έργο αυτό, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αυτοί θα δουλεύουν τα μηχανήματα και θα μας ενημερώνουν για την κατάσταση της ατμόσφαιρας, ώστε αν χρειαστεί να λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα. Έχουμε πλέον ένα δίκτυο 5 σταθμών στην Κρήτη που παρακολουθούν τους αέριους ρύπους σε πραγματικό χρόνο», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής.

Τι μετράει ο σταθμός 

«Ο σταθμός αυτός μετράει σε πραγματικό χρόνο αέριους και σωματιδιακούς ρύπους. Ένας παρόμοιος υπάρχει στο Ηράκλειο και έχουμε κι εμείς έναν στο Πολυτεχνείο. Από το ίδιο πρόγραμμα αγοράστηκαν και κάποια όργανα που αναβάθμισαν τον σταθμό στο Πολυτεχνείο. Τα δεδομένα παρέχονται ταυτόχρονα στο υπουργείο και την ΕΕ. Αν υπάρξει υπέρβαση ορίων σε κάποιον ρύπο, ενημερώνεται η Περιφέρεια και αντίστοιχα εκδίδει σχετικές οδηγίες. Πάντως τα Χανιά είναι γενικά καλά όσον αφορά την καθαρότητα του άερα, αλλά υπάρχει το φαινόμενο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα που δεν μπορεί να ελεγχθεί, ενώ τον χειμώνα υπάρχει στάχτη από τα τζάκια που επηρεάζει την ατμόσφαιρα. Επίσης σε μέρες με έντονη ηλιοφάνεια παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις όζοντος», δήλωσε ο Μιχάλης Λαζαρίδης, καθηγητής στη σχολή ΧΗΜΗΠΕΡ του Πολυτεχνείου.

«Ο σταθμός αυτός στήθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Από το έργο αυτό θα βγουν ωφελημένοι οι πολίτες των Χανίων», είπε ο πρύτανης του εκπαιδευτικού ιδρύματος, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.

Σημανδηράκης: Για μας θα είναι εργαλείο πολιτικής

«Ο σταθμός θα μας δώσει σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα για την ποιότητα του αέρα. Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι οι συνέργειες μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων παράγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και πρόκειται για υποδομή που για μας θα είναι ένα εργαλείο πολιτικής. Θα μπορούμε να ενθαρρύνουμε τη χρήση ήπιων μέσων μετακίνησης για να μειωθούν οι ρύποι», δήλωσε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

«Υπάρχει σκέψη και θα γίνει η σχετική διαβούλευση, ώστε τα δεδομένα από τις μετρήσεις να παρουσιάζονται σε πραγματικό χρόνο στους επισκέπτες μέσα από αντίστοιχες σημάνσεις», είπε ακόμα ο δήμαρχος.

Ο πρόεδρος του ΕΑΚ Χανίων, Τάκης Σβουράκης, δήλωσε ότι ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόταση της Περιφέρειας να παραχωρήσει χώρο στο στάδιο που ήταν κατάλληλος για την τοποθέτηση του σταθμού.zarpanews.gr

2 thoughts on “Χανιά | Σε λειτουργία νέος σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων – Τον εγκαινίασε ο Αρναουτάκης | Video+Photos

  1. 1 βήμα πιο κοντά για την επιβολή των ESG κριτηρίων [στις ΜμΕ, γιατί έχουμε και το νάτο στη γειτονιά] και την ατζέντα της πράσινης συμφωνίας (green deal)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook