Χανιά | Η ιστορία του Μίκη Θεοδωράκη σε μια έκθεση – Η μουσική του πορεία, η προσωπική του ζωή κι οι παρτιτούρες-ντοκουμέντα

χανιά-η-ιστορία-του-μίκη-θεοδωράκη-σε-1517692

Στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης» πραγματοποιήθηκαν, το απόγευμα της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου, τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Μίκης Θεοδωράκης 1925-2021» στις 19:30, στο Μεγάλο Αρσενάλι.

Φωτογραφικό υλικό από την μεγάλη μουσική πορεία του συνθέτη, την προσωπική του ζωή, την πολιτική του σταδιοδρομία και παρτιτούρες-ντοκουμέντα ήταν αναρτημένα στην αίθουσα. Εικόνες ασπρόμαυρες, έγχρωμες, από άλλη εποχή, εικόνες γνώριμες στο κοινό, άγνωστες για κάποιους, αγαπημένες για πολλούς.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων η Φιλαρμονική του δήμου τίμησε τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη με έργα του (δείτε ΕΔΩ).

Η Βάλια Βράκα, μουσικολόγος κι υπεύθυνη του αρχείου ελληνικής μουσικής της μουσικής βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» μίλησε για το συγκεκριμένο υλικό, το οποίο, όπως ανέφερε, είχε παρουσιαστεί ξανά στο Μεγάλο Αρσενάλι το 2005, με αφορμή το 80α γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη. «Φέτος το υλικό παρουσιάζεται με μια φρέσκια ματιά και επιμέλεια του κ. Λευτέρη Λαμπράκη. Παράλληλα, δείχνουμε και το υλικό από την ψηφιακή έκθεση που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής το 2021» τόνισε η κ. Βράκα. Η ίδια, συμπλήρωσε πως ένα αρχείο ενός συνθέτη είναι εξαιρετικά μεγάλο και περιλαμβάνει οτιδήποτε τον αφορά.

Ο Κώστας Γουλιάμος, καθηγητή πολιτικής, πολιτισμού και επικοινωνίας, τακτικό μέλος της «Ευρωπαϊκής ακαδημίας επιστημών & τεχνών» και τ. πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είπε χαρακτηριστικά: «Ο Μίκης Θεοδωράκης ζει και μας οδηγεί! Ως μαθητές του έχουμε την ευθύνη και το χρέος να το επικοινωνήσουμε. Στιγμάτισε ολόκληρο αιώνα! Η πιο σημαντική προσωπικότητα, κατά την άποψή μου, του 20ου και 21ου αιώνα».

Από την έκθεση δεν θα μπορούσε να λείψει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, κόρη του μουσικοσυνθέτη, η οποία βαθιά συγκινημένη μίλησε για τις άπειρες φωτογραφίες του πατέρα της. «Ελπίζω ο κόσμος να έρθει να την δει. Να γνωρίσει πολλές προσωπικές στιγμές του πατέρα μου κι από όλον τον κόσμο. Εγώ λέω ότι η μουσική του πατέρα μου κάνει καλό στην υγεία».

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, τόνισε πως η έκθεση αποτελεί μια ευκαιρία να γνωρίσουμε όλοι καλύτερα τις πολλές και ενδιαφέρουσες οπτικές αυτής της προσωπικότητας του Μίκη Θεοδωράκη, η οποία, όπως ο ίδιος είπε, άφησε ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα. «Εμείς έχουμε αυτό το χρέος: Να φωτίζουμε και να αναδεικνύουμε την σπουδαία παρακαταθήκη την οποία μας άφησε» κατέληξε.

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, δήλωσε πως στην έκθεση αυτή, δεν είναι μόνο ιστορία του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας. «Η παρουσία του ήταν έντονη από τα πρώτα χρόνια του Εμφύλιου πολέμου μέχρι και σχεδόν την περίοδο που χάθηκε. Ελπίζω κι εύχομαι του χρόνου να έχουμε περισσότερα πράγματα να ανακοινώσουμε για τον σημαντικό αυτόν άνθρωπο» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την έκθεση «Μίκης Θεοδωράκης 1925-2021»:

zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | Η ιστορία του Μίκη Θεοδωράκη σε μια έκθεση – Η μουσική του πορεία, η προσωπική του ζωή κι οι παρτιτούρες-ντοκουμέντα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook