Χανιά | Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Καταγγελίες για ρατσιστικές συμπεριφορές και για στέλεχος της ΔΑΠ που υμνούσε τον Μεταξά

χανιά-μέτωπο-αγώνα-σπουδαστών-καταγγ-1017229

Για απαράδεκτη, ρατσιστική, τραμπούκικη συμπεριφορά φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, που έστησε επιφανές μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολυτεχνείου και της ΟΝΝΕΔ κάνει λόγο με ανακοίνωση του το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών Χανίων με αφορμή τις καταγγελίες για σεξιστική επίθεση σε κοπέλα από φοιτητές του ιδρύματος.

Παράλληλα στην ανακοίνωση γίνεται καταγγελία για στέλεχος της ΔΑΠ στα Χανιά το οποίο υμνούσε τον δικτάτορα Μεταξά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Να καταδικαστεί και να απομονωθεί η απαράδεκτη και τραμπούκικη στάση!

Η απαράδεκτη, ρατσιστική, τραμπούκικη συμπεριφορά φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης απέναντι σε νέα κοπέλα πρέπει να απομονωθεί και να καταδικαστεί από το σύνολο των φοιτητών. Το άρρωστο «παιχνίδι» που έστησε επιφανές μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολυτεχνείου και της ΟΝΝΕΔ  είναι αλληλένδετο με τις αξίες και τα ιδανικά που αναπαράγει το σύστημα και πρεσβεύει ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος. Προφανώς δεν πέφτουμε από τα σύννεφα για την ΔΑΠ και τα στελέχη της, τα παραδείγματα είναι πολλά. Π.χ. συγκεκριμένο στέλεχος στα Χανιά τις προηγούμενες μέρες υμνούσε τον δικτάτορα Μεταξά.

Αποδεικνύεται εκτός των άλλων περίτρανα ότι οι «και καλά σύγχρονες θέσεις»  της ΔΑΠ όπως και των άλλων αστικών κομμάτων, που αναπαράγουν τα πρότυπα της ΕΕ για τις γυναίκες, οι καμπάνιες για την «γυναίκα της καριέρας και της αγοράς» αποτελούν περιτύλιγμα μιας κατάστασης που αναπαράγεται στη σημερινή κοινωνία. Παράλληλα αξιοποιούνται για να κρύβεται το πραγματικό περιεχόμενο της γυναικείας ανισοτιμίας που έχει τη βάση της στο ότι σήμερα εκμεταλλεύονται τις ιδιαίτερες ανάγκες των νέων γυναικών για να χτυπήσουν τα δικαιώματα τους. Οι νέες φοιτήτριες, απόφοιτοι και νέες εργαζόμενες έρχονται αντιμέτωπες με την ανεργία, με τον κίνδυνο της απόλυσης σε περίπτωση εγκυμοσύνης, με τα ωράρια-λάστιχο. Σήμερα οι γυναίκες μετατρέπονται σε αντικείμενο εξουθένωσης καθώς είναι τρανταχτή η έλλειψη μέτρων προστασίας της μητρότητας. Βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους ένα κράτος που δεν τους εξασφαλίζει τα ελάχιστα και τα ανάγει όλα σε ατομική ευθύνη.

Είναι απαράδεκτο να μην καταδικάζουν το περιστατικό και να αρνούνται ότι ο συγκεκριμένος φοιτητής είναι μέλος τους, την στιγμή που κυκλοφορούν φωτογραφίες στο ίντερνετ όπου ποζάρει δίπλα στον υφυπουργό Παιδείας και βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Διγαλάκη(και πρώην Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης) στην πολιτική Ακαδημία στελεχών της ΔΑΠ. Ενώ επίσης το όνομα του κοσμεί τα ψηφοδέλτια της συγκεκριμένης παράταξης.

Είναι ακόμα πιο προκλητικό ότι η συγκεκριμένη επίθεση έγινε σε μια περίοδο που διεξάγεται έντονη συζήτηση για την δίκη για το βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. Είναι ακόμη πιο προκλητικό ότι οι συγκεκριμένοι αναπαράγουν τέτοιες συμπεριφορές. Όπως και ο υφυπουργός (πάρα τω πρωθυπουργώ) Α. Σκέρτσος με τις δηλώσεις του αναπαρήγαγε την ανοχή έτσι και η ΔΑΠ προσπαθεί να τον μιμηθεί καλύπτοντας τα μέλη της. Αποδεικνύουν περίτρανα ότι η σημερινή κοινωνία και οι αξίες αυτού του συστήματος που σθεναρά υπερασπίζεται η ΔΑΠ έχουν εντελώς σαπίσει. Η υποκρισία των κομμάτων που σήμερα καταδικάζουν στα λόγια (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι είναι οι ίδιες δυνάμεις που από κοινού, με τις πρόσφατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, αποδυνάμωσαν την προστασία των γυναικών απέναντι στην πολύμορφη βία, ρίχνοντας στα μαλακά τους ενόχους (σεξουαλική παρενόχληση από εργοδότες, μαστροπεία κ.ά.)

Όλα αυτά τα περιστατικά βίας απέναντι στις γυναίκες – που και μέσα στην καραντίνα ήρθαν στην επιφάνεια νέα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας – πρέπει να καταδικαστούν και να απομονωθούν. Χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας μέσα στους συλλόγους, η διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων των γυναικών με μπροστά τις συλλογικές μας διαδικασίες, καθώς και να αυστηροποιηθεί το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο. Ξέρουμε όμως ότι όλα αυτά αποτελούν το αποτέλεσμα της ανισότιμης σχέσης της γυναίκας και όχι το αίτιο της, που αφορά συνολικότερα την θέση της στην κοινωνία, την εκμετάλλευση που δέχεται ως κομμάτι της εργατικής τάξης και της νεολαίας με τέτοια ταξική αναφορά.

Η νέα φοιτήτρια, η νέα εργαζόμενη έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλήματα και αδιέξοδα που της δημιουργεί το σημερινό σύστημα – το σύστημα της ανάπτυξης με κριτήριο τα κέρδη, το οποίο ακολουθεί και η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η γυναικεία χειραφέτηση, η πάλη για την ισοτιμία της γυναίκας βρίσκεται στην διεκδίκηση σπουδών και δουλειάς με σύγχρονα δικαιώματα. Βρίσκεται στην ρήξη με το σημερινό σύστημα της εκμετάλλευσης, της σαπίλας, του ρατσισμού. Στον συλλογικό κοινό αγώνα γυναικών – ανδρών για την κατάργηση της εκμετάλλευσης που θα ανοίξει το δρόμο για να κοπεί η ταξική ρίζα που αναπαράγει τη φυλετική ανισοτιμία.

Οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική στους φοιτητικούς συλλόγους του Πολυτεχνείου Κρήτης»

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook