Aυτή η απλή άσκηση αναπνοής μπορεί να βελτιώσει την αντοχή σας κατά 12%

aυτή-η-απλή-άσκηση-αναπνοής-μπορεί-να-βε-1488327

Μία απλή άσκηση αναπνοής μπορεί να βελτιώσει την αντοχή σας κατά 12%, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Φυσιολογικής Εταιρείας.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι τα οφέλη ορισμένων μυών που ελέγχουν την αναπνοή μας μπορεί να επεκταθούν στα επίπεδα της φυσικής μας κατάστασης.

Η προπόνηση δύναμης εισπνευστικού μυός υψηλής αντίστασης (IMST) είναι μια προπόνηση αντίστασης που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση των αναπνευστικών μας μυών.

Aυτή η άσκηση αναπνοής βελτιώνει την αντοχή

Σχεδιάστηκε αρχικά κατά τη δεκαετία του 1980 και είναι ουσιαστικά ένας τρόπος για να ενισχύσετε τους αναπνευστικούς μύες εισπνέοντας μέσω μιας συσκευής χειρός που δημιουργεί αντίσταση – όπως η εισπνοή από ένα καλαμάκι.

Όταν γυμνάζεστε, μπορεί να παραμελείτε μια ομάδα μυών που μπορεί να είναι το κλειδί για την απόδοσή σας: αυτούς που σας βοηθούν να αναπνέετε.

«Η συμβατική αερόβια άσκηση μπορεί να βελτιώσει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα και την ανοχή στην άσκηση, που είναι και οι δύο ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις», είπε στη Healthline η Kaitlin Freeberg , από το Τμήμα Ολοκληρωμένης Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο (UC) Boulder.

«Ωστόσο, η τήρηση των οδηγιών σωματικής δραστηριότητας είναι ανεπαρκής στους ενήλικες λόγω έλλειψης χρόνου, υποδηλώνοντας ότι απαιτούνται νέες, αποδοτικές παρεμβάσεις υγιεινού τρόπου ζωής που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων με την αύξηση της ηλικίας», είπε η Freeberg.

12% αύξηση φυσικής κατάστασης και αντοχής με αυτή την άσκηση αναπνοής

Για αυτή τη μελέτη, η Freeberg και η ομάδα της χώρισαν 35 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα χρησιμοποιούσε το IMST σε υψηλή αντίσταση και η άλλη ήταν μια ομάδα “ελέγχου” που χρησιμοποιούσε τη συσκευή σε χαμηλή αντίσταση.

Και οι δύο ομάδες εκτέλεσαν προπόνηση IMST για 30 αναπνοές (περίπου πέντε λεπτά) κάθε μέρα για έξι εβδομάδες.

Ο στόχος ήταν να διερευνηθεί εάν έξι εβδομάδες ασκήσεις αναπνοής IMST υψηλής αντίστασης θα μπορούσαν να βελτιώσουν την καρδιοαναπνευστική ικανότητα ή/και την ανοχή στην άσκηση.

Τα ευρήματα μετά από έξι εβδομάδες έδειξαν ότι η ομάδα υψηλής αντίστασης παρουσίασε βελτίωση 12% σε ένα τεστ που έγινε σε διάδρομο μέχρι την εξάντληση, ενώ η ομάδα ελέγχου χαμηλής αντίστασης δεν εμφάνισε καμία βελτίωση.

«Η κατά 12% βελτίωση στην αντοχή στην άσκηση με το IMST υψηλής αντίστασης είναι πολλά υποσχόμενη καθώς προκάλεσε περίπου τα τρία τέταρτα της αύξησης της ανοχής στην άσκηση που έχει παρατηρηθεί με τις παραδοσιακές παρεμβάσεις αερόβιας άσκησης, ενώ απαιτείται πολύ λιγότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί», είπε η Freeberg.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Τον περασμένο Ιούνιο, οι ερευνητές του UC Boulder εξέτασαν πώς το IMST θα μπορούσε να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association , διαπίστωσε ότι η αναπνευστική άσκηση θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου στους ηλικιωμένους ενήλικες.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Daniel Craighead, επίκουρος καθηγητής έρευνας στο Τμήμα Ολοκληρωτικής Φυσιολογίας στο UC Boulder, διαπίστωσε ότι οι ίδιες 30 εισπνοές την ημέρα σε πρωτόκολλο υψηλής αντοχής προσφέρουν σημαντικά οφέλη.

Αξιολογήθηκε μετά από έξι εβδομάδες, και η ομάδα IMST παρουσίασε μέση μείωση εννέα βαθμών στη συστολική αρτηριακή πίεση (ο κορυφαίος αριθμός).

Είδαν επίσης σημαντικά βελτιωμένη αρτηριακή υγεία και αυξήσεις στα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου, ένα μόριο που απαιτείται για την πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας.

«Διαπιστώσαμε ότι όχι μόνο είναι πιο αποδοτικό από άποψη χρόνου από τα παραδοσιακά προγράμματα άσκησης, αλλά και τα οφέλη μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο», δήλωσε ο Craighead.

Το IMST πρέπει να χρησιμοποιείται με ιατρική καθοδήγηση

«Το IMST υπάρχει εδώ και αρκετές δεκαετίες και είναι μια σχετικά φθηνή και εύχρηστη συσκευή που μπορεί να βοηθήσει στην εκγύμναση και στη βελτίωση της δύναμης των μυών που βοηθούν στην εισπνευστική αναπνοή», δήλωσε ο Jamie Wood , PT, PhD, αναπνευστικός φυσιοθεραπευτής στο Τμήμα Αποκατάσταση και Ανθρώπινη Απόδοση στο Σύστημα Υγείας του Όρους Σινά.

Ο Wood εξήγησε ότι οι μύες που χρησιμοποιούνται κατά την εισπνοή περιλαμβάνουν το διάφραγμα και τα εξωτερικά μεσοπλεύρια (μικροί μύες που βρίσκονται μεταξύ των πλευρών).

«Το IMST είναι ασφαλές στη χρήση», είπε. «Ωστόσο, θα πρέπει να εφαρμόζεται υπό την καθοδήγηση επαγγελματία υγείας.

Ο Wood προειδοποίησε ότι αυτή ήταν μια μικρή μελέτη με μόνο 35 συμμετέχοντες, επομένως τα ευρήματα μπορεί να μην ισχύουν για όλους. Ωστόσο, είπε ότι η μελέτη έδειξε οφέλη για άτομα που δοκιμάστηκαν χρησιμοποιώντας διάδρομο γυμναστικής.

Οι ειδικοί λένε ότι το IMST μπορεί να αυξήσει τη δύναμη στους μύες που χρησιμοποιούμε για να αναπνέουμε, ενώ είναι ασφαλές, αυτό το πρωτόκολλο να χρησιμοποιείται υπό ιατρική καθοδήγηση.

healthstories.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook