Χανιά | Η ανάλυση στα αστικά λύματα της Κισσάμου «έδειξε» κορονοϊό

Γενετικό υλικό του κορονοϊού εντοπίστηκε στα αστικά λύματα του Δήμου Κισσάμου, σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά με ανακοίνωση του ο τοπικός δήμος.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση «το δείγμα ανεπεξέργαστων λυμάτων, επιβεβαίωσε την ύπαρξη γενετικού υλικού του ιού.»

Ολόκληρη η ενημερωτική ανακοίνωση του δήμου Κισσάμου:

«Ανάλυση ανίχνευσης SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα της Κισσάμου

Ο Δήμος Κισσάμου, έχοντας ως προς μέλημα την προστασία της δημόσιας υγείας των δημοτών του, και με αφορμή την εξάπλωση της λοίμωξης COVID-19, προχώρησε σε ειδικές αναλύσεις στα αστικά λύματα, για την ανίχνευση του ιού.

Οι αναλύσεις διεξήχθησαν στο Διαπιστευμένο Εργαστήριο ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ με τη μοριακή μέθοδο ανάλυσης Real- Time PCR.

O Δήμος Κισσάμου, προχώρησε στην εργαστηριακή διερεύνηση του ιού SARS-COV-2 στα λύματα της περιοχής, στις 20/11/2020 εφαρμόζοντας την Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, για την ανάλυση των λυμάτων, προκειμένου να ανιχνευθεί έγκαιρα αν ο νέος κορωνοϊός έχει εξάπλωση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων,  το δείγμα ανεπεξέργαστων λυμάτων, επιβεβαίωσε την ύπαρξη γενετικού υλικού του ιού.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά τη μετάδοση του ιού μέσω των λυμάτων, τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υποστηρίζουν την άποψη ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω των λυμάτων.

Ο έλεγχος στα λύματα, λειτουργεί ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, καθώς ανιχνεύει τον ιό, προτού οι άνθρωποι εκδηλώσουν συμπτώματα, ενώ αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του ΕΟΔΥ, κατά την τρέχουσα φάση της πανδημίας.

Ο Δήμος Κισσάμου θα συνεχίσει τις δειγματοληψίες στα λύματα για την παρακολούθηση της συγκέντρωσης του ιού, με σκοπό πάντα τη διασφάλιση της υγείας των κατοίκων του Δήμου από την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19.»

Zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ