Χανιά | Κάποτε ήταν όραμα, τώρα είναι ανάγκη… Ο Δήμος Πλατανιά σχεδιάζει για τη βιώσιμη κινητικότητα | Photos+Video

χανιά-κάποτε-ήταν-όραμα-τώρα-είναι-αν-1443953

Εστιάζοντας στη μεταμόρφωση του σε έναν πράσινο, ελκυστικό, προσβάσιμο και ασφαλή προορισμό για επισκέπτες, ο Δήμος Πλατανιά σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, διοργάνωσε Ευρωπαϊκή ημερίδα με θέμα το σχεδιασμό βιώσιμης κινητικότητας σε μικρές τουριστικές πόλεις με την συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης και της Ένωσης Ξενοδόχων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρές πόλεις στη μετάβασή τους προς ένα υπόδειγμα βιώσιμης αστικής κινητικότητας, αναδεικνύοντας την Ευρωπαϊκή και Ελληνική εμπειρία. Οι συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν σε καινοτόμα εργαλεία και βέλτιστες πρακτικές σε μικρές πόλεις που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

«Πρέπει να δούμε πως με τη συνεργασία και τη συνέργεια όλων των φορέων μπορούμε να δώσουμε ένα άλλο αποτέλεσμα, μία άλλη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της κάθε πόλης, του κάθε χωριού, αλλά και για τους επισκέπτες» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

Στοίχημα όμως, αποτελεί τόσο η βελτίωση των υποδομών αλλά και η δημιουργία νέων.

«Το μεγάλο έργο υποδομών, είναι ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης. Ήδη τα πρώτα τμήματα έχουν δημοπρατηθεί από την Χερσόνησο μέχρι την Νεάπολη και από την Νεάπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο.

Πιστεύω ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν εγκατασταθεί οι ανάδοχοι των έργων και μέχρι το τέλος του 24 να ξεκινήσει και από Χανιά προς Ηράκλειο. Γίνεται επίσης η μελέτη από το Καστέλι μέχρι τα Χανιά και από το αεροδρόμιο ως τον ΒΟΑΚ» είπε ο κ. Αρναουτάκης «είναι έργα της επόμενης 7ετίας, που χρηματοδοτούνται από το ταμείο ανάκαμψης, κοντά στα 2δις και αυτό είναι το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης» συνέχισε.

Από τη πλευρά της, η Περιφέρεια, όπως δήλωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης, προετοιμάζει μελέτες και χρηματοδοτήσεις για να έχει ένα οδικό δίκτυο το οποίο θα τηρεί τις προϋποθέσεις της οδικής ασφάλειας.

«Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν τα μοντέλα του Πλατανιά, μίας περιοχής «πιλότος» η οποία έχει την ιδιαιτερότητα για περίπου 6 μήνες τον χρόνο, σε περιόδους φουλ σεζόν, να έχει τεράστιο φόρτο. Άρα είναι μεγάλη ανάγκη να δούμε πως μπορούμε να έχουμε βιώσιμη κινητικότητα, με ποιους τρόπους μπορεί να επιτευχθεί αυτό, αντιλαμβανόμενοι και τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων της περιοχής» είπε ο Δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης.

Ο κ. Μαλανδράκης τόνισε πως «το συνέδριο είναι μία ευκαιρία να μπουν οι καλές πρακτικές σε μία βάση, τις οποίες ως δήμος θα αξιοποιήσουμε, προκειμένου μετά τη λήξη του προγράμματος να έχουμε εκπονήσει το δικό μας σχέδιο της βιώσιμης αστικής κινητικότητας».

Στην εκδήλωση βρέθηκε και ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης. Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Ρεθύμνο ξεχώρισε ανάμεσα στους 12 φιναλίστ δήμους για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021, ενώ αναδείχθηκε ανάμεσα στους 3 φιναλίστ δήμους της Ευρώπης στην κατηγορία για τα βραβεία οδικής ασφάλειας!

Ο ίδιος, επεσήμανε πως «θέλει πολύ δουλειά για να αποκτήσεις μία πρωτοπορία στην βιώσιμη κινητικότητα. Πρέπει προηγουμένως να επενδύσεις στη νοοτροπία των κατοίκων και των επισκεπτών. Αυτό πρέπει να αλλάξει γιατί είμαστε κακομαθημένοι. Έχουμε μάθει κάποια πράγματα να κάνουμε, τα οποία δεν είναι σωστό ούτε για το περιβάλλον, ούτε για την υγιεινή μας διαβίωση ούτε για την κλιματική αλλαγή. Η βιώσιμη κινητικότητα και τα σχέδιά της είναι απαραίτητα εργαλεία. Η Ευρώπη επιτακτικά πλέον τα ζητεί.

«Κάποτε ήταν όραμα, τώρα είναι ανάγκη. Το περιβάλλον φωνάζει. Βλέπουμε φυσικές καταστροφές που δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε στην Κρήτη, είχαμε ένα ήπιο κλίμα. Παρόλα αυτά έχουμε υποστεί επίθεση δυσμενών καιρικών συνθηκών» δήλωσε ο κ. Μαρινάκης.

Από τη πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων Μανώλης Γιαννούλης, τόνισε: «Είναι σημαντικό ότι ο δήμος Πλατανιά ξεκινά αυτή την προσπάθεια. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλέγμα κινητικότητας ώστε να  προστατεύεται το περιβάλλον ενώ παράλληλα να δώσουμε την δυνατότητα στον κόσμο να χρησιμοποιεί μαζικά μέσα μεταφοράς, ποδήλατο και φυσικά να γίνουν δημόσιες υποδομές, αυτή άλλωστε πρέπει να είναι η προοπτική και η δουλειά κάθε δήμου»

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Πλατανιά και το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής δράσης «SUMP-PLUS: Sustainable Urban Mobility Planning: Pathways and links to Urban Systems», μέρος της οικογένειας CIVITAS, και υποστηρίζεται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν φορείς και εμπειρογνώμονες του τομέα των μεταφορών και του τουρισμού, σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook