Χανιά | Οδηγίες από την Αντιπεριφέρεια για την προστασία από την γρίπη

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο. H διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης ξεκινά συνήθως περί τα μέσα-τέλη Νοεμβρίου , αυξάνει κατά τον Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, όπου αρχίζει να παρουσιάζεται προοδευτική πτώση.

Καθώς η επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλει ταχύτατα, είναι δύσκολη η πρόβλεψη χρόνου και τόπου εκδήλωσης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα συχνά να προκαλεί την αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής, καθώς επίσης και την υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και, όχι σπάνια, την αύξηση της θνησιμότητας .

Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Χανίων καλεί τους πολίτες να εφαρμόσουν πιστά τα παρακάτω μέτρα και οδηγίες πρόληψης ,για την προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας ήτοι:

 1. Την διενέργεια του αντιγριπικού εμβολιασμού που είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης , ιδιαίτερα των ομάδων αυξημένου κινδύνου , λαμβάνοντας υπόψη ότι απαιτείται περίοδος 2 εβδομάδων για την ανάπτυξη αντισωμάτων. Το αντιγριπικό εμβόλιο ,όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε υψηλό ποσοστό και προφυλάσσει από την μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας, μεταξύ άλλων, στην μείωση απουσιών από το σχολείο, την εργασία και κάθε κοινωνική εκδήλωση.

Οι οµάδες αυξημένου κινδύνου είναι οι εξής:

 • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας. (Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι) .
 • Άτοµα ηλικίας 60 ετών και άνω.
 • Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα, όπως , Άσθµα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες , Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή , Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), Μεταµόσχευση οργάνων, Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες Αιµοσφαιρινο̟πάθειες), Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσηµα, χρόνια νεφροπάθεια, νευρολογικά και νευροµυϊκά νοσήματα.
 • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.
 • Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία.
 • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (̟π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
 • Άτοµα που βρίσκονται σε στενή επαφή µε παιδιά μικρότερα των 6 μηνών.
 • Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων–λυκείων, αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων).
 • Κτηνίατροι ,πτηνοτρόφοι ,χοιροτρόφοι εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
 1. Την λήψη μέτρων υγιεινής , όπως, το συχνό πλύσιμο χεριών , την κάλυψη του βήχα ή του φταρνίσματος (για την αποφυγή μετάδοσης μέσω σταγονιδίων), αερισμό χώρων , αποφυγή συγχρωτισμού σε οποιοδήποτε κλειστό χώρο, (π.χ. παιδότοπους κλπ), απομόνωση πασχόντων.
 2. Την ανάγκη έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής, σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης , ακόμα και σε άτομα που δεν ανήκουν στις παραπάνω ομάδες αυξημένου κινδύνου.
 3. Την ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης, (π.χ. σχολείο, εργασιακός χώρος κλπ.) για τα άτομα με συμπτώματα γρίπης, με σκοπό την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται 4-6 εβδομάδες προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα ( δηλ. πριν από τα μέσα -τέλος Νοεμβρίου) , δεδομένου ότι απαιτούνται και 2 εβδομάδες για την επίτευξη της αντισωματικής απάντησης. Ο εμβολιασμός όμως συνεχίζεται καθ΄όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για όσους δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν έγκαιρα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα (ενήλικες, βρέφη και παιδιά πάνω >= των 6 μηνών) που ανήκουν στις παραπάνω ομάδες αυξημένου κινδύνου..

Zarpanews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΛαμπερή έναρξη για το Μουντιάλ SOCCA στην Κρήτη
Επόμενο άρθροΚρήτη | Συνελήφθη η πρώην σύζυγος για την δολοφονία του 59χρονου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ