Χανιά | Ποιος κάνει μπίζνες στο όνομα της Εκκλησίας;

χανιά-ποιος-κάνει-μπίζνες-στο-όνομα-τη-1525756

Όταν η ενορία Κουνουπιδιανών αποφάσιζε να μεταβιβάσει στον δήμο Χανίων τέσσερις εκτάσεις για κοινωφελείς χρήσεις, το ευγνώμον δημοτικό συμβούλιο Χανίων αποφάσιζε ομόφωνα να απονείμει τιμητική διάκριση στον τότε εφημέριο της ενορίας, καθώς επρόκειτο για μια πράξη προσφοράς στην τοπική κοινωνία.

Στόχος ήταν στις εκτάσεις αυτές να δημιουργηθούν κοινωφελείς εγκαταστάσεις, όπως ένα ΚΗΦΗ, επέκταση του 2ου δημοτικού σχολείου Κουνουπιδιανών, αθλητικοί χώροι και άλλες.

Απόσπασμα πρακτικού δημοτικού συμβουλίου Χανίων

Η απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της ενορίας ήταν επίσης ομόφωνη, ενώ οι υπηρεσίες του δήμου ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν σειρά διαδικαστικών ζητημάτων, με σύνταξη τοπογραφικών κ.α. Η απόφαση της ενορίας ελήφθη το 2018, εγκρίθηκε το ίδιο έτος και από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο αλλά δεν είχαν προλάβει να υπογραφούν συμβόλαια μεταξύ δήμου και ενορίας που θα ολοκλήρωναν τη διαδικασία.

Στο μεσοδιάστημα, ο εφημέριος της ενορίας άλλαξε. Στη θέση του συνταξιοδοτηθέντος π. Δημητρίου Αλεξανδράκη τοποθετήθηκε ο αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Εικοσιδέκας, που σήμερα είναι και Πρωτοσύγγελος της Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου.

Η αγγελία πώλησης

Τον Μάιο του 2022, στον τοπικό τύπο εμφανίστηκε αγγελία της Ενορίας Κουνουπιδιανών, που έκανε γνωστό ότι έθετε προς πώληση με πλειοδοτικό διαγωνισμό μάλιστα, μια έκταση 35 στρεμμάτων στα Κουνουπιδιανά, στη θέση «Κακό Κεφάλι». Επρόκειτο για μια από τις τέσσερις εκτάσεις που είχε νωρίτερα αποφασιστεί να μεταβιβαστούν στον δήμο για κοινωφελή χρήση.

Η έκταση όπως απεικονίζεται βάσει του ΚΑΕΚ της. Το κτίριο στη γωνία είναι το 2ο δημοτικό σχολείο Κουνουπιδιανών

Το οικόπεδο αυτό είναι δίπλα ακριβώς στο 2ο δημοτικό σχολείο Κουνουπιδιανών, όπως προκύπτει από το ΚΑΕΚ που ανέφερε η αγγελία και φαίνεται παραπάνω. Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της ενορίας φέρεται να έχει αντιστρέψει την προηγούμενη απόφαση που έλαβε το 2018 με νέα, ενώ φέρεται να μην είχε ενημερώσει ούτε τον δήμο Χανίων, αν και άμεσα εμπλεκόμενο, γι’ αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr, η πώληση του οικοπέδου τον Ιούνιο δεν προχώρησε, ωστόσο δεν είναι σαφές τί ακριβώς θα γίνει με την έκταση στο μέλλον.

Ταυτόχρονα, το οικόπεδο αυτό προέρχεται από κληροδότημα και πληροφορίες θέλουν να συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους, οι οποίοι φέρονται να υποχρεώνουν την ενορία να διαθέσει την έκταση για κοινωφελείς σκοπούς.

Αυτό ουσιαστικά είχε πραξει η ενορία το 2018.

Από τα παραπάνω προκύπτει σειρά ερωτημάτων.

Υποχρεώνουν ή δεν υποχρεώνουν την ενορία οι όροι του κληροδοτήματος να διαθέσει όλο το οικόπεδο για κοινωφελείς σκοπούς;

Ακόμα και αν δεν την υποχρεώνουν, για ποιον λόγο προτιμήθηκε η… είσπραξη, ενώ αρχικά ομόφωνα είχε αποφασιστεί η μεταβίβαση στον δήμο;

Ανέκυψαν ξαφνικά οικονομικά προβλήματα στην ενορία και αν ναι, ποια ήταν η αρχική τιμή που ζητούσε στον διαγωνισμό;

Γιατί δεν ενημερώθηκε εκείνος που θα λάμβανε το οικόπεδο με βάση την προηγούμενη απόφαση, δηλαδή ο δήμος Χανίων;

Άλλαξε οτιδήποτε στην όλη υπόθεση από το 2018 μέχρι σήμερα, εκτός από την ηγεσία της ενορίας;

zarpanews.gr

6 thoughts on “Χανιά | Ποιος κάνει μπίζνες στο όνομα της Εκκλησίας;

  1. Ερωτηση….??? Πως η εκκλησια πουλα ακινητο στην περιοχη …????
    Μου εχουν δεσμευσει σαν δασικο, οικοπεδο-αγροτεμαχιο στην περιοχη απο το 2018. Πως ακριβως το συγκεκριμενο το παραχωρησαν στο Δημο.?
    Θα με ενδιεφερε πολυ να μαθω τι ακριβως γινεται στην περιοχη και απο ποιους …
    Ειμαι στην διαθεση του zarpanews.gr για οποιαδηποτε ερωτηση, γιατι 6 χρονια τωρα μας ταλαιπωρουν, ενω ταυτοχρονα δεν μπορουμε να εκμεταλλευτουμε το ακινητο μας.

  2. Όλοι αυτοί είναι βατοπεδιανοι και Εσφιγμένοι, έχουν κατέβει για μπίζνες. Θέλουν να μετατρέψουν το Ακρωτήρι σε άβατο, σε νέο Άγιο όρος. Δείτε τι κάνουν στο Γουβερνέτο. Απο την μία μεριά αυτοί από την άλλη η Αγία οικογένεια, από τα δυτικά οι τσατσαρωνακηδες. Δε θα μείνει τίποτα όρθιο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook