Χανιά | «Περιμένουμε πράξεις» λένε οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο για τις συμβάσεις | Συγκέντρωση στην Αγορά το απόγευμα

χανιά-περιμένουμε-πράξεις-λένε-οι-ε-1117131

Στο Zarpa Radio 89,6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη μίλησε το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χανίων, Βαρδής Γεωργακάκης. Ο κ. Γεωργακάκης τόνισε ότι, παρά τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί για παράταση των συμβάσεων στους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δεν έχει ακόμα υπάρξει η επισημοποίηση των υποσχέσεων αυτών:

«Πάνω από 350 άτομα δουλεύουν στο νοσοκομείο με ελαστικές σχέσεις εργασίας και ξεκινούν τις επόμενες μέρες οι αποχωρήσεις, αν και έχουν γίνει μερικές ανανεώσεις το προηγούμενο διάστημα. Σε νοσοκομεία της Αθήνας έχουν ήδη αρχίσει οι αποχωρήσεις. Εδώ δεν έχουμε ακόμα αλλά πρέπει να γίνει γρήγορα η νομοθετική ρύθμιση, για να κρατηθούν αυτά τα παιδιά. Το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης που είχε η διοίκηση της ΥΠΕ με την ηγεσία του υπουργείου ήταν η διαβεβαίωση ότι δεν θα φύγει κανείς, αλλά περιμένουμε να το δούμε και εμπράκτως γιατί θα έχουμε πρόβλημα και σαν νοσοκομείο αναφοράς

Ο κ. Γεωργακάκης επεσήμανε ότι η στελέχωση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι οριακή και πως οι εργαζόμενοι που μπορεί να αποχωρήσουν, περιλαμβάνουν ειδικότητες από νοσηλευτές μέχρι διοικητικό προσωπικό. Κάποιοι έχουν λάβει υποσχέσεις για ανανέωση συμβάσεων για ένα έτος, κάποιο άλλοι όμως, μόνο ως το τέλος του 2020:

«Για κάποιες ειδικότητες έχει υπάρξει υπόσχεση επέκτασης για ένα χρόνο, όπως είναι η καθαριότητα, η σίτιση, έχει πάει ως τις 31 Δεκέμβρη 2021. Υπάρχει όμως  επικουρικό προσωπικό που λήγει άμεσα, εντός δέκα ημερών. Στη γραμματεία που κλείνουμε τα ραντεβού είναι τρία άτομα που αποχωρούνε. Φανταστείτε τι επίδραση θα έχει αυτό, και από πού θα πάρουμε κάποιους να αντικαταστήσουν αυτό το προσωπικό; Από άλλα γραφεία, από τη μισθοδοσία, από κάπου αλλού; Θα πρέπει να το στερήσουμε από κάπου ενώ είμαστε οριακά. Βάσει μνημονιακών καταστάσεων επί χρόνια υποστελεχώνονταν τα νοσοκομεία. Οριακά παίρνουμε άδειες, οριακά παίρνουμε ρεπό, δεν γίνεται να φύγουν κι άλλοι συνάδελφοι«, εξήγησε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο.

Το απόγευμα της Πέμπτης, στις 18:30 είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου και ο κ. Γεωργακάκης κάλεσε τους πολίτες να συνταχθούν μαζί τους:

«Εμείς αγωνιζόμαστε για την τοπική κοινωνία, γι’ αυτό κάνουμε απόγευμα την κινητοποίησή μας, για να μην επιβαρύνουμε το κοινό. Για τα παιδιά είναι κρίμα, να βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς αβεβαιότητας, να μην ξέρουν αν δουλεύουν – δεν δουλεύουν, και θέλουμε την κοινωνία στο πλευρό μας. Έχουμε αποδείξει ότι σκεφτόμαστε πάντα πρώτα τους συμπολίτες μας και μετά βάζουμε τα εργασιακά, αλλά σήμερα αν φύγουν εργαζόμενοι, θα τους στερηθεί η κοινωνία, τόνισε ο κ. Γεωργακάκης.

Τέλος, για τον πρόεδρο των εργαζόμενων είναι αδιανόητο το ενδεχόμενο, μετά το τέλος της πανδημίας, εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου να βρεθούν χωρίς δουλειά στα νοσοκομεία:

«Είδαμε ότι στην πανδημία σε όλη την Ευρώπη τα δημόσια νοσοκομεία ήταν αυτά που κράτησαν την υγεία όρθια. Δεν θέλω να φανταστώ καν το σενάριο να μείνουν αχρείαστοι οι εργαζόμενοι μετά την πανδημία, γιατί ήρθαν πριν από αυτή και κάλυψαν ανάγκες, καθώς το νοσοκομείο έχει ανάγκες πάντα. Τι θα τους πούμε, «πηγαίνετε σπίτι σας τώρα»; Χρειαζόμαστε ένα δυνατό σύστημα υγείας και  όχι να στρέφουμε τον κόσμο στα ιδιωτικά ιατρεία», ολοκλήρωσε ο κ. Γεωργακάκης.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook