Χανιά | Ενδιαφέρουσα έκθεση με ξύλινα κεντήματα από την εικαστικό Πέπη Χατζηδάκη – Μέχρι 8 Αυγούστου στο ΚΑΜ

χανιά-ενδιαφέρουσα-έκθεση-με-ξύλινα-κ-1247228

Στο Zarpa Radio 89.6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η εικαστικός Πέπη Χατζηδάκη με αφορμή την ατομική της έκθεση «Ξύλινα Κεντήματα» που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 21 Ιουλίου και θα φιλοξενηθεί στο ΚΑΜ έως και τις 8 Αυγούστου.

Η έκθεση εντάσσεται στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και περιλαμβάνει έργα τα οποία συνδυάζουν την παραδοσιακή τέχνη του κεντήματος με την ξυλογλυπτική, συνθέτοντας με μαεστρία ένα εξαιρετικά ενοποιημένο σύνολο, με ένα βαθιά προσωπικό ιδίωμα. Αντλεί τα θέματα και τις αναφορές της από την ελληνική λαϊκή φορεσιά, τα οποία αποδίδει με μοντέρνα και πρωτότυπη ματιά, υπενθυμίζοντας αφενός τη σημασία που είχε και θα έχει η λαϊκή παράδοση στο χώρο των Τεχνών, και αφετέρου επαναπροσδιορίζοντας το ρόλο και τη μορφή της στο σήμερα.Ερωτηθείσα για το πώς προέκυψε ως ιδέα αυτή η έκθεση η κυρία Χατζηδάκη: «Είναι μία ωραία ιστορία που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια, όταν βρέθηκα καλεσμένη σε ένα ρεσιτάλ εγχόρδων στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης. Ένα από τα κομμάτια που άκουσα ήταν ηπειρώτικοι χοροί. Τότε στην φαντασία μου ξεπήδησε ένα τσούρμο Ηπειρωτών να χορεύουν με τις παραδοσιακές φορεσιές τους κι είπα στους οικοδεσπότες ότι θα ξεκινήσω μία δουλειά πάνω στην λαϊκή παραδοσιακή φορεσιά. Δουλεύω αυτά τα έργα από το καλοκαίρι του 2018 μέχρι το καλοκαίρι του 2021, 42 στο σύνολο τους.

«Έκανα μία μεγάλη έρευνα, πήγα σε μουσεία, νησιά, επισκέφτηκα αρχοντικά παλιών αγωνιστών, μύρισα, γεύτηκα τα πάντα! Αυτά τα έργα τέχνης είναι φτιαγμένα από ξύλο με την τεχνική balsa. Πρόκειται για ένα αφρικανικό ξύλο, μαλακό και εύπλαστο και γι’ αυτό το λόγο το δουλεύω με τα χέρια και το μαχαίρι. Μόνη μου έμαθα αυτή την τεχνική. Και φυσικά σκοπός μου δεν ήταν να μεταφέρω ακριβώς ένα κέντημα ή μία φορεσιά στο ξύλο, μοιάζει με το πρωτότυπο αλλά δεν είναι το ίδιο».«Η έκθεση αποτελείται από δύο μέρη, στο πρώτο μέρος έφτιαξα τμήματα στολών όπως κεφαλομάντηλα, φούστες, πανωφόρια, όλα προσαρμοσμένα στα δικά μου «μπορώ», ενώ στο δεύτερο μέρος υπάρχουν μοτίβα κεντημάτων. Μου αρέσει να πειραματίζομαι με νέα υλικά και να εξελίσσομαι. Η τεχνική αυτή έχει πολλά στάδια, όπως το προσχέδιο, την μεγέθυνση, το πατρόν, την μεταφορά στο ξύλο κι όλα αυτά ενώνονται σε επίπεδα».

Όσον αφορά την λαϊκή παράδοση και την θέση της στο σήμερα, η κυρία Χατζηδάκη τόνισε ότι έχει πολύ σημαντική θέση στην ζωή μας. Υπάρχουν εξαιρετικά έργα τέχνης σκαλισμένα πάνω στις γκλίτσες και στις κούνιες των μωρών. Η δημοτική μουσική επίσης, πάντα με συντρόφευε στην δημιουργία αυτών των έργων. Υπάρχει η ανάγκη να «φρεσκάρουμε » την μνήμη και την ταυτότητα μας!

Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει η Βάσω Πετρουλάκη, ενώ η έκθεση συνδιοργανώνεται με την περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το ΚΑΜ, τον Δήμο Χανίων και την ΟΑΚ.

Η Έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά: 10.00 – 13.00 και 19.00 – 22.00, έως την Κυριακή 8 Αυγούστου 2021.

Είσοδος ελεύθερη. zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | Ενδιαφέρουσα έκθεση με ξύλινα κεντήματα από την εικαστικό Πέπη Χατζηδάκη – Μέχρι 8 Αυγούστου στο ΚΑΜ

  1. πολυ ενδιαφερουσα δουλεια! καλη επιτυχια κυρια Χατζηδάκη!
    να μου επιτραπει ομως εδω, μιας και ειμαι κι εγω επαγγελματιας εικαστικος, αυτο το «κοτετσοσυρμα» που χρησιμοποιει το ΚΑΜ για την αναρτηση των εργων τεχνης, ειναι απαραδεκτο υλικο για εναν συγχρονο εκθεσιακο χωρο που μαλιστα βρισκεται εντος ενος σημαντικου μεσαιωνικου κτηριου.
    Καλυτερα να υπαρχουν συρρομενες γυψοσανιδες με δυνατοτητα διπλης οψης, ή μονης, ωστε να μην χαλασει ο τοιχος, αλλα οχι αυτο το προχειρο κι ασχημο πραγμα με το συρμα οικοδομης.
    ευχαριστω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook