Χαλάει η διάθεσή σας το χειμώνα; Τι φταίει και πώς αντιμετωπίζεται

Εάν το χειμώνα η διάθεσή σας είναι κακή και σας κυριεύει η μελαγχολία μπορεί να ταλαιπωρείστε από το σύνδρομο SAD ή αλλιώς την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή. 

Το SAD προκαλεί αλλαγές στη διάθεση τόσο κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου όσο και του χειμώνα, όταν υπάρχει λιγότερο ηλιακό φως και τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν την άνοιξη, καθώς η ηλιοφάνεια αυξάνεται. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία ωστόσο, το σύνδρομο SAD δεν είναι μια απλή κακοδιαθεσία του χειμώνα. Τα συμπτώματά του φαίνεται ότι διαταράσσουν την καθημερινότητα, κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και ενδεχομένως αγγίζουν τα όρια της κατάθλιψης.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα θλίψης, απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για δραστηριότητες που κάποτε σας ευχαριστούσαν, περισσότερες ώρες ύπνου, αλλά χωρίς πραγματική ξεκούραση, αίσθηση αναξιότητας και δυσκολία στη συγκέντρωση και τη λήψη αποφάσεων. Επίσης η χειμωνιάτικη μελαγχολία αυξάνει θεαματικά και την επιθυμία μας για ζυμαρικά, άμυλο, ψωμιά – υδατάνθρακες εν γένει, κάτι που οι περισσότεροι γνωρίζουν!
Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις ο πάσχων μπορεί να κάνει και σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας (αυτοκτονικός ιδεασμός).
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για το σύνδρομο SAD, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, της ψυχοθεραπείας, αλλά και της φωτοθεραπείας. Η φωτοθεραπεία αφορά την καθημερινή πρωινή έκθεση για 20 λεπτά μπροστά σε μια πηγή εκπομπής φωτός και θεωρείται αποτελεσματική μετά από δυο εβδομάδες έκθεσης. Κατ΄ αναλογία συστήνεται η αύξηση της έκθεσης στο ηλιακό φως, εφόσον φυσικά ο καιρός το επιτρέπει.
Η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, ο επαρκής ύπνος και η διατήρηση των κοινωνικών επαφών και σχέσεων μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του SAD.
ygeiamou.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΤα ρίχνει τώρα στην… ΕΜΥ η κυβέρνηση – Τους αδειάζουν Κολυδάς και Καλλιάνος
Επόμενο άρθροΆρση μέτρων στην εστίαση: Τι θα γίνει με μουσική και ωράριο μέχρι τις 12

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ