Χανιά | Εργαζόμενοι στην εστίαση και τον τουρισμό διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας – Τι ζητούν

χανιά-εργαζόμενοι-στην-εστίαση-και-το-1271910

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων – Μαγείρων Χανίων, μέλος της ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού Ελλάδος και του Εργατικού Κέντρου Χανίων, ζητά άμεσα να παρθούν μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασία.

Πιο αναλυτικά η επιστολή τους:

«Η κυβέρνηση άνοιξε τον Τουρισμό σύμφωνα με τα Υγειονομικά πρωτόκολλά των ξενοδόχων εφαρμόζοντας κανόνες λάστιχο για την είσοδο των τουριστών στην χώρα και με δειγματοπλητπικούς ελέγχους στα λιμάνια και στα αεροδρόμια. Ικανοποίησε όλες τις απαιτήσεις των μονοπωλίων στις μεταφορές με πληρότητες στο 100% σε καράβια και αεροπλάνα. Στους χώρους δουλειάς οι έλεγχοι είναι σπάνιοι, με τις υγειονομικές υπηρεσίες υποστελεχωμένες, ενώ ταυτόχρονα δεν επιβάλλεται στους εργοδότες η παροχή ατομικών μέσων και εξοπλισμού προστασίας σε εργαζόμενους που καθημερινά έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες τουρίστες. Παρόλα αυτά ρίχνει την ευθύνη στο κάθε εργαζόμενο ατομικά, αφού μας ζητάει να κάνουμε με δικό μας κόστος ένα rapid τεστ την εβδομάδα που μπορεί να κοστίζει έως και 20€. Συνάδελφοι που δουλεύουν σε τουριστικές περιοχές εκτός της Πόλης των Χανίων, όπως η Παλιόχωρα ή ο Πλατανιάς στην ουσία είναι αποκλεισμένοι από τα δωρεάν σημεία ελέγχου.

Η επικίνδυνη πολιτική της «ατομικής» ευθύνης και στο ζήτημα του εμβολιασμού των εργαζομένων, δεν μπορεί να κρύψει ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία, εξαντλητική, εξατομικευμένη, ιατρική ενημέρωση των εργαζομένων σε σχέση με τα εμβόλια. Αντίστοιχα δεν έχουν εξασφαλίσει ούτε την αναγκαία παρακολούθηση όσων εμβολιάζονται. Οι παλινωδίες της κυβερνητικής πολιτικής τροφοδοτούν τον ανορθολογισμό, σκοταδιστικές θεωρίες σχετικά με τον εμβολιασμό, που για ακόμα μια φορά αναγορεύονται από τα κυβερνητικά στελέχη σαν ο βολικός αντίπαλος.

Το εμβόλιο είναι ένα όπλο κατά της πανδημίας, δεν είναι το μόνο. Άμεσα πρέπει να θωρακιστεί εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας στην Κρήτη το Δημόσιο Σύστημα Υγείας!

Αυτοί που κουνάνε τον δάχτυλο στον λαό ότι φταίει αυτός για την εξάπλωση της πανδημίας, είναι οι ίδιοι που καθυστερήσαν τους εμβολιασμούς, αφού ξεκίνησαν μετά το άνοιγμα της σεζόν για πολλές ηλικιακές ομάδες, είναι αυτοί που δεν έχουν προσλάβει το αναγκαίο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό μετά από 18 μήνες υγειονομικής κρίσης. Φτάνουν καταγγελίες στο σωματείο ότι συνάδελφοι που πάνε για εμβολιασμό ειδικά τις Κυριακές καθυστερούν πάνω από δυο ώρες στο προγραμματισμένο ραντεβού με αποτέλεσμα να το αναβάλουν.

Οι ΜΕΘ και όλες οι δημόσιες δομές υγείας είναι προκλητικά υποβαθμισμένες ή γεμάτες. Την ίδια στιγμή δίνουν δις ευρώ στους μονοπωλιακούς ομίλους του Τουρισμού και των μεταφορών για να διασφαλιστούν τα κέρδη τους, θεωρούν κόστος την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Προωθούν έτσι την λύση των ιδιωτικών κλινικών, σπρώχνοντας εκεί συναδέλφους να κάνουν rapid test ή άλλες υπηρεσίες που είναι χρονοβόρες στο δημόσιο σύστημα υγείας. Στηρίζουν την υψηλή κερδοφορία των εργοδοτών με το πρόγραμμα ΣΥΝεργασια που πληρώνει τις εισφορές των τουριστικών βιομηχάνων από τη φορολογία των εργαζομένων.

Για να ανακάμψουν τα κέρδη η μεγαλοεργοδοσία στην κυριολεξία ξεζουμίζει τους εργαζόμενους εδώ και τρεις μήνες. Φέτος που υπάρχει η ανάγκη για περισσότερα εργατικά χέρια σε κάθε πόστο ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, οι ξενοδοχειακοί όμιλοι, τα μεγάλα ταχυφαγεία και οι αλυσίδες τις εστίασης δουλεύουν υποστελεχωμένα.

Εκατοντάδες συνάδελφοι δουλεύουν σε καθεστώς μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, ένας καλύπτει δύο και τρία πόστα, ενώ έχουμε καταγγελίες για λιποθυμίες, κρίσεις πανικού καθώς πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν για πάνω από 20 μέρες σερί!

Καλούμε όλους στους εργαζόμενους του κλάδου!

Οργανωνόμαστε μαζικά στο σωματείο μας!

Διεκδικούμε απαρέγκλιτα τη συλλογική σύμβαση εργασίας !

Διεκδικούμε μέτρα προστασίας της Υγείας στους χώρους δουλειάς. Ενημερωνόμαστε από το σωματείο μας για τα δικαιώματα μας. Καταγγέλλουμε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία. Η εγγραφή και η επαφή με το σωματείο μας είναι δικαίωμα και προνόμιο όλων των εργατών.

Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για:

  • Μαζικά τεστ σε χώρους εργασίας, η αποσυμφόρηση των ΜΜΜ, η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό, καθώς και η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας που δεν έγιναν δεκτά από την κυβέρνηση.
  • Να επιστρέψουν όλοι στη δουλειά με όλα τα δικαιώματα, με 5ημερο 8ωρο. Επαναπρόσληψη όλων των εποχικών σε ξενοδοχεία και επισιτισμό.
  • Πλήρως στελεχωμένοι χώροι εργασίας .
  • Πληρωμή όλων των υπερωριών.
  • Εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό δωρεάν έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων με ευθύνη του κράτους, στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με έμφαση στη πρόληψη και όχι στη θεραπεία.
  • Να μην γίνει καμία απόλυση ή έμμεση παραίτηση με πρόσχημα το μη εμβολιασμό.
  • Πρόγραμμα γενικού, δημόσιου και δωρεάν εμβολιασμού με ασφαλή εγκεκριμένα εμβόλια.
  • Να τηρηθούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα στους χώρους δουλειάς, στην ακτοπλοΐα, στα αεροδρόμια με ευθύνη των γιατρών εργασίας και με συνεχή διαγνωστικά τεστ που θα επιβαρύνουν αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία.
  • Να περιοδεύει τακτικά το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, και να υπάρχει δυνατότητα να διενεργηθεί στα κέντρα υγείας rapidtest δωρεάν. Να πραγματοποιείται ταυτόχρονα πιο οργανωμένος προληπτικός έλεγχος συνολικά.
  • Μέτρα οικονομικής στήριξης σε εργαζόμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από τα τοπικά περιοριστικά μέτρα».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook