Χανιά | Πώς γιόρτασαν την 28η Οκτωβρίου στο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου – 10 κατοίκους Στερνών είχαν εκτελέσει οι ναζί | Photos

χανιά-πώς-γιόρτασαν-την-28η-οκτωβρίου-σ-1555711

Ανακοίνωση, με την οποία περιγράφει τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο για την επέτειο του «ΟΧΙ», εξέδωσε το ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου:

«Φέτος το σχολείο μας αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη σχολική γιορτή για την 28η Οκτωβρίου στις Στέρνες Ακρωτηρίου:

• Για να τιμήσουμε τα θύματα της εκτέλεσης 10 κατοίκων του χωριού από τους ναζί το 1941·

• για να αναδείξουμε και με τον τρόπο αυτό μια θυσία που δεν είναι ευρύτερα γνωστή·

• γιατί οι πιο πολλοί μαθητές μας είναι από τις Στέρνες και τα άλλα κοντινά χωριά και θεωρήσαμε ότι είναι πολύ σημαντικό να έρθουν σε επαφή με τα γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος του χωριού και της περιοχής, να έρθουν σε επαφή με την τοπική ιστορία.

• Γιατί το βίωμα και η εμπειρία από τον ίδιο τον τόπο εκτέλεσης είναι παρακαταθήκη μνήμης και γνώσης για τους μαθητές·

Η εκδήλωση είχε δύο φάσεις:

Πρώτα επίσκεψη – προσκύνημα στο χώρο της εκτέλεσης: Εκεί έγινε Τρισάγιο, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε κατάθεση στεφάνου και λουλουδιών, από τη Διευθύντρια του σχολείου και τους μαθητές.

Έπειτα η εκδήλωση στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου: Εκεί οι μαθητές μας με συγκίνηση «ζήσαν» από κοντά τις μαρτυρίες ανθρώπων που μικρά παιδιά τότε βίωσαν τον ναζιστικό εφιάλτη χάνοντας αγαπημένους τους ανθρώπους· τα παιδιά μας χόρεψαν με λεβεντιά, και προσέφεραν στον Πολιτιστικό σύλλογο σε ανάμνηση της εκδήλωσης ένα πίνακα ζωγραφισμένο από μαθήτριες του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Ευχαριστούμε την Τοπική Κοινότητα των Στερνών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού αλλά και τις στερνιανές συναδέλφους Ασπασία Τσουρλάκη και Ελένη Λυκάκη για την φιλοξενία και τη βοήθεια·

ευχαριστούμε επίσης την κα Πατρελάκη Μαρία και τον κ. Πατεράκη Νίκο, απογόνους εκτελεσθέντων για την κατάθεση των βιωμάτων τους·

ευχαριστούμε τον π. Ευμένιο για το τρισάγιο και τον κ. Κώστα Μουτζούρη, πρώην πρόεδρο του συνδέσμου φιλολόγων και σχολικό σύμβουλο για τα λόγια που απηύθυνε στα παιδιά.

Η εκδήλωση ήταν μια συγκινητική εμπειρία που θα μας συνοδεύει.»zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook