Χανιά | Ηλεκτροκίνητη αποκομιδή σκουπιδιών στην Παλιά Πόλη – Οκτώ οχήματα έφτιαξε η ΔΕΔΙΣΑ | Video+Photos

χανιά-ηλεκτροκίνητη-αποκομιδή-σκουπ-1437791

Οκτώ νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα, τα οποία μάλιστα δημιουργήθηκαν στο συνεργείο της ίδιας της ΔΕΔΙΣΑ χάρη στις προσπάθειες των μηχανικών της επιχείρησης, παρουσίασε το πρωί της Πεμπτης ο δήμος Χανίων στο Ενετικό Λιμάνι. Τα οχήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για το πρόγραμμα «πόρτα-πόρτα», το οποίο λειτουργεί στην Παλιά Πόλη και παραπλήσιες περιοχές. Πρόκειται για τέσσερα οχήματα με αναβάτη, δύο οχήματα πεζού χειριστού και δύο περιφερειακά ανατρεπόμενα.

Τα οχήματα με αναβάτη

«Σήμερα ξεκινάει μια καλύτερη μέρα για την καθαριότητα των Χανίων», τόνισε ο δήμαρχος, Παναγιώτης Σημανδηράκης. «Πλέον η ΔΕΔΙΣΑ έχει νέα, υπερσύγχρονα ηλεκτρικά οχήματα που δεν προκαλούν όχληση και δεν επιβαρύνουν το έργο των ανθρώπων της καθαριότητας. Είναι μια μετασκευή που έγινε από την υπηρεσία της ΔΕΔΙΣΑ και νομίζω πως είναι εμφανές ότι το τελευταίο διάστημα ο δήμος Χανίων και η Παλιά Πολη είναι πολύ πιο καθαρή. Έχουμε δώσει έμφαση στο να υπάρχει καλύτερος συντονισμός στο πρόγραμμα «πόρτα-πόρτα». Βελτιώσαμε και τα καλαθάκια σκουπιδιών με κάδους χωρίς σακούλα που καθαρίζονται και επαναχρησιμοποιούνται και όλα αυτά σε μια συνολική προσπάθεια για την αναβάθμιση της καθαριότητας στην πόλη μας», προσέθεσε ακόμα.

Όχημα πεζού χειριστού

«Προσπαθούμε να κάνουμε την αποκομιδή καλύτερη. Τώρα θα είναι καλύτερη και πιο συχνή. Αντί για τους εργαζόμενους που πήγαιναν με τα πόδια, θα μετακινούνται με τα οχήματα αυτά, ενώ ευελπιστούμε σύντομα να έχουμε και περισσότερα. Ζητάμε τη συνεργασία των πολιτών, δεν θέλουμε να βγάζουν έξω τα απορρίμματα. Τα παιδιά θα περνάνε και θα τα παίρνουν», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου, Μιχάλης Τσουπάκης.

Τα μικρά οχήματα θα γεμίζουν σκουπίδια και μετά το περιεχόμενο θα μεταφορτώνεται σε άλλα, μεγαλύτερα, ώστε να καταλήγει στο εργοστάσιο της ΔΕΔΙΣΑ. Τα οχήματα έχουν τη δυνατότητα φόρτισης από μια κλασική οικιακή πρίζα και μία φόρτιση θα πρέπει να επαρκεί για τη χρήση μιας βάρδιας.

Ένα από τα ανατρεπόμενα

Ο διευθυντής καθαριότητας της ΔΕΔΙΣΑ, Κωνσταντίνος Τσιραντωνάκης, ο οποίος σχεδίασε τα οχήματα μαζί με τον Κώστα Χαλακατεβάκη είπε ότι ήταν έμπνευση η υλοποίηση αυτή:

«Ήταν μια πλατφόρμα, εμείς κατασκευάσαμε και συναρμολογήσαμε τα οχήματα. Τα οχήματα έχουν ωφέλιμο φορτίο πάνω από 500 κιλά, τα μικρά οχήματα έχουν χωρητικότητα 1300 λίτρα περίπου, ενώ τα μεγάλα 3 κυβικά μέτρα το ένα και 2,5 το άλλο».

«Πετυχαίνουμε περιορισμό εκπομπών ρύπων με τον εξηλεκτρισμό του στόλου που κινείται στην Παλιά Πόλη και είναι σημαντικό ότι μειώνεται και η όχληση. Μέχρι τώρα στην Παλιά Πόλη κυκλοφορούσαν βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα οχήματα. Τώρα εισάγουμε την ηλεκτροκίνηση και αυτό θα βελτιστοποιήσει τη διαχείριση των απορριμμάτων», είπε ο Κώστας Πατεράκης, γενικός διευθυντής της ΔΕΔΙΣΑ.

Τα ανατρεπόμενα οχήματα αναμένεται να τεθούν σε χρήση άμεσα, ενώ τα υπόλοιπα ήδη έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούνται για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Επίσης, έχουν ξεκινήσει να τοποθετούνται καλαθάκια χωρίς σακούλα και με υποδοχή για τασάκι, τα οποία αναμένεται να επεκταθούν σε όλη την Παλιά Πόλη.

Δείτε τις δηλώσεις και φωτογραφίες:

One thought on “Χανιά | Ηλεκτροκίνητη αποκομιδή σκουπιδιών στην Παλιά Πόλη – Οκτώ οχήματα έφτιαξε η ΔΕΔΙΣΑ | Video+Photos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook