Χανιά | Πόσα χρήματα ζητάει η Μονή Αγίας Τριάδας από τους οικιστές του Σταυρού – Τι λένε οι δικηγόροι και των δύο πλευρών

Διαμάχη επί των αγωγών της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων, εναντίον οικιστών στην περιοχή του Σταυρού, με τις δύο πλευρές να κοντράρονται για τα ωφελήματα που ζητάει η Ιερά Μονή. Ωφέλημα ονομάζεται στην περίπτωση αυτή, η χρηματική αποζημίωση της Μονής για την χρήση των οικοπέδων από τους οικιστές. Η έκταση των 700 στρεμμάτων στην οποία ζουν, έπειτα από αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου έχει χαρακτηριστεί  ιδιοκτησία της Μονής και όσοι μένουν εκεί, έχουν χαρακτηριστεί καταπατητές.

“Δυστυχώς έχουν ήδη υπάρξει αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Χανίων – εκ των οποίων όσες έχουν να κάνουν με μας, θα εφεσιβάλουμε –  οι οποίες αποδέχθηκαν τις θέσεις της Μόνης στο 100%  και οι αξίες είναι τεράστιες, αντίστοιχα και τα ωφελήματα. Υπήρξαν όμως και αποφάσεις οι οποίες είπαν το πολύ σωστό, ότι πρέπει να οριστεί πραγματογνώμονας για να κρίνει τις αξίες“, δήλωσε στο zarpanews.gr ο Σπύρος Ντίλης, δικηγόρος που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση 35 οικογενειών που έχουν δεχθεί αγωγές.

Από την άλλη πλευρά, ο Γιάννης Λιονάκης, νομικός σύμβουλος της Μονής, τόνισε στο zarpanews.gr ότι για τα ωφελήματα η Μονή ζητάει τα ελάχιστα δυνατά, ενώ επιβεβαίωσε ότι οι αγωγές έχουν αρχίσει να εκδικάζονται. Μάλιστα, τόνισε ότι σε όσες από τις υποθέσεις έχουν συζητηθεί επί της ουσίας, οι θέσεις της Μονής έχουν γίνει δεκτές και ότι δεν έχει υπόψη του καμία απόφαση που να αποκλίνει από αυτό.

Σύμφωνα με δικαστική απόφαση πάντως, που βρίσκεται στη διάθεση του zarpanews.gr, φαίνεται ότι σε μια τουλάχιστον περίπτωση, το Ειρηνοδικείο Χανίων έχει επιβάλει να διεξαχθεί πραγματογνωμοσύνη , για να οριστεί η λεγόμενη μισθωτική αξία του ακινήτου (μέσω αυτής υπολογίζεται το ωφέλημα, το ποσό δηλαδή που θα πλήρωνε ο οικιστής αν νοίκιαζε το ακίνητο από τον ιδιοκτήτη του). Το δικαστήριο αναφέρει στο αιτιολογικό σκέλος ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν μπόρεσε να προσκομίσει στοιχεία που να δείχνουν την μισθωτική αξία του ακινήτου και αποφασίζει να ορίσει πραγματογνώμονα:

Βασιζόμενος σε αυτή την απόφαση, ο κ. Ντίλης τονίζει ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η ίδια λογική και στις υπόλοιπες αγωγές που έχουν το ίδιο αντικείμενο:

Εμείς θεωρούμε ότι το σωστό θα ήταν τα δικαστήρια να ορίσουν πραγματογνώμονες, γιατί άλλα νούμερα λέμε εμείς και άλλα η Μονή και καταλαβαίνετε ότι τα νούμερα αυτά είναι εκείνα που θα ήθελε ο καθένας μαςΣυζητούνται ποσά της τάξης 100 ως 200 χιλιάδων ευρώ το στρέμμα, όταν οι αντικειμενικές είναι γύρω στις 10 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή 10 με 20 φορές χαμηλότερες. Η Μονή ζητάει σε διάφορες περιπτώσεις, 5 με 6 χιλιάδες ευρώ, ανά έτος και ανά στρέμμα, για περίοδο πέντε ετών – το μέγιστο που μπορεί να αιτηθεί. Είναι εξωπραγματικό”, επεσήμανε ο κ. Ντίλης.

Ο νομικός σύμβουλος της Μονής, Γιάννης Λιονάκης, επεσήμανε ότι η Εκκλησία έχει ζητήσει μόνο όσα έχει την υποχρέωση εκ του νόμου να ζητήσει, ενώ έχει και αυξημένα έξοδα για φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

Η απόφαση του Ειρηνοδικείου να ορίσει πραγματογνώμονα για μία από τις αγωγές, δεν το δεσμεύει και για τις υπόλοιπες αγωγές. Παρόλα αυτά, ο συνήγορος των οικιστών επεσήμανε ότι η εκδίκαση των αγωγών αυτών μπορεί να έχει σοβαρές κοινωνικές συνέπειες, καθώς αφορά εκατοντάδες οικογένειες εν μέσω οικονομικής κρίσης:

“Έχουμε άλλη μια εκδίκαση στις 12 Νοεμβρίου και θεωρούμε ότι οι δικαστές πρέπει να γνωρίζουν πως δεν είναι μια υπόθεση της Μονής απέναντι σε μεμονωμένο ιδιώτη κάθε φορά, αλλά είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που έχει τις προϋποθέσεις να δημιουργήσει κοινωνικό και ανθρωπιστικό ζήτημα στην περιοχή. Εκ του πλαγίου επιχειρείται μια τεράστια διαφοροποίηση στις αξίες της περιοχής”, δήλωσε ο συνήγορος των οικιστών στο zarpanews.gr.

Το 2014 είχε ψηφιστεί σχετική τροπολογία και με τον νόμο 4178/2014, είχε δοθεί η δυνατότητα στους οικιστές στον Σταυρό να αγοράσουν τα οικόπεδα από τη Μονή, σε τιμές όμως που τότε θεωρήθηκαν υπέρογκες. Αργότερα, η Ιερά Μονή – πριν ακόμα αναλάβει ως Καθηγούμενος ο Επίσκοπος Δορυλαίου – προχώρησε σε αγωγές εναντίον μερίδας οικιστών, απαιτώντας ωφελήματα με τις αγωγές να συνεχίζουν να εκδικάζονται στο Ειρηνοδικείο Χανίων.

zarpanews.gr

11 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θέλατε τζαμπέ οικοπεδακι για καλοκαιρινές στο Σταυρό, ε? Ε για περάστε από το ταμείο τώρα, εσείς είστε μάγκες και όλοι οι υπόλοιποι κορόιδα νομίζατε…

 2. Τόσο καιρό κάναν τις διακοπές τους σε καταπατημενο οικόπεδο και τώρα ζητάν και τα ρέστα.. Τι να πούμε και εμείς που χτίσαμε στο οικόπεδο μας και δεν μπορούμε να νομοιμοποιησουμε …α ρε Ελλαδάρα με τα ωραία σου….

 3. καταπατητές με το ζόρι. κανονικά έπρεπε να παρει πίσω τη περιουσία του η εκκλησία μαζί με ότι έχουν χτίσει . να πληρώσουν κι στο άγιο ματθειο οι καταπατητές του δασους.

 4. Βρε δεν πατε στο διαολο… Εκκλησια ΑΕ κανονικοτατα! Η εταιρεια με την μεγαλυτερη περιουσια στην Ελλαδα που τα κραταει για να τρωνε οι αρχιπαπαδες! Ξεφτιλες! Εχετε κανει μπιζνα τη θρησκεια μας! Να παρει η μονη τα λεφτα να τα κανει ΤΙ? Θα τα δωσει καμια δωρεα; Θα χτισει κανενα ιδρυμα; Μπα.. Επενδυση και bmw για τους Δαμασκηνους και τους Ιερωνυμους…
  Αχ βρε Ειρηναιε δωσε μυαλο!

  • Σύντεκνε, δεν έχοπυν κάνει τη θρησκεία μπίζνα. Η θρησκεία (αυτή, η άλλη, η παράλλη) είναι από μόνη της μπίζνα. Δεν τους φταίει κιανείς αλλά εμείς που δεν τους τραβάμε τα κλωτσίδια να στρώσουνε

 5. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΟΙ ΟΙΚΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΓΙΑ ΤΣΑΜΠΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΠΟ ΤΟΥΣ. ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΟΥΤΕ ΔΟΛΙΟΥΣ.

  • Ασε μας ρε κουμπαρε που αγορασαν κιολας. Μια βολτα να πας απο τον Σταυρο οπου η παντελης απουσια ρυμοτομικου σχεδιου ειναι εμφανης, τα εξηγει ολα. Οπου θελει ο καθενας οριοθετουσε ενα χωρο και εχτιζε νυχτα…

 6. ΤΙ ΟΙΚΙΣΤΕΣ? ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΤΖΑΜΠΑΤΖΗΔΕΣ. ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟ…. ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΑΝΕ ΕΙΝΑΙ ΛΑΛΑΚΕΣ???

 7. Δεν είπαν ότι δεν επιθυμούν να πληρώσουν κανείς από αυτούς, αλλά σας στραβώνει η ζήλια και τα 400 χρόνια σκλαβιάς που έχουν εμποτίσει το DNA σας. Ζητούν λύση με αγορά των οικοπέδων αυτών αλλά σε λογικές τιμές (όχι τιμές Μονακό), με βάση ζώνες οικοπέδων, ίσως και για εμένα με μία περισσότερο κοινωνική-εκκλησιαστική οπτική από τους κατά τα άλλα φιλανθρώπους στα χαρτιά κληρικούς.

 8. ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΧΝΗ,
  ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΧΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΙΝΑΙ: Η ΠΑΡΘΕΝΙΑ, Η ΣΩΦΡΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΑΚΤΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΗΔΟΝΕΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΙΚΕΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ, Η ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η… ΚΟΝΟΜΑ.
  Ο ΝΟΩΝ ΝΩΕΙΤΟ…
  Υ.Γ.: ΠΟΤΕ ΜΠΡΕ Ο ΤΟΠΟΣ ΑΥΤΟΣ ΤΩΝ ΝΕΟΠΛΟΥΤΩΝ ΧΑΝΙΟΛΩΝ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΕΙΡΗΝΑΙΟ ΓΑΛΑΝΑΚΗ;;;;;;;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ