Χανιά | Σχεδόν… Πρωτοχρονιά ξεκινάει η ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου – Τι θα αλλάξουν, πότε θα τελειώσει | Video

χανιά-σχεδόν-πρωτοχρονιά-ξεκινάει-η-1338834

Υπεγράφη το μεσημέρι της Πέμπτης στο ιστορικό καφέ «Κήπος», η σύμβαση για την ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου Χανίων, ένα έργο που εντάσσεται στο σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης.

Ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, δήλωσε ότι το έργο, αξίας 840.000 ευρώ, θα αναδείξει τον κήπο, αλλάζοντας την εικόνα του επί τα βελτίω. «Το έργο θα ξεκινήσει στις 3 Ιανουαρίου και η διάρκεια εργασιών είναι 10 μήνες, αλλά θα προσπαθήσουμε να το τρέξουμε όσο γίνεται περισσότερο, για να παραδοθεί ο Κήπος στην κοινωνία των Χανίων», ανέφερε.

Η σχετική μελέτη προβλέπει να αλλάξει το υλικό επίστρωσης των διαδρόμων και την απομάκρυνση του μπετόν, μεγαλύτερη περιοχή παιχνιδιού, για την οποία θα χρησιμοποιηθεί και ο χώρος που σήμερα καταλαμβάνεται από τα κλουβιά των ζώων, αλλά και παιχνίδια νερού στη λίμνη.

Ακόμα, θα υπάρξει νέα είσοδος από την πλευρά της οδού Πλουμιδάκη, νέο φυτώριο και αποθήκη, καινούριες τουαλέτες κατάλληλες και για ΑΜΕΑ, όπως επίσης και καλύτερος φωτισμός.

Δείτε ΕΔΩ την παρουσίαση

Στόχος, όπως ειπώθηκε, είναι η ανάδειξη και ανανέωση του πρασίνου στον Δημοτικό Κήπο. Όσο για τα δέντρα, θα απομακρυνθούν και θα αντικατασταθούν μονάχα όσα είναι άρρωστα ή επικίνδυνα να πέσουν, αριθμός που, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην παρουσίαση, μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Στην εκπόνηση της μελέτης υπήρξε εναρμόνιση και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τις προβλέψεις τους για τέτοιες περιπτώσεις, ανέφερε ο δήμαρχος Χανίων. 

«Μόνο σημαντικά οφέλη προσφέρει η συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης. Δήλωσε ακόμα ότι ο σχεδιασμός της υφιστάμενης και της επερχόμενης προγραμματικής περιόδου, προβλέπει μεγάλο προϋπολογισμό για τα Χανιά και συνεχάρη τον δήμαρχο Χανίων.

Ο κ. Σημανδηράκης ρωτήθηκε επίσης και για τα ζώα του κήπου, και απάντησε ότι οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν συνάδουν με την ύπαρξη άγριων ζώων στον χώρο. «Καταλαβαίνω ότι πολλοί είχαν συνηθίσει την ύπαρξη των ζώων εδώ, αλλά είμαι σίγουρος και ότι για τα νέα παιδιά σήμερα δεν είναι σωστό μήνυμα η εξοικείωση με ζώα που ζουν στην αιχμαλωσία», είπε ακόμα ο δήμαρχος.

O Κήπος και το ιστορικό καφέ θα χρειαστεί να κλείσουν για κάποιο διάστημα, χωρίς όμως να έχει αποσαφηνιστεί πόσο ακριβώς θα είναι αυτό.

Προηγήθηκε παρουσίαση της μελέτης από υπηρεσιακούς παράγοντες.

Δείτε δηλώσεις και φωτογραφίες:

ΚΗΠΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ zarpanews.gr

11 thoughts on “Χανιά | Σχεδόν… Πρωτοχρονιά ξεκινάει η ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου – Τι θα αλλάξουν, πότε θα τελειώσει | Video

  1. Δηλαδή οι μισοί Χανιώτες δεν μπορούνε να πάνε σε ένα μαγαζί να πιουν ένα καφέ γιατί δεν υπάκουσαν τις εντολές του γερμανόφιλου Φαραώ λόγω έξαρση της ….πανδημίας αλλά για τους πολιτικαντηδες μαυρογυαλουρους ντόπιους και μη η ζωή συνεχίζεται, τα έργα ( λόγω μίζας ) συνεχιζωντε σαν να μην υπάρχει πανδημία και σείς ξύνετε τόν άδειο κουβά που έχετε για κεφάλι και δεν μπούκαρε τε στα γραφεία τους να τους ξεβρακώσετε και να τους βγαλετε στο δρόμο σαν μαϊμούδες για να βλέπει ο κόσμος ποιους ψήφισε ? Ακόμα χρειάζεστε να σκεφτεστε τι δεν κολλάει και ότι το παραμύθι που σας σερβίρουν καθημερινά δεν έχει δρακο ? Αν θέλετε να δείτε τα κορόιδα της υπόθεσης κοιτάχτηκε στον καθρέπτη.

  2. Μην ακούσετε ότι καλό πάει να γίνει,αμέσως να βγάλετε το δηλητήριο την μιζέρια και την δυστυχία σας. Γι’αυτό αυτή η πόλη είναι τόσο πίσω σε υποδομές, γιατί έχει εσάς για κατοίκους, κακομοιρηδες.

  3. Για εξήγησε μας ρε Billy γιατί τα 860.000 ευρώ ( που θα περάσουνε το 1.5 εκατομμύριο μέχρι να τελειώσει ) πρέπει να πάει στα παρτέρια και στα γκαζόν για να μπορούν οι ανώμαλοι να παίρνουνε μάτι τα ζευγαράκια τα βράδια και να μην πάνε σε χιλιάδες άλλες πραγματικές ανάγκες των υποδομών και υπηρεσιών του δήμου, από που να πιάσω και που να τελειώσω ? Αποχετεύσεις, δρόμοι, λακούβες, σκουπίδια, υπαίθριες στάσεις λεωφορείων για να κανείς τζάμπα ντουζ περιμένοντας το λεωφορείο, κλπ, κλπ, κλπ ? Ευρωπαίος δεν θα γίνεις αν θα πετάξεις ένα εκατομμύριο στον κήπο, απλά επιβεβαιώνεις ότι ήσουν, είσαι και παραμένεις ανατολίτης γιατί θέλεις να εχεις το κήπο σαν ένα. ακόμα μέρος για να κρύβεσαι μόλις πετάξεις τα σκουπίδια σου στο κέντρο τη πόλης !

  4. Η πολη βασιλακη ειναι πισω σε υποδομες γιατι εκλεγει δημαρχους που δεν αγαπανε την πολη και κοιτανε την προσωπικη τους παρτη και το συμφερον ( πολιτικο, οικονομικό κλπ) Εκτος αν πιστευεις οτι δεν εχουμε δρομους σωστους, πεζοδορμια σωστα και λοιπές υποδομες επεισή τα ματιαζουν οι κατοικοι.
    Η προτεραιοτητα των προβληματων της πόλης ηταν ο κήπος? Η μηπως πρεπει ο καθενας απο τη ροκα , τα κεραμεια και τον λούλο, με μηδενικές γνωσεις και αισθητικη να επεμβαινει σε μνημεια εκατό ετων της πόλεως των Χανιων?Ποιος ειναι ο σημανδηρακης για να αλλοιωσει ενα μνημειο τόσων δεκαετιων?

    Μην καρφωνεσαι τοσο, πες κατι σοβαρο διοτι ή το παιχνιδι του Δημαρχου παιζεις η του εργολάβου.
    Για εμενα που τον ψηφισα το τονιζω, εχει αποτυχει πληρως.Πριν τις εκλογες το επαιζε συμμετοχικός διαλλακτικός, ότι θα εφερνε την ανανεωση και τελικα κανει τα ακριβως αντιθετα. Λεφτα ξοδευονται διχως λογικη και εντελως αντιαισθητικα αποτελεσματα.

  5. ΧΑΧΑ ΕΧΕΤΕ ΠΟΛΥ ΠΛΑΚΑ ΠΑΝΤΑ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.
    ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΓΙΑΤΙ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΠΡΟΒΑΤΑ ΑΛΛΑ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΠΟΝΤΙΚΑΚΙΑ,
    ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΛΕΝΕ «ΣΚΟΙΚ ΣΚΟΙΚ «. ΕΤΣΙ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΤΕ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΤΕ
    ΜΕ ΑΓΑΠΗ Ο Δ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ

  6. Χωρίς να έχω σκοπό να θίξω κάποιον ότι και να διαβάσετε μερικοί θα είσαστε πάντα δυσαρεστημένοι με το καθετί. Εδώ η απομάκρυνση των κρητικών αίγαγρων έφτασε σε σημείο να γίνει ολόκληρο αστυνομικό θρίλερ, το οποίο πραγματικά το βρίσκω γελοίο! Καταρχάς όσον αφορά τα ζώα κάποιοι πρέπει να καταλάβουν επιτέλους εν έτει 2021 ότι δεν είναι παιχνίδια για τα παιδιά!! Τα ζώα αυτά είναι προστατευόμενο είδος και οι συνθήκες που ζούσαν έγκλειστα μέσα σε ένα κλουβί επί δεκαετίες δεν νομίζω να ήταν η καλύτερη. Πόσο μάλλον στις πάπιες και τους κύκνους, οι οποίοι κολυμπούσαν συνεχώς μέσα σε βρώμικα και θολά νερά που δεν θυμάμαι να το άλλαζαν ποτέ. Και μερικοί δεν χρειάζεται να πάτε μακριά προκειμένου να δείτε πόσο μπροστά σε όλα είναι το γειτονικό Ρέθυμνο μόλις 60χλμ ανατολικά! Μια πόλη κόσμημα με σύγχρονες ευρωπαϊκές δομές, φαρδιά πεζοδρόμια και προπαντώς με οδηγούς να σέβονται την προτεραιότητα των πεζών στις διαβάσεις και γενικότερα. Το να σταματάς στην διάβαση είναι δείγμα πολιτισμού κάτι που στα Χανιά προφανώς δεν έχουμε! Ας ελπίσουμε με το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας να γίνει σύντομα πράξη επειδή μόνο με λόγια και φανφάρες δεν θα πάμε μπροστά

    1. Για την ταμπακέρα ούτε κουβέντα σύντεκνε ?
      Μπάς και είσαι ο εργολάβος ? Ο Μαρινάκης δεν έφτιαξε το κήπο πριν να φτιάξει το Ρέθυμνο ! Ο Μαρινακης αγαπά την πόλη του, δεν την έχει κάνει ΑΤΜ προσωπικού πλουτισμού. Ο Μαρινακης βλέπει τις ανάγκες της πόλης, τις συζητα, συναποφασίζει με τον κόσμο το κάθε μήνα, κάνει σχεδιο και προχωρά με σύστημα και εξυπναδα και πραγματικό προσωπικό ενδιαφέρον η κάθε μέρα να είναι πιο ανθρώπινη από την προηγούμενη. Ο χαζοχαρούμενος στα Χανιά δεν ξέρει που είναι τα Χανιά στο χάρτη της Κρήτης. Βαλσαμωμενο πουλί να του δώσεις να κρατά θα του φύγει. Ο κήπος τον μάρανε και η Αγορά, εκεί είναι οι γρήγορες αρπαχτές, οι μίζες .Άσε λοιπόν τα ζωάκια και τα πουλάκια στην άκρη σύντεκνε, προταιρεοτητα έχουν οι άνθρωποι

      1. Για να καταλάβω το να έχω μια θετική άποψη για την Ανάπλαση μου βάζει κάποια πολιτική ετικέτα? Το να είμαι ένας απλός πολίτης δεν παίζει? Σε όλο το σχόλιό μου δεν αναφέρθηκα καν στον Δήμαρχο ούτε σε πολιτικά ζητήματα. Δεν γίνεται στα Χανιά μια ζωή να φταίει ο Δήμαρχος και οι πολίτες να βγαίνουν πάντα αδικημένοι, γιατι σίγουρα φταίνει και οι πολίτες. Γιατί μια βόλτα να κάνετε στην πόλη βλέπετε ότι η ευγένεια και ο σεβασμός στον συνάνθρωπο στα Χανιά είναι μεγάλο ζήτημα.
        ,,Άσε λοιπόν τα ζωάκια και τα πουλάκια στην άκρη σύντεκνε, προταιρεοτητα έχουν οι άνθρωποι,,
        Αν διαβάζατε πιο προσεκτικά το σχόλιό μου θα βλέπατε ότι βάζω σε επίκεντρο τον άνθρωπο οπότε ποιος ο λόγος να γίνεστε τόσο ειρωνικός?

  7. Ο/Η Ο Χανιωτης πολίτης αξίζει καλύτερα, ο δήμαρχος δεν εχει ιδέα ούτε τι μήνα έχουμε αν δεν του το πουνε λέει:

    Είσαι τόσο αποκομμένος από την πραγματικότητα η πραγματικά παίρνεις ληγμένα ? Εχεις καταλαβει ότι η χώρα και οι πολίτες έχουν καταστραφεί οικονομικά, ότι εχουμε χάσει 20.000 συμπολίτες μας και ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα ούτε για σούπερ μάρκετ ? Εσυ μιλάς εγκρίνεις αυτή την ώρα να ξοδευτούν εκατομυρια για την…….ανάπλαση του κήπου λες και οι υπόλοιποι Χανιώτες και οι ανάγκες επιβίωσης τους δεν σε αφορά όπως δεν αφορά και το ηλιθιο σούργελο το δήμαρχο !
    Ναι αυτοί τη στιγμή ο κόσμος που εχει δώσει τα λεφτά του στον δήμαρχο χρειάζεται και περιμένει μια στήριξη να επιβιώσει, όχι ένα παγκάκι να κάτσει ! Πιο λιανά δεν μπορώ να το κάνω, απλά έχουμε την παράσταση : ο καραγκιοζης δήμαρχος

    1. ,,Είσαι τόσο αποκομμένος από την πραγματικότητα η πραγματικά παίρνεις ληγμένα ?,, Η συζήτηση τελειώνει εδώ καθώς δεν διαθέτετε ούτε τον στοιχειώδη σεβασμό και δεν μπορείτε να κρατήσετε τον διάλογο σε πολιτισμένο επίπεδο. Με κατηγορείτε για πράγματα που δεν είπα ποτέ. Αν διαβάζατε προσεκτικά το κείμενό μου θα βλέπατε ότι βάζω επίκεντρο τον άνθρωπο. Για τα ζώα ανέφερα ενα παράδειγμα. Πουθενά δεν γράφω ότι εγκρίνω την μελέτη εξάλλου ποιος είμαι εγώ σαν απλός πολίτης να την εγκρίνω?
      Δεν είμαι εγώ ούτε πολιτικός ούτε Δήμαρχος οπότε βγάλτε αλλού το θυμό σας. ,, οι ανάγκες επιβίωσης τους δεν σε αφορά,, Δεν με γνωρίζετε καν και ξέρετε τι με αφορά και τι όχι? Ποιος σας είπε ότι δεν με αφορούν τα προβλήματα αυτά? Γνωριζόμαστε και από χθες αγαπητέ ,,σύντεκνε,, και μου βάζετε λόγια που ποτέ δεν είπα?
      Δηλαδή για να είσαστε ευχαριστημένος δεν έχω το δικαίωμα να έχω μια θετική άποψη και είμαι υποχρεωμένος να ζώ μέσα στην μιζέρια και στην αιώνια κόντρα σας με τον Δήμαρχο? Δηλαδή ήμαρτον πια. Ποσώς με αφορά ο Δήμαρχος. Στην τελική ποιος είσαστε εσείς να βρίζετε και να επιβάλετε την γνώμη σας εδώ μέσα? Εδώ είναι μια εφημερίδα δημοκρατική και αν δεν σας αρέσει πάτε στον ίδιο τον Δήμαρχο να σας λύσει τα προβλήματα. Μια συζήτηση απαιτεί κόσμιο διάλογο τον οποίον προφανώς δεν διαθέτετε ( σούργελο, καραγκιόζης και όσα άλλα γαλλικά ειπώθηκαν εκ μέρους σας) Μάλλον το πρόβλημα στην κόσμια επικοινωνία το έχετε εσείς και εγώ ας παίρνω ληγμένα. Τουλάχιστον εγώ δεν σας φέρθηκα με κακία Καλές γιορτές σας εύχομαι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook