Χανιά | Παράπονα φορέων για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Αποκόρωνα και η απάντηση του δημάρχου

χανιά-παράπονα-φορέων-για-τον-σταθμό-μ-1126454

Το θέμα της δημιουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον Αποκόρωνα επανέρχεται στην επικαιρότητα. Είναι ένα έργο κομβικής σημασίας για τον Δήμο, και την κάθε περιοχή, με προφανείς ευεργετικές συνέπειες τόσο στην Δημόσια Υγεία, όσο και στην

αισθητική αναβάθμιση της επαρχίας.

Ο χώρος όμως όπου θα φιλοξενηθεί η συγκεκριμένη μονάδα, συνεχίζει να αποτελεί ένα ανεπίλυτο (έως αυτή τη στιγμή) ζήτημα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση φορέων του Αποκόρωνα επί του θέματος:

«Η εξαμελής επιτροπή που συγκροτήθηκε τέλη Σεπτεμβρίου του 2019 από τον Δήμο Αποκορώνου για την ανεύρεσή του χώρου, δεν είχε στα μέλη της επιστημονικό ή τεχνικό προσωπικό που να μπορούσε να έχει μια βαθύτερη γνώση του αντικειμένου. Η άτυπη αυτή επιτροπή έχει ολοκληρώσει την θητεία της χωρίς να έχει υπάρξει αποτέλεσμα.

Μέλη της επιτροπής καταγγέλουν ότι ο Δήμαρχος υπονόμευε το έργο της, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει έως κ σήμερα κάποια ουσιαστική εξέλιξη.

Η επαναφορά όμως στον ορίζοντα μιας παλαιότερης πρότασης του Δημάρχου (χωρίς να υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου), για τον Τσιβαρά, και συγκεκριμένα στο σημείο όπου βρίσκονταν παλαιότερα τα δημοτικά σφαγεία Καλυβών, προκαλεί ανησυχίες αλλά και απορίες, μιας και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αποκορώνου στις 17/04/2019 η πρόταση αυτή είχε αποσυρθεί, και μάλιστα με τον πλέον επίσημο τρόπο, από τα χείλη του ίδιου του Δημάρχου.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του νέου δημοτικού συμβουλίου είχε προταθεί στο συγκεκριμένο σημείο η κατασκευή ενός κλειστού γυμναστηρίου, αλλά δεν καρποφόρησε λόγω του ότι το σημείο διαθέτει γεωλογικές σπηλαιώσεις, όπου το καθιστούν αδύνατο, σύμφωνα με την εισήγηση του τεχνικού επιμελητηρίου Χανίων. Εύλογα μας δημιουργεί

λοιπόν την απορία, αφού ο χώρος δεν ενδείκνυται για κατασκευή γυμναστηρίου, πως γίνεται να μετατραπεί σε Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Είναι κοινός τόπος παραδοχής των ειδικών ο ΣΜΑ να τοποθετηθεί κοντά στον παραγωγικό όγκο της συλλογής απορριμμάτων, μακριά από οικισμούς και επάνω στην εθνική οδό.

Πριν κρίνουμε την μελέτη της περιοχής σφαγείων στον Τσιβαρά, κρίνεται απαραίτητο να μας γνωστοποιηθεί η γενικότερη μελέτη περί επιλογής ΣΜΑ , ποια ομάδα ειδικών κατέδειξε τον συγκεκριμένο χώρο και με ποια κριτήρια στοιχειοθετήθηκε αυτό το σημείο από όλον τον

Αποκόρωνα.

Σύμφωνα με την μελέτη που συντάσσεται, και αφορά τον Τσιβαρά, το δρομολόγιο θα περνάει μέσα από τα χωριά Βάμο, Κάινα, Αγίους Πάντες, Νιο χωριό, Αρμένους, έως ότου φτάσει στον κόμβο των Καλυβών, πριν καν εξεταστεί η εγγύτητα των οικισμών και η όχληση. Θεωρούμε απαράδεκτο και ανέφικτο το γεγονός να περνάει το επικαθήμενο

τετραξονικό φορτηγό τόσων τόνων, μέσα από πέντε χωριά και να μην αξιολογηθεί μια λογική λύση-πρόταση για οικόπεδο κοντά στην εθνική οδό.

Από όσο γνωρίζουμε υπήρξε οικόπεδο κοντά στην εθνική, και δημιουργούνται απορίες γιατί δεν αξιολογήθηκε η συγκεκριμένη πρόταση από την παρούσα Δημοτικής Αρχή. Είναι πραγματικά κρίμα να μην προχωρήσουμε συσπειρωμένοι, δεδομένης της ευρύτατης συναίνεσης που συγκεντρώνει το σχέδιο δημιουργίας ΣΜΑ στον Αποκόρωνα.

Ως εκ τούτου ζητούμε η Επιτροπή Ανεύρεσης του κατάλληλου χώρου να συνεχίσει τις εργασίες της, πλαισιωμένη όμως από τον κατάλληλο επιστημονικό συνεργάτη που ο Δήμος Αποκορώνου οφείλει να εξασφαλίσει, ώστε να αποφύγουμε τους ερασιτεχνισμούς και τις

κωλυσιεργίες της προηγούμενης φάσης.

Η τοπική κοινωνία και οι φορείς της παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις επί του θέματος. Αρνούνται να δεχτούν την υλοποίηση οποιουδήποτε προδιαγεγραμμένου σχεδίου στη συγκεκριμένη τοποθεσία και επιφυλάσσονται των νόμιμων δικαιώματων τους.»

Η απάντηση του δημάρχου Αποκορώνου, Χαράλαμπου Κουκιανάκη:

«Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει πέντε μέρες κοσκινίζει».

Αυτή η παροιμία ταιριάζει ως απάντηση στον κ. Σγουράκη για τον ΣΜΑ, ένα θέμα που

απασχολεί τον Δήμο ήδη μία τριετία, η αναγκαιότητα του οποίου έχει αναδειχθεί από

όλους. Ο κ.Σγουράκης επέλεξε να ασχοληθεί και να αντιπολιτευτεί το θέμα την ημέρα της εθνικής επετείου,ημέρα εθνικής ομοψυχίας!

Η παράταξη του κ. Σγουράκη συμμετείχε στην επιτροπή εξεύρεσης χώρου για ΣΜΑ με 2

δημοτικούς συμβούλους , πολύ καλά γνωρίζει ότι τα ακίνητα που βρέθηκαν δεν ήταν

κατάλληλα, ότι δεν υπάρχει άλλο προσφερόμενο ακίνητο, οπότε το να ξεκινήσει νέα

διαδικασία εξεύρεσης ακινήτου δεν προσφέρει τίποτα άλλο παρά μια αναβλητικότητα για το θέμα.

Η επιτροπή για εξεύρεση χώρου ΣΜΑ 3 φορές με ανακοινώσεις της προς τοπικά συμβούλια, ΜΜΕ αλλά και προς την Κτηματική Υπηρεσία  προσπάθησε να εξεύρει χώρο,αλλά χώρος δεν βρέθηκε.

Για την υφιστάμενη θέση υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες , η θέση αυτή δεν επιλέχθηκε από την Δημοτική Αρχή αλλά από τους μελετητές στους οποίους είχε ανατεθεί το σχετικό έργο σε συνεργασία με υπάλληλο – δασολόγο του Δήμου.

Ο κ. Σγουράκης τεχνηέντως «αγνοεί» τους περιορισμούς στην εξεύρεση χώρου (μόνο στις

υφιστάμενες εισόδους-εξόδους της Εθνικής Οδού στις Καλύβες και στις Βρύσες επιτρέπεται

– δεν είναι δυνατή νέα πρόσβαση) και «λησμονεί» ότι αποποιήθηκε των ευθυνών του όταν ζητήθηκε από την παράταξη του να προτείνει χώρο για ΣΜΑ.

Τον καλώ να συνεργαστεί με την Δημοτική Αρχή και να πάψει να επηρεάζει αρνητικά με

παρεμβάσεις του τα τοπικά συμβούλια του Δήμου , η υπευθυνότητα των οποίων φάνηκε για άλλη μια φορά.

Η εμμονή του για τη μη εξεύρεση χώρου χωροθέτησης του ΣΜΑ, δίνει ξεκάθαρα την εντύπωση ότι δεν επιθυμεί την εξεύρεση οριστικής λύσης του προβλήματος αποκομιδής

των απορριμμάτων, προκειμένου να καταλογίζει ευθύνες στη Δημοτική αρχή

αδιαφορώντας για την επιβεβλημένη περιβαλλοντική αναβάθμιση του Αποκορωνα.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook