Χανιά | Επιτέλους… Παρεμβαίνουν για την διάβρωση στο παραλιακό μέτωπο στην Χαλέπα με έργα 1,5 εκ. ευρώ

Λιμενικά έργα για την προστασία της παράκτιας ζώνης του παραλιακού μετώπου στην Χαλέπα, το οποίο έχει καταστραφεί από το φαινόμενο της διάβρωσης, βαίνουν προς υλοποίηση από τον Δήμο Χανίων και την ΔΕΥΑΧ.

Τα έργα περιλαμβάνουν αναπλήρωση ακτής μήκους 160 μέτρων κάτω από την οδό Αγνώστου Στρατιώτη και κατασκευή τειχίων αντιστήριξης πρανών. Ο προϋπολογισμός φτάνει το 1,5 εκ. ευρώ και θα ενταχθεί προς χρηματοδότηση στα ΣΒΑΚ του Δήμου Χανίων.

Το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Χανίων, στη χθεσινή του συνεδρίαση, γνωμοδότησε θετικά ως προς την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.Στόχος της παρέμβασης είναι η προστασία της ακτής απο τη συνεχή διάβρωση.
Στον παράκτιο χώρο ανατολικά της πόλης των Χανίων τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί έντονα φαινόμενα διάβρωση τα οποία λόγω κυματικών φαινομένων μέσης
και μεγάλης έντασης, εκτός της σημαντικής μείωσης του πλάτους της ακτής,
προκαλούν σημαντικές καταστροφές και σε παρακείμενες παράκτιες κατασκευές,
δημιουργώντας σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων και των
επισκεπτών.

Πιο συγκεκριμένα στην εν λόγω περιοχή η εκτεταμένη κατολίσθηση θέτει σε κίνδυνο τον αποχετευτικό αγωγό της ΔΕΥΑ Χανίων και παρακείμενη οικία. Στόχος του
έργου είναι τόσο η προστασία της ακτής από την κυματική δράση, καθώς η ευρύτερη περιοχή αποτελεί τουριστικό προορισμό της Κρήτης, ο οποίος αναπτύσσεται διαρκώς, όσο και η διασφάλιση των παράκτιων υποδομών.

Στην περιοχή, μετά τις θεομηνίες του 2019 (καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι), προκλήθηκαν σημαντικές κατολισθήσεις και σπηλαιώσεις στα πρανή που αντιστηρίζουν τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό ακάθαρτων της ΔΕΥΑ Χανίων και την παρακείμενη κατοικία με αποτέλεσμα να έχουν αποκαλυφθεί μεγάλα τμήματα και ένα φρεάτιο επίσκεψης του κεντρικού αγωγού ακαθάρτων, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τον περιβάλλοντα χώρο και σε πολύ κοντινή απόσταση από παρακείμενες οικίες θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο και αυτές τις κατασκευές.

Στη συνέχεια, πάρθηκαν κάποια έκτακτα μέτρα με παρεμβάσεις στο σημείο.

Τι προβλέπεται

Για την προστασία της ακτής θα κατασκευασθούν νέα πρανή από Φυσικούς Ογκολίθους (Φ.Ο.) σε όλο το μήκος του πληγέντος κολπίσκου προκειμένου να διακοπεί η συνεχόμενη διάβρωση που προκαλεί τις υποσκαφές με άμεσο επακόλουθο την αποκόλληση των πρανών.

Για την αντιστήριξη του πρανούς σε δυο θέσεις όπου παρουσιάστηκαν αστοχίες, δυτικά
και ανατολικά του κτιρίου της πρώην Σουηδικής Πρεσβείας στην περιοχή της Αγίας Κυριακής στη Χαλέπα όπου αποκαλύφθηκε ο κυρίως αγωγός αποχέτευσης της πόλης των Χανίων προβλέπεται να κατασκευασθούν δυο πασσαλότοιχοι.

Για την προστασία των τοίχων τοποθετείται πρανές από φυσικούς ογκόλιθους.  Το συνολικό κόστος των τοιχίων αντιστήριξης με τις λιθορριπές είναι 1.100.000 €. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης προτείνεται η αναπλήρωση της ακτής. Πρόκειται για σύνηθες αντιδιαβρωτικό έργο που έχει σαν στόχο τη θραύση του
κυματισμού προ των παράκτιων προστατευτέων περιοχών.

Με βάση την ακτομηχανική διερεύνηση, το εκτιμώμενο ύψος αναρρίχησης στην περιοχή και τον τελικό στόχο την αναπλήρωση παραλίας για αύξηση του πλάτους με μέσο πλάτος 20 m, έγινε εκτίμηση του ασφαλούς ύψους αναρρίχησης για το μέγιστο κυματισμό Βορειοανατολικής διεύθυνσης με χαρακτηριστικά Hs:7.51 m, Τs:10,97s στο ύψος των +2,20 m.

Για την παραλία σε μήκος περίπου 160 m το ύψος του πρίσματος αναπλήρωσης στη στέψη θα πρέπει να είναι +2,20 m, το πλάτος αυτής, όπως θα διαμορφωθεί, κυμαίνεται στα 30 m περίπου και υπερβαίνει, προς τη θάλασσά, την υφιστάμενη ακτογραμμή.

Η ποσότητα αμμοχάλικου που απαιτείται για την τεχνητή αναπλήρωση υπολογίζεται περίπου στα 14,700 m3, ενώ το συνολικό κόστος της αναπλήρωσης υπολογίζεται στα
340.000,00 €

Οικονομικά στοιχεία

Το έργο θα επιδιωχθεί να ενταχθεί στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Χανίων με τίτλο «Η Αναζωογόνηση του Αστικού Κέντρου Χανίων με όρους αειφορίας και κοινωνικής συνοχής» (Revitalizing the Core for Development – RECODE). Η εν λόγω Στρατηγική συγχρηματοδοτείται από το Ε.Τ.Π.Α. (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) στο πλαίσιο των Αξόνων Προτεραιότητας 1, 2 και 6, καθώς και από το Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 5 του Ε.Π. «ΚΡΗΤΗ» 2014-2020»

zarpanews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΜΕGA STAR: Aυτό το Σάββατο με καλεσμένους τον Γιώργο Παπαδόπουλο και τον Σάββα Πούμπουρα
Επόμενο άρθροΟμελέτα με καρότο

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καλο θα ηταν οι δημοσιογραφοι να ασχολειστε και με το που πανε τα λεφτα.αν γινονται κατι χρησιμο η αν απλα σπαταλωνται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ