Χανιά | «Αχταρμάς» με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις – Τα ευτράπελα του μέτρου που «εγκλωβίζουν» επιχειρηματίες και εμπόρους

χανιά-αχταρμάς-με-τις-ηλεκτρονικές-1548693

Πονοκέφαλο και για τους Χανιώτες εμπόρους και επιχειρηματίες προκαλούν τα παράδοξα του συστήματος My Data, στο οποίο οι αποδείξεις αποστέλλονται ηλεκτρονικά, μέσω των ταμειακών μηχανών. Το μέτρο έχει ορισμένα κενά, τα οποία είναι κρίσιμα για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αφού με το παραμικρό τεχνικό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει στην διασύνδεση για την αποστολή των δεδομένων, οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν με πρόστιμα ακόμη και με λουκέτο.

Για τα κενά που υπάρχουν στο συγκεκριμένο μέτρο, μίλησε στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος των Λογιστών Χανίων, Κώστας Σταυρουλάκης, κάνοντας λόγο για «αχταρμά», αφού παρά το γεγονός ότι μπορεί ο ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης να έχει εκδώσει απόδειξη, αυτή για διάφορους τεχνικούς λόγους να μην έχει διαβιβαστεί στα ηλεκτρονικά βιβλία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

«Είναι ένας αχταρμάς όλο αυτό. Αφήνουν το ένα, πιάνουν το άλλο. Λογιστές, επιχειρηματίες και οι εμπνευστές αυτού του συστήματος μπαίνουν όλοι σε έναν κυκεώνα. Γίνονται ερωτήσεις, διορθώνονται. Στην Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωτιά αυτό το πρότζεκτ. Μέσα από την ελληνική ανοησία που συχνά παρουσιάζεται, τα πάντα είναι συγκεχυμένα. Αντί να επικεντρωθούμε στο βασικό, να ανεβαίνουν τα έσοδα, να υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα μετακίνησης των εμπορευμάτων, εμείς πάμε για πολλά πράγματα, τα οποία είναι περισσότερο μπερδεμένα, παρά οργανωμένα. Για παράδειγμα, έτυχε σε πελάτη μου να έχει βγει η πρίζα στην διασύνδεση που ανεβάζει πάνω τα δεδομένα και ενώ χτυπούσε κανονικά στην ταμειακή μηχανή, αυτά δεν διαβιβάζονταν. Εάν σε τέτοια περίπτωση τύχει έλεγχος και υπάρχει ένα απλό τεχνικό πρόβλημα, ο επιχειρηματίας θα έχει τις επιβολές αυτών των προστίμων. Άλλο να πιάσεις την φοροδιαφυγή και άλλο να έχουμε τεχνικά προβλήματα, τα οποία ο νόμος θα πρέπει να έχει προβλέψει για να τα χειρίζεται διαφορετικά».

«Είναι ένα από τα μέτρα που αφορούν τα περίφημα ηλεκτρονικά βιβλία My data και είναι ένα από τα λίγα μέτρα, το οποίο συνδέεται με πρόστιμα. Είναι ένα μέτρο που είναι στην δημιουργία του, έχει πάρα πολλά ελαττώματα και προβλήματα. Σιγά σιγά, κάποια κομμάτια αρχίζουν να τα συνδέουν με πρόστιμα, ούτως ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη πίεση για να προχωρήσει το όλο πρότζεκτ. Ήδη η ΓΕΣΕΒΕ έχει προχωρήσει σε αίτημα προς το υπουργείο, καταγράφοντας τα τεχνικά προβλήματα του θέματος. Προκύπτουν και διάφορα θέματα, τα οποία ούτε ο νομοθέτης έχει προβλέψει πως να τα χειριστεί.

Τα πρόστιμα

Όσο για τα πρόστιμα, αυτά θα αρχίσουν να επιβάλλονται 31 Οκτωβρίου εάν δεν υπάρξει παράταση και σε αυτή την περίπτωση είναι ίσα με το 50% επί του ΦΠΑ που αναγράφεται στο κάθε στοιχείο που δεν έχει διαβιβαστεί. Ο πρόεδρος των λογιστών Χανίων Κώστας Σταυρουλάκης, δήλωσε πως αυτά τα πρόστιμα δεν σχετίζονται με την φοροδιαφυγή:

«Αυτές οι επιβολές, δεν σχετίζονται ακριβώς με την φοροδιαφυγή. Εδώ τίθεται θέμα. Έχεις κόψει την απόδειξη και είσαι νόμιμος και να έρχεσαι αντιμέτωπος με υπέρογκα πρόστιμα, επειδή δεν το ανέβασες στο My Data. Κάτι δεν πάει καλά. Δεν γίνεται η φοροδιαφυγή υπό προϋποθέσεις, να έχει μικρότερα πρόστιμα από αυτό το πράγμα. Το όλο πρότζεκτ είναι σωστό και χρήσιμο απλώς εμείς ζητάμε πράγματα για να επικεντρωθούμε στα έσοδα.

Την ίδια ώρα, υπάρχει η δυνατότητα οι πολίτες να ανεβάσουν τα δεδομένα ακόμη και την επόμενη μέρα από την παράλειψη ενώ όπως έγινε γνωστό σήμερα, εξετάζεται το ενδεχόμενο η επιβολή των προστίμων από την ΑΑΔΕ να πάρει αναβολή.

Ο κ. Σταυρουλάκης αναφέρθηκε σε άλλο ένα ευτράπελο του My data. Όπως ο ίδιος υποστήριξε, υπάρχουν πολίτες που θεωρούν ότι οι αποδείξεις τους είναι παράνομες!

«Υπάρχουν κάποιες τεχνικές που μπορεί να το ανεβάσουν μέχρι και την επόμενη μέρα, με κάποιες προϋποθέσεις και ανάλογα με τον σχεδιασμό. Έχει γίνει ένα ευτράπελο με την διαδικασία του ανεβάσματος των δεδομένων. Υπήρξε στην αρχή μια διαδικασία που έλεγε ότι μπορείτε να καταγγείλετε σε περίπτωση που δεν έχει ανέβει η απόδειξη στο My Data. Εκεί έχουμε το εξής: Πάει ο επιχειρηματίας, χτυπά κανονικά την απόδειξη στην ταμειακή μηχανή, έχει την δυνατότητα υπό προϋποθέσεις να μην την ανεβάσει επί τόπου, αλλά να ανέβει μέχρι και την επόμενη μέρα και συνεπώς πάει ο πολίτης, σκανάρει το QR code του βγαίνει μήνυμα ότι η ταμειακή είναι εντάξει, αλλά στην συνέχεια βγάζει μήνυμα ότι δεν έχει περαστεί στο my data, με αποτέλεσμα ο πολίτης να βγάζει συμπέρασμα ότι η απόδειξη είναι παράνομη. Υπήρξε παρερμήνευση και από τα μέσα ενημέρωσης στην αρχή, λέγοντας ότι το 40% των αποδείξεων είναι εικονικές, κάτι που ήταν εντελώς λάθος, απλώς δεν είχαν ανέβει ακόμα στο My Data. Η απόδειξη όμως είχε εκδοθεί.»

Τέλος, ο κ. Σταυρουλάκης τόνισε ότι τα αυθαίρετα συμπεράσματα, προκύπτουν από την πολυπλοκότητα αλλά και την έλλειψη οργάνωσης σχετικά με το σύστημα των ηλεκτρονικών βιβλίων My Data.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook