Χανιά | Κλείνουν για 4 μέρες τα μικροβιολογικά εργαστήρια – Ευθύνες στον ΕΟΠΥΥ για την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση

χανιά-κλείνουν-για-4-μέρες-τα-μικροβιο-1324486

Προβλήματα στη βιωσιμότητα των μικροβιολογικών τους εργαστηρίων αντιμετωπίζουν τα τελευταία οκτώ χρόνια της κρίσης οι βιοπαθολόγοι – μικροβιολόγοι γιατροί και στα Χανιά.

Οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί προχωρούν σε κινητοποιήσεις, με κλείσιμο των μικροβιολογικών εργαστηρίων τους από την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου έως και την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι για τα μνημονιακά μέτρα που υφίστανται εδώ και 8 χρόνια και αφορούν στην έκπτωση (rebate) αλλά και στην αναγκαστική επιστροφή (claw back) των ποσών που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ για εκτελεσμένες εργαστηριακές εξετάσεις.

Αυτό επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε το πρωί ο γιατρός βιολόγος-βιοπαθολόγος Γρηγόρης Κοκολαντωνάκης στο Zarpa Radio 89,6, στην Άννα Παπακωνσταντίνου και τον Γιώργο Κολομπάκη: «Η κινητοποίηση γίνεται γιατί τα μικροβιολογικά εργαστήρια από το 2013 εφαρμόζουν μνημονιακούς νόμους της τρόικα, με τα λεγόμενα rebate και claw back.

Ριμπέιτ σημαίνει μια υποχρεωτική έκπτωση χρημάτων, την οποία μας υποβάλλουν στη μηνιαία δαπάνη που υποβάλλουμε προς τον ΕΟΠΥΥ, η οποία ανά εργαστήριο ανάλογα με την υποβολή των χρημάτων, μπορεί να κυμαίνεται από 15, 20,25 και 30% και πολλές φορές 35%. Πέρα από αυτό, υπάρχει και το κλόου μπακ, το οποίο στο τέλος του χρόνου, μας λένε ότι, εάν οι τζίροι σας είναι από κάποια όρια και πάνω, απαιτούν να τους επιστρέψουμε ποσά που για το μήνα Ιούλιο ανέρχεται σε ποσοστό 45%. Υποβάλλουμε δηλαδή μια δαπάνη 100 ευρώ και στα ταμεία των εργαστηρίων έρχονται περίπου 20-25 ευρώ, χωρίς την παρακράτηση φόρου. Πρέπει κάτι να γίνει για να είμαστε βιώσιμοι και να συνεχίζουμε να επιτελούμε το έργο που επιτελούμε τόσα χρόνια τώρα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και τους συνανθρώπους μας.»

Ο κ. Κοκολαντωνάκης εξέφρασε την ανάγκη να καταργηθεί η απαίτηση της αναγκαστικής επιστροφής χρημάτων από τα εργαστήρια που αγγίζει σε ποσοστό το 45%, λέγοντας: «Εμείς δεν απαιτούμε παραπάνω χρήματα, δεν απαιτούμε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για την υγεία – τα παρακλινικά. Απαιτούμε, γι’ αυτά που εκτελούμε να πληρωνόμαστε.»

«Τιμωρούμαστε εμείς για την αλόγιστη συνταγογράφηση»

Την ίδια ώρα, οι μικροβιολόγοι ζητούν από το κράτος να βάλει φρένο στην αλόγιστη συνταγογράφηση: «Μπορούν να συνταγογραφούν περίπου 75.000 γιατροί ανεξέλεγκτα, δίχως να υπάρχουν αυστηρά διαγνωστικά πρωτόκολλα. Για όλες τις δυσλειτουργίες του συστήματος συνταγογράφησης τιμωρούμαστε εμείς, για την υπέρβαση του προϋπολογισμού στις δαπάνες.»

Περίπου 90% των παρανακλινικών  εξετάσεων των πολιτών γίνονται από τα ιδιωτικά εργαστήρια, τα οποία έχουν βοηθήσει σημαντικά τους πολίτες εν μέσω πανδημίας.

«Οι τουρίστες συντήρησαν τα εργαστήρια»

Στο μεταξύ, οικονομική ανάσα για τα διαγνωστικά εργαστήρια αποτέλεσε η διεξαγωγή ράπιντ τεστ στην οποία υποβάλλονταν οι τουρίστες – επισκέπτες της πόλης το καλοκαίρι, προκειμένου να ταξιδέψουν, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε και ο κ. Κοκολαντωνάκης λέγοντας: «Τα εργαστήρια είχαν πολλούς επισκέπτες από διάφορες χώρες με τη διενέργεια αυτών των ράπιντ τεστ. Αυτό είναι δεδομένο ότι δε θα υπάρχει αύριο, ή του χρόνου, δεν υπήρχε πέρυσι, ήταν κάτι παροδικό και το οποίο ευχόμαστε να μην ξανασυμβεί.

«Εμείς θέλουμε βιώσιμα εργαστήρια και αναβάθμιση της ποιότητας αυτών. Έχουμε εξοπλισμούς, ανελαστικές δαπάνες, αναλώσιμα, αρκετούς εργαζόμενους, επιστήμονες και θέλουμε να κρατηθούμε ζωντανοί. Δε φταίμε εμείς. Φταίει ο ΕΟΠΥΥ που δεν ελέγχει τα διαγνωστικά πρωτόκολλα.»

zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | Κλείνουν για 4 μέρες τα μικροβιολογικά εργαστήρια – Ευθύνες στον ΕΟΠΥΥ για την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση

  1. Καλησπέρα σας, ό,τι ισχύει για τους μικροβιολόγους αφορά και άλλους εργαστηριακούς γιατρούς, όπως είναι οι ακτινολόγοι, πολλοί απο τους οποίους επίσης κλείνουν τα ιατρεία τους συμμετέχοντας στην απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή δεδουλευμένων (συνταγογραφημένες εξετάσεις που εκτελούνται από το γιατρό αλλά δεν πληρώνονται στο σύνολο των παραπεμπτικών) σύμφωνα με το rebate αλλά και το claw back. Όλα απολύτως νόμιμα, αλλά εξόχως παράλογα και άδικα!
    Ευχαριστώ
    Ρ. Γεωργιακάκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook