Χανιά | Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για το Πολυτεχνείο

χανιά-ο-σύλλογος-εργαζομένων-στην-πρω-769206

Κάλεσμα για συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου απευθύνει με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η ανακοίνωση:

«45χρόνια κλείνουν φέτος από το Νοέμβρη του ’73, όταν η νεολαία και οι εργαζόμενοι της χώρας ξεσηκώθηκαν ενάντια στο επαχθές καθεστώς της χούντας. Η αντίσταση του λαού, που δε σταμάτησε σε όλη τη διάρκεια της επταετίας να εκφράζει την αντίθεσή του στο καθεστώς, κορυφώθηκε με την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η εξέγερση έδειξε τη δύναμη του φοιτητικού, μαθητικού και εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, αφού κατάφερε να ρίξει τη χούντα.

Οι  φωνές των φοιτητών και των εργατών για καλύτερη παιδεία, ελευθερία και Δημοκρατία, αποτέλεσαν τμήμα της εξέγερσης της νεολαίας και των εργαζομένων σε όλο τον πλανήτη. Από τα γαλλικά και αμερικανικά πανεπιστήμια όπου η νεολαία εξεγείρονταν ενάντια στην καταπίεση και τον πόλεμο στο Βιετνάμ, από τους δρόμους της Μπανγκόκ έως την Πράγα, από τα εργοστάσια στο Τορίνο έως το Μεξικό, ο κόσμος όλος, ανάπνεε έναν νέο αέρα αντίστασης και ελπίδας που συντάρασσε και ενέπνεε την ελληνική νεολαία. Οι εμπειρίες των προηγούμενων αγώνων των εργαζομένων και της νεολαίας, μέσα στη δεκαετία του 60, το κίνημα του 114, οι αγώνες για την παιδεία, οι αγώνες ενάντια στο μετεμφυλιακό παρακράτος απέκτησαν νέα δύναμη και ορμή στον αγώνα ενάντια στη φασιστική τυραννία της χούντας των συνταγματαρχών. Με τη σειρά τους έστειλαν μηνύματα αντίστασης σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας ένα κύμα αλληλεγγύης. Την κατάρρευση της χούντας στην Ελλάδα ακολούθησε η πτώση των φασιστικών καθεστώτων σε Ισπανία και Πορτογαλία. Ο αγώνας του Πολυτεχνείου και οι άνθρωποι που έδωσαν τη ζωή τους σε αυτόν έγιναν ορόσημα κάθε αγώνα για καλύτερες συνθήκες ζωής στη μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας.

Ο έκδηλος αντι-ιμπεριαλιστικός, αντιφασιστικός, διεθνιστικός, δημοκρατικός αγώνας των εξεγερμένων στην Ελλάδα εκφράστηκε και στα συνθήματά τους. Συνθήματα όπως «Απόψε πεθαίνει ο φασισμός», «Εργάτες, αγρότες και φοιτητές», «Έξω οι Αμερικάνοι», “Έξω το ΝΑΤΟ”,   «Λαέ πεινάς, γιατί δεν πολεμάς» και «Κάτω η Εξουσία», «Κάτω η Χούντα, κάτω ο Παπαδόπουλος», «Λαέ λαέ, ή τώρα ή ποτέ», «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» βροντοφωνάχτηκαν, γράφτηκαν στους τοίχους κι έμειναν στην Ιστορία, ως τα μηνύματα που έριξαν τη Χούντα.

Τα εργατικά συνδικάτα, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι μαθητικές κοινότητες, οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις ΤΙΜΟΥΜΕ την εξέγερση του ’73!

45 χρόνια μετά, τα συνθήματα του Νοέμβρη  για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για ψωμί ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές που συνεχίζονται παρά το τέλος των μνημονίων, τα συνθήματα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, η αντιφασιστική πάλη παραμένουν επίκαιρα.

Οι αγώνες μας τα τελευταία χρόνια ενάντια στις περικοπές των μισθών μας και τα μνημόνια, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών (ρεύμα, νερό παιδεία, υγεία), ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, ενάντια στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ενάντια στους πολέμους, με πιο πρόσφατο αυτόν στη Συρία, αλλά και την κλιμάκωση των ανταγωνισμών το τελευταίο διάστημα είναι αγώνες που ακολουθούν το δρόμο του Νοέμβρη.

Είναι χρέος όλων μας να κάνουμε πράξη τα συνθήματα του Πολυτεχνείου, όχι μόνο τιμώντας τους αγωνιστές του τότε, αλλά γιατί το μέλλον μας ανήκει.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, ΣΑΒΒΑΤΟ 17/11, 5:00 ΜΜ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook