Χανιά | Οι ναυαγοσώστες έφυγαν, οι λουόμενοι όχι – Δύο νεκροί στη θάλασσα δείχνουν ανάγκη παράτασης της κάλυψης

χανιά-οι-ναυαγοσώστες-έφυγαν-οι-λουόμ-1537142

Ο Οκτώβριος ξεκίνησε και από την πρώτη του ημέρα, στις παραλίες του δήμου Χανίων δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες, καθώς η σχετική σύμβαση έχει λήξει και παράταση δεν δόθηκε.

Ωστόσο στις παραλίες, καθώς ο καιρός παραμένει καλοκαιρινός, υπάρχει καθημερινά πλήθος λουόμενων. Προφανώς οι αριθμοί είναι πολύ μειωμένοι σε σχέση με τον Αύγουστο, παραμένουν όμως σημαντικοί.

Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλους δήμους στην Π.Ε. Χανίων.

Ήδη όμως μέσα σε δύο ημέρες χωρίς κάλυψη, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Ένας άνδρας στην παραλία των Απτέρων την Κυριακή και άλλος ένας στην παραλία των Φαλασσάρνων τη Δευτέρα.

Δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι θα τους έσωζαν στο τέλος, καθώς δεν μπορούν να αποκλειστούν και τα παθολογικά αίτια, αλλά τουλάχιστον θα υπήρχε κάποιος που θα προσπαθούσε.

Νομικά, είναι γνωστό πως οι δήμοι έχουν την υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης από τον Ιούνιο μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, σε προηγούμενες χρονιές, ήταν συχνό το φαινόμενο να δίνουν παράταση για κάποιες μέρες ή εβδομάδες, όσο οι παραλίες είχαν μεγάλη επισκεψιμότητα. Εσχάτως, λόγω και του αυξημένου κόστους, αυτή η πρακτική έχει εγκαταλειφθεί.

Από την άλλη όμως, όπως αναρωτιέται Χανιώτισσα που επικοινώνησε με το zarpanews.gr, οι ΟΤΑ παραχωρούν τη χρήση του αιγιαλού και εισπράττουν έσοδα από αυτό. Ταυτόχρονα, πολλές παραλίες έχουν γαλάζιες σημαίες.

«Έρωταται ο Δήμος Χανίων, γιατί, ενω η παραχώρηση της χρήσης της παραλίας για ξαπλωστρες-ομπρελες συνεχίζεται κανονικά, που σημαίνει ότι αποδίδονται πόροι στον δήμο από αυτή την παραχώρηση της χρήσης του αιγιαλού, στερεί τους λουόμενους και τους χρήστες της παραλίας των πρώτων βοηθειών που τυχόν θα χρειαστούν και ενώ τα περιστατικά να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές είναι καθημερινά;» ρωτάει η δημότης.

Μήπως θα ήταν καλύτερο να μην περιοριζόμασταν μόνο στη βασική υποχρέωση που έχουμε από τον νόμο, αλλά να αντιμετωπίζουμε στην πράξη τις ανάγκες, αφού αυτές εκ των πραγμάτων υπάρχουν ακόμα; Εκτός και αν 10-15 μέρες κάλυψης περισσότερες, θα μας ρίξουν έξω.

Λέμε ότι είμαστε και ασφαλής προορισμός…

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook