Αυτή είναι η νέα διαστημική στολή της NASA – Θα χρησιμοποιηθεί στην αποστολή στη Σελήνη

αυτή-είναι-η-νέα-διαστημική-στολή-της-nasa-1650461

Η NASA και η εταιρεία Axiom Space, με έδρα το Τέξας, αποκάλυψαν ένα νέο σχέδιο διαστημικής στολής – και θα μπορούσε να είναι αυτή ακριβώς η στολή που θα φορέσει τελικά η πρώτη γυναίκα και το πρώτο έγχρωμο άτομο που θα περπατήσει στο φεγγάρι.

Οι διαστημικές στολές που παρουσίασε η Axiom Space στο Διαστημικό Κέντρο του Χιούστον την Τετάρτη είναι πρωτότυπα, αν και η εταιρεία λέει ότι θα παραδώσει διαστημικές στολές που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση αστροναυτών μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού. Η εταιρεία κέρδισε πέρυσι ένα συμβόλαιο για την παραγωγή των στολών για τη NASA.

Ο νέος σχεδιασμός, ο οποίος είναι μαύρος με μπλε και πορτοκαλί λεπτομέρειες για τα αποκαλυπτήρια, φάνηκε να αποκτά μια πολύ διαφορετική αισθητική από τις φουσκωτές λευκές στολές που φορούσαν οι αστροναύτες του 20ού αιώνα. Ωστόσο, η Axiom Space σημείωσε σε δελτίο Τύπου ότι οι στολές της καλύπτονται από ένα επιπλέον στρώμα – που φέρει τα χρώματα και το λογότυπο της εταιρείας – για λόγους επίδειξης.

Οι πραγματικές διαστημικές στολές που φορούν οι αστροναύτες πρέπει να είναι λευκές «για να αντανακλούν τη θερμότητα και να προστατεύουν τους αστροναύτες από τις ακραίες υψηλές θερμοκρασίες», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Δεν είχαμε νέα στολή από τις στολές που σχεδιάσαμε για το διαστημικό λεωφορείο και αυτές οι στολές χρησιμοποιούνται σήμερα στον διαστημικό σταθμό», δήλωσε η Vanessa Wyche, διευθύντρια του Διαστημικού Κέντρου Johnson της NASA.

«Έτσι, εδώ και 40 χρόνια, χρησιμοποιούμε την ίδια στολή που βασίζεται σε αυτή την τεχνολογία. Και σήμερα, η Axiom πρόκειται να καινοτομήσει. Θα παράσχουμε (πρόσβαση) σε όλες τις εγκαταστάσεις μας και θα συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μια ασφαλή στολή που θα αποδίδει και όλα όσα χρησιμοποιούν οι αστροναύτες μας για να κάνουν εργασίες στην επιφάνεια».

Καθοριστικός ο ρόλος των στολών

Οι στολές θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο πρόγραμμα Artemis της NASA, το οποίο επιδιώκει να επιστρέψουν αστροναύτες στη σεληνιακή επιφάνεια αργότερα αυτή τη δεκαετία σε μια αποστολή που θα ονομαστεί Artemis III. Μετά την προσεδάφιση των αστροναυτών στον σεληνιακό νότιο πόλο, οι διαστημικές στολές θα χρησιμεύσουν ως κινητή υποστήριξη ζωής, επιτρέποντάς τους να εξερευνήσουν το σεληνιακό έδαφος με τα πόδια.

«Η συνεργασία της NASA με την Axiom είναι ζωτικής σημασίας για την προσεδάφιση αστροναυτών στη Σελήνη και τη συνέχιση της αμερικανικής ηγεσίας στο διάστημα», δήλωσε ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον.

«Βασιζόμενοι στην πολυετή έρευνα και τεχνογνωσία της NASA, οι διαστημικές στολές επόμενης γενιάς της Axiom όχι μόνο θα επιτρέψουν στην πρώτη γυναίκα να περπατήσει στη Σελήνη, αλλά θα ανοίξουν επίσης ευκαιρίες για περισσότερους ανθρώπους να εξερευνήσουν τη Σελήνη από ποτέ άλλοτε. Η σύμπραξή μας επενδύει στην Αμερική, στηρίζει τους Αμερικανούς εργαζόμενους και αποδεικνύει ένα ακόμη παράδειγμα της αμερικανικής τεχνικής εφευρετικότητας που θα τοποθετήσει τη NASA και τον εμπορικό διαστημικό τομέα σε θέση να ανταγωνιστούν – και να κερδίσουν – τον 21ο αιώνα».

Σύμφωνα με το CNN o σχεδιασμός των διαστημικών στολών προέρχεται από την έρευνα της ίδιας της NASA. Η διαστημική υπηρεσία είχε παρουσιάσει στο παρελθόν ένα πρωτότυπο σχέδιο για σεληνιακές διαστημικές στολές το 2019, με την ονομασία xEMU.

«Αξιοποιώντας τον σχεδιασμό της διαστημικής στολής Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) της NASA, οι διαστημικές στολές της Axiom Space είναι κατασκευασμένες για να παρέχουν αυξημένη ευελιξία, μεγαλύτερη προστασία για να αντέχουν στο σκληρό περιβάλλον και εξειδικευμένα εργαλεία για την επίτευξη των αναγκών εξερεύνησης και τη διεύρυνση των επιστημονικών ευκαιριών», αναφέρει η εταιρεία σε δελτίο Τύπου.

«Χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες, η νέα διαστημική στολή θα επιτρέψει την εξερεύνηση μεγαλύτερου μέρους της σεληνιακής επιφάνειας από ποτέ άλλοτε».

Η νέα στολή επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος κινήσεων και ευελιξία και ο σχεδιασμός της μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον το 90% του ανδρικού και γυναικείου πληθυσμού των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη NASA. Η Axiom Space θα αναπτύξει, θα πιστοποιήσει και θα παράγει τις διαστημικές στολές και η εταιρεία θα «δοκιμάσει τη στολή σε διαστημικό περιβάλλον πριν από την αποστολή».

Τα χαρακτηριστικά της στολής

Τα χαρακτηριστικά της στολής περιλαμβάνουν μια βιντεοκάμερα HD και μια φωτεινή ζώνη τοποθετημένη στο γείσο του κράνους. Η ζώνη φωτός θα προσφέρει στους αστροναύτες καλύτερη ορατότητα καθώς εργάζονται στις μόνιμα σκιασμένες περιοχές του σεληνιακού νότιου πόλου ή πραγματοποιούν διαστημικούς περιπάτους, δήλωσε ο Russel Ralston, αναπληρωτής διευθυντής προγράμματος στην Axiom Space.

Μια καταπακτή με δύο μεντεσέδες που βρίσκεται στο πίσω μέρος της στολής επιτρέπει στους αστροναύτες να εισέρχονται στη διαστημική στολή με τα πόδια πρώτα και στη συνέχεια να μπαίνουν μέσα σε αυτήν, ενώ ένα σακίδιο παρέχει το φορητό σύστημα υποστήριξης ζωής. Οι μπότες έχουν ενισχυθεί με πρόσθετη μόνωση για να διατηρούν τα πόδια των αστροναυτών ζεστά καθώς εργάζονται σε παγωμένες περιοχές της σελήνης που δεν βλέπουν ποτέ το φως του ήλιου.

«Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει η καινοτομία», δήλωσε η Peggy Whitson, συνταξιούχος αστροναύτης της NASA και νυν εργαζόμενη στην Axiom. «Αυτή θα είναι μια πολύ πιο ευέλικτη στολή και το εύρος της κίνησης θα βελτιώσει πραγματικά την ικανότητα των αστροναυτών να κάνουν όλες αυτές τις εργασίες που θα κάνουν ενώ θα εξερευνούν τη σεληνιακή επιφάνεια και τελικά τον Άρη».

Η Whitson, η οποία κατέχει το ρεκόρ μεταξύ Αμερικανών και γυναικών για τον περισσότερο χρόνο παραμονής στο διάστημα – συνολικά 665 ημέρες – είναι η διευθύντρια των ανθρώπινων διαστημικών πτήσεων στην Axiom και πρόκειται να εκτοξευθεί με το Ax-2 της Axiom στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Μάιο.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook