Χανιά | Μεγάλη η επιβάρυνση των περιοχών natura από την ραγδαία αύξηση του τουρισμού

χανιά-μεγάλη-η-επιβάρυνση-των-περιοχώ-811382

Χρήσιμα συμπεράσματα για την προστασία των περιοχών natura στην Κρήτη προέκυψαν από το συνέδριο για την Βιώσιμη Διαχείριση των συγκεκριμένων περιοχών στο νησί.

Όπως είπε ο αρμόδιος Αντιμεριφεειάρχης για θέματα  Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Ενέργειας στην Κρήτη κ. Νίκος Καλογερής, από το συνέδριο αυτό αναδείχτηκε η αξία των υποστηρικτικών περιοχών και αυτό που αποδείχθηκε είναι πως πρόκειται για πλεονέκτημα η ένταξη των περιοχών στο συγκεκριμένο σύστημα.

Τονίσθηκε παράλληλα από τον κ. Καλογερή πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες περιοχές σε ότι αφορά ενδεχόμενη επιβάρυνση τους, αυτή όπως είπε προκύπτει από τις πιέσεις που υπάρχουν εξαιτίας της εντυπωσιακής αύξησης του τουρισμού.

Τρόπος προστασίας όπως επισημάνθηκε θα είναι η συνεργασία μεταξύ των φορέων, όπως οι υπό σύσταση φορείς διαχείρισης, του δασαρχείου, των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού αλλά και των ίδιων των χρηστών

Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι περιοχές του Μπάλου, του Ελαφονησιού, της Γαύδου αλλά και άλλες περιοχές της Κρήτης.

Επίσης κατά την διάρκεια της σημερινής συνάντησης έγινε από επιστήμονες του ΙΤΕ παρουσίαση πρότασης για την αποτίμηση των πυρκαγιών.

Έγινε παράλληλα αναφορά στην μεγάλη φωτιά του Αποκόρωνα όπου θα γίνει μια λεπτομερής καταγραφή με χρήση δορυφορικών φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης.

Από την πλευρά του ο κ. Πέτρος Λυμπεράκης πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, είπε πως το πρόβλημα είναι πως ασχολούμαστε με το περιβάλλον μόνο όταν έχουμε μια μεγάλη ζημιά, η μια μεγάλη πυρκαγια.

Ο κ. Λυμπεράκης τόνισε ότι πρέπει να αντιληφθούμε ως κοινωνία πως το φυσικό περιβάλλον όλης της Κρήτης είναι ένας τεράστιος πόρος που μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της ευημερίας ολόκληρης της κοινωνίας σημειώνοντας πως είναι η βάση για τις μεγάλες μας οικονομικές δραστηριότητες αυτές του τουρισμού και της γεωργίας.

zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | Μεγάλη η επιβάρυνση των περιοχών natura από την ραγδαία αύξηση του τουρισμού

  1. Γιαυτο καλό θα ήταν οι Δημοτικες Αρχες που στην επικράτεια τους διαθετουν περιοχες ιδιαιτερου φυσικού καλους NATURA να τις αξιοποιησουν αναλογως με την εκπονηση μελετης ωστε να δημιουργήσουν υποδομες για τον λεγόμενο φυσιολατρικο τουρισμο….έτσι θα προστατευθουν περιοχες οπως ο Μπαλος το Ελαφονησι η Λίμνη του Κουρνα…η Δημοτικη Αρχη του Αποκορωνα ξεκινησε κανοντας ένα πρωτο βημα με το καταδυτικο παρκο στον Ομπροσγυαλο μακαρι να συνεχισει αναδεικνυοντας κ τον Αλμυρο ποταμο την Λιμνη του Αλμυρου ποταμου οπως βεβαια κ την προστασία της Λίμνης του Κουρνα…Οψομεθα….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook