Χανιά | «Οδεύουμε προς ερημοποίηση», λένε παραγωγοί στη Δυτική Κίσσαμο – Ποτίζουν επί χρόνια με αλμυρό νερό

χανιά-οδεύουμε-προς-ερημοποίηση-λέ-1227499

Σε απόγνωση βρίσκονται παραγωγοί στη Δυτική Κίσσαμο, καθώς το μεγάλο πρόβλημα με το νερό που χρησιμοποιείται για την άρδευση των καλλιεργειών τους και είναι αλμυρό, παραμένει άλυτο επί χρόνια.

Όπως δήλωσε στο zarpanews.gr ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Κηπευτικών Φαλασάρνων «Agrifal», Φανούρης Τερεζάκης, η κατάσταση χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο, αλλά λύση δεν δίνεται:

«Οδεύουμε προς ερημοποίηση. Οι γεωτρήσεις από τις οποίες βγαίνει το νερό έχουν πρόβλημα λόγω υπεράντλησης υδάτων και το νερό με το οποίο ποτίζουμε είναι σχεδόν θαλασσινό πια. Είναι και κακό νερό, και λίγο, έρχεται για δύο ώρες τη μέρα, κάθε δεύτερη μέρα. Τα χωράφια γεμίζουν αλάτι όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα μειωμένη σοδειά. Οι ντομάτες βγαίνουν μικρότερες, πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή. Όλοι μας τάζουν προεκλογικά ότι θα δώσουν λύση και μετά μας ξεχνάνε«, είπε ο κ. Τερεζάκης.

Ο παραγωγός, Παντελής Τσατσαρωνάκης, ανέφερε στο zarpanews.gr ότι υπάρχει πολύ μεγάλη απώλεια εσόδων εξαιτίας αυτής της κατάστασης:

«Κάθε χρόνο χάνονται περίπου 3 με 4 εκατομμύρια ευρώ συνολικά λόγω κακής σοδειάς. Είμαστε τουλάχιστον 30% μείον. Αναγκαζόμαστε να βάζουμε ειδικά σκευάσματα στα χωράφια, τα οποία επίσης κοστίζουν. Σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να βγει κέρδος πια από την καλλιέργεια – και από τί θα ζήσει ο παραγωγός τότε; Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και 15 χρόνια, όλη η Δυτική Κίσσαμος έχει πρόβλημα. Ο κάθε δήμαρχος σχεδιάζει διάφορα, αλλά λύση δεν έχει δοθεί.»

Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Μάλιστα υπάρχει μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης που από το 2015 ανέφερε σαφώς ότι λόγω υπεράντλησης, το νερό που βγαίνει από τις γεωτρήσεις είναι αλμυρό: «Η υφαλμύρινση έχει εισχωρήσει στην ενδοχώρα», γράφουν οι μελετητές και μεσα σε 6 χρόνια η κατάσταση δεν άλλαξε προς το καλύτερο.

Σε άλλο ένα πρόβλημα που σχετίζεται με το πότισμα όπως ανέφερε ο κ. Τερεζάκης, στον Πλάτανο, η δεξαμενή άρδευσης, η οποία χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970, έχει φθαρεί τόσο πολύ που οι αγωγοί νερού τυχαίνει να φράζουν από κομμάτια τσιμέντου που σπάνε από τα τοιχώματα εντός της δεξαμενής.

«Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, είναι να έρθει το νερό από τις λεγόμενες απορροές Σφηναρίου, υπάρχει πολύ νερό εκεί που απλά χάνεται στη θάλασσα. Προφανώς χρειάζονται λεφτά για να γίνει ο αγωγός αυτός, λένε πως θα κοστίσει πάνω από 2 εκατομμύρια. Εγώ με 300 χιλιάδες θα τον είχα τραβήξει τον σωλήνα«, λέει ο κ. Τσατσαρωνάκης. «Γύρω στα 300 θερμοκήπια υπάρχουν στον κάμπο, δεν γίνεται να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή. Αλλά δεν βλέπω φως.»

Το zarpanews.gr επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Κισσάμου, Γιώργο Μυλωνάκη, ο οποίος επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και ότι η δημοτική αρχή δεν έχει σταματήσει καμία διαδικασία, το αντίθετο μάλιστα:

«Όσον αφορά τη λιμοδεξαμενή του Πλατάνου, χρειάζεται τροποποίηση στους περιβαλλοντικούς όρους. Δεν κάνει όμως τη μελέτη ο δήμος Κισσάμου που δεν έχει τέτοια δυνατότητα, μας εξυπηρετεί ο δήμος Χανίων για αυτή τη μελέτη (σ.σ. ο Δήμος Χανίων θεωρεί τις μελέτες που ανατίθενται από τον Δήμο Κισσάμου σε μελετητές που επιλέγει ο ίδιος). Προγραμματίζουμε συνάντηση με τον μελετητή, αυτή τη στιγμή όμως, λόγω προσωπικού προβλήματος, δεν είναι διαθέσιμος. Υπάρχει όμως και το πρόβλημα ότι, για να προχωρήσει η δημιουργία της λιμνοδεξαμενής, θα χρειαστούν απαλλοτριώσεις, καθώς στην περιοχή υπάρχουν ιδιωτικές περιουσίες.»

Όσο για την εκμετάλλευση των λεγόμενων απορροών Σφηναρίου μέσω αγωγού από το Σφηνάρι ως τον Πλάτανο, ο αντιδήμαρχος Κισσάμου, Θεόφιλος Χριστουλάκης, ανέφερε στο zarpanews.gr:

«Το έργο βρίσκεται στη Β΄ φάση τώρα. Το έχουμε εγγράψει από τον Μάρτιο του 2020 στα προτεινόμενα έργα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πρέπει όμως να βρεθεί χρηματοδότηση. Προσπαθούμε να προωθήσουμε το θέμα και μέσω των τοπικών βουλευτών και πρόσφατα ο κ. Βολουδάκης είχε θέσει στον υπουργό, τον κ. Λιβάνιο το συγκεκριμένο θέμα. Πρόκειται βέβαια για τις χειμερινές απορροές και είναι μια λύση που δεν θα λειτουργεί το καλοκαίρι, νερό θα έχει μέχρι τον Μάιο περίπου.»

Όσον αφορά την επισκευή της δεξαμενής άρδευσης στον Πλάτανο που οι κάτοικοι λένε πως έχει αρχίσει να διαλύεται, ο κ. Χριστουλάκης είπε ότι θα γίνει μελέτη για την επισκευή.

Όσο για την οριστική λύση, ο Δήμαρχος Κισσάμου ανέφερε ότι αυτή θα προκύψει με την κατασκευή του έργου των φραγμάτων της λεκάνης Ταυρωνίτη με τον αγωγό μεταφοράς νερού έως την Δυτική Κίσσαμο, έργο το οποίο – μετά από πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης – έχει ενταχθεί στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και σήμερα προωθείται η ολοκλήρωση των μελετών του.

Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε βέβαια, πόσα χρόνια θα χρειαστούν μέχρι να εμφανιστεί αυτό το φράγμα σε… τσιμέντο και όχι στα χαρτιά.

Σε απλά Ελληνικά, δεν υπάρχει κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθεί έστω ένα από όλα τα προαναφερόμενα έργα.

Στο μεταξύ, οι ντομάτες και τα άλλα κηπευτικά δεν πρόκειται να περιμένουν ούτε τις μελέτες, ούτε τα υπουργεία, ούτε τις δημοτικές αρχές.

Αν το νερό γίνεται όλο και πιο αλμυρό λόγω της υπεράντλησης, κάποια στιγμή απλά θα ξεραθούν από το αλάτι.

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

One thought on “Χανιά | «Οδεύουμε προς ερημοποίηση», λένε παραγωγοί στη Δυτική Κίσσαμο – Ποτίζουν επί χρόνια με αλμυρό νερό

  1. ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΘΑΛΛΑΣΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ
    ΈΝΑ ΔΕ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ!
    ΤΟ 2009 ΕΙΧΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΤΕ ΔΗΜΟ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΙΣ ΠΙΣΙΝΕΣ , ΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ !
    ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ !
    ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΥΝΗΓΙ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook