Χανιά | «Εξαφανίστηκαν» τα ντόπια γαρύφαλλα για τους Επιτάφιους – Γιατί τα «παράτησαν» οι παραγωγοί της Κρήτης

χανιά-εξαφανίστηκαν-τα-ντόπια-γαρύ-1427895

Χάνονται τα γαρύφαλλα της Κρήτης – Έρχονται του εξωτερικού

Τεράστια έλλειψη στην παραγωγή γαρυφάλλων παρατηρείται στην Κρήτη, καθώς οι παραγωγοί που τα καλλιεργούν είναι μετρημένοι στα δάχτυλα.

Οι περισσότεροι έμποροι και ανθοπώλες των Χανίων αγόραζαν ντόπια γαρύφαλλα κάθε χρόνο, προκειμένου το Πάσχα να καλύψουν και τις ανάγκες των Επιταφίων. Ωστόσο, τα τελευταία δυο χρόνια, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, τα Κρητικά γαρύφαλλα έχουν μετατραπεί σε είδος υπό εξαφάνιση, μιας και τα κέντρα διασκέδασης ήταν κλειστά. Πάντα όμως, οι ανθοπώλες για να καλύψουν την ποσότητα που χρειάζονταν για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, αγόραζαν και γαρύφαλλα εισαγωγής, είτε από Τουρκία είτε από Ολλανδία.

Επίσης, καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή των δημοφιλών λουλουδιών έπαιξαν οι ακραίες  καιρικές συνθήκες οι οποίες έπληξαν τον Δήμο Χερσονήσου τους περασμένους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να υποστούν σοβαρές ζημιές.

Οι καλλιεργητές γαρυφάλλων έχασαν μεγάλο μέρος των εσόδων τους εν μέσω πανδημίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντέξουν το κόστος παραγωγής αλλά και συντήρησής τους, το οποίο αυξήθηκε λόγω των συνθηκών.

Ιδιοκτήτες ανθοπωλείων στα Χανιά, μιλούν για το θέμα στο zarpanews.gr.

Στα 0,20€ το κεφαλάκι του γαρύφαλλου

Η μέση τιμή πώλησης στα γαρύφαλλα στα περισσότερα ανθοπωλεία κυμαίνεται στα 0,20€ τα κεφάλια ενώ τα κοτσάνια πωλούνται από 0,90€ έως 1€.

Σύμφωνα με τον ανθοπώλη Θρασύβουλο Μπολάκη, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην προμήθεια ντόπιων γαρύφαλλων: «Πέρσι και με τον κορονοϊό δεν πήρα καθόλου. Και φέτος, βρήκα με μεγάλη δυσκολία. Έχουμε κάποιους παραγωγούς στην Κρήτη αλλά δεν γίνεται επαγγελματική και σταθερή δουλειά. Υπάρχουν καλλιέργειες σε Χερσόνησο και Ιεράπετρα. Τα γαρύφαλλα δεν είναι μόνο για Επιταφίους. Εγώ φέτος στους Επιταφίους έβαλα κι άλλα είδη λουλουδιών, αμάραντους και λίλιουμ. Τα γαρύφαλλα είναι και για μπουζούκια. Κάποιοι εγκατέλειψαν τις καλλιέργειες, επειδή δεν είχαν εργασία εν μέσω πανδημίας. Φέτος είναι και πολύ ακριβότερη η τιμή τους γιατί έχει αυξηθεί και το κόστος παραγωγής και συντήρησής τους».

Ο ιδιοκτήτης ανθοπωλείου των Χανίων Χάρης Δαράκης, τόνισε πως «υπάρχει τεράστια έλλειψη με τον κορονοϊό. Εγώ το είχα προβλέψει και παράγγειλα νωρίς. Από Τουρκία έρχονται όλα τα γαρύφαλλα, όπως κάθε χρόνο και ειδικά αυτό με το κοτσάνι, γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Με το κεφάλι τα ντόπια πωλούνται στα 0,20€ ενώ με το κοτσάνι άριστης ποιότητας  0,90€» και πρόσθεσε ότι «φέτος δεν πήραν λιγότερα γαρύφαλλα για τους Επιταφίους, ίσα ίσα που φέτος συμμετείχαν περισσότερο».

Την ίδια ώρα, ο ανθοπώλης Βασίλης Τερζιδάκης είπε πως υπήρχε μια ανησυχία για το συγκεκριμένο θέμα, κυρίως όμως λόγω του καιρού που επικρατούσε ενώ δήλωσε πως «εγώ δεν αναλαμβάνω πολλούς επιταφίους αλλά πιστεύω ότι οι έμποροι και οι ανθοπώλες της Κρήτης καλύφθηκαν. Όντως υπήρξαν καλλιεργητές, οι οποίοι άλλαξαν παραγωγή, λόγω των συνθηκών. Πάντα παίρναμε και γαρύφαλλα από το εξωτερικό, ειδικά τα κοτσάνια, καθώς δεν υπάρχει η παραγωγή τους στην Ελλάδα. Αυτά τα εισάγουμε από Ολλανδία και Τουρκία. Το κεφαλάκι πωλείται γύρω στα 25 λεπτά ενώ το κοτσάνι έξτρα ποιότητας περίπου 1 ευρώ».

Στο μεταξύ και η ανθοπώλης Τόνια Στεφανάκη τόνισε πως το πρόβλημα είναι γενικό λόγω της ακρίβειας «Εγώ πήρα 6.000 γαρύφαλλα από την Κρήτη. Ενώ το κεφαλάκι το παίρναμε τέσσερα λεπτά, φέτος το πήραμε 13. Ντρέπομαι τους πελάτες, τι να τους πω; Όταν πέρσι το στεφανάκι έκανε 10 ευρώ, φέτος να το βάλω 20; Όλα έχουν ανέβει επί δυο. Τα πουλάω από 0,17 € έως 0,24€ το κεφάλι».

Ασύμφορα τα γαρύφαλλα για τα ανθοπωλεία 

Επίσης, η ανθοπώλης Ελένη Βερναδάκη, μιλώντας στο zarpanews.gr, είπε πως φέτος δεν προμηθεύτηκε καθόλου γαρύφαλλα, γιατί είναι ασύμφορα: «Φέτος δεν πήρα καθόλου. Η τιμή τους δεν αξίζει τον κόπο για να τα πάρουμε και να τα πουλήσουμε. Υπάρχει όντως έλλειψη, γιατί οι καλλιέργειες θέλουν θέρμανση και εν μέσω ακρίβειας πήγαν όλες πίσω, αφού οι παραγωγοί δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα με το κόστος. Αυτό είναι ένας κύκλος. Πολλές φορές τα εισαγωγής είναι οικονομικότερα. Το κοτσάνι πωλείται από 0,70 € – 0,90€ αναλόγως το μέγεθός του και την προέλευσή του».

Τέλος, υπήρξαν και ανθοπώλες των Χανίων, οι οποίοι μετέφεραν μεταξύ άλλων στο zarpanews.gr, πως φέτος δεν βρήκαν την ποσότητα των γαρυφάλλων που επιθυμούσαν, γιατί είχαν και ανεβασμένη τιμή ενώ προχώρησαν σε εισαγωγές κυρίως ορχιδέας. Μάλιστα τόνισαν, πως το θέμα έλλειψης στα γαρύφαλλα υπήρχε και πριν τον κορονοϊό, διότι η καλλιέργεια δεν συνέφερε τους παραγωγούς.

zarpanews.gr – Άννα Παπακωνσταντίνου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook