Αυτές είναι οι προτεραιότητες του Παναγιώτη Σημανδηράκη για τον Δήμο Χανίων

αυτές-είναι-οι-προτεραιότητες-του-παν-917592

Μία μέρα μετά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του δημαρχιακού θώκου (δείτε ΕΔΩ), ο κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης βρέθηκε στο στούντιο του SUPER FM 89.6, για μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον Δημήτρη Παππά.

Ο νέος Δήμαρχος Χανίων, σαφώς αισιόδοξος για τη νέα εποχή, αφού και όπως σχολίασε, «υπάρχει πολύ καλή διάθεση, ένα πολύ ωραίο κλίμα στην ομάδα, με πολλή όρεξη και διάθεση για αλλαγές και συγκρούσεις όπου χρειαστούν, αλλά και μια διαφορετική αντίληψη για να λειτουργήσει ο δήμος», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις προτεραιότητες που έχει θέσει για τα Χανιά.

«Ξέραμε ότι για να λειτουργήσει ο δήμος θα χρειαστούν συγκλίσεις και κοινές πορείες με ομάδες και ανθρώπους» τόνισε, ενώ ζήτησε από όσους «κουνάνε το δάκτυλο», να αναλογιστούν πως μπορεί να λειτουργήσει ο δήμος χωρίς να υπάρχουν συνεργασίες.

Ενήμερος ότι «ο δήμος αντιμετωπίζεται ενιαία από τους πολίτες», συμπλήρωσε ότι «είναι σημαντικό όλες οι παρατάξεις να έχουν διάθεση να βοηθήσουν στην προσπάθειά μας. Πρέπει να υπάρχουν και αυτοί που θα κάνουν αντιπολίτευση, αλλά αξιολογώντας και όχι απλά για να μας… χτυπάνε. Ελπίζω ο κόσμος να καταλαβαίνει αυτούς που δεν κοιτάνε τις εισηγήσεις μας, κάνοντας απλά στείρα κριτική.»

Αναφερόμενος στα οικονομικά του δήμου, επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Τάσου Βάμβουκα για τα αποθεματικά:

«Παραλαμβάνουμε αρκετά σημαντικό αποθεματικό, που πρέπει να φροντίσουμε να απορροφηθεί από έργα.»

Προβλήματα με τα οικονομικά, ωστόσο, ανακύπτουν από «καθυστέρηση στην εισπραξιμότητα των εσόδων, όμως σε αυτό υπάρχει συγκεκριμένη λύση, έπειτα από επικοινωνία με το υπουργείο. Χρωστάνε πολλοί επιχειρηματίες, κυρίως λόγω προβλημάτων σε διασταύρωση στοιχείων, όσον αφορά κλήσεις και πρόστιμα.

Όταν οι πολίτες αντιληφθούν ότι υπάρχει ανταποδοτικότητα σε υπηρεσίες και υποδομές, όσοι χρωστούν θα καταλάβουν ότι θα υπάρχει και για αυτούς ωφέλεια όταν ακολουθούν τους κανόνες.»

Όσον αφορά τα καθημερινά προβλήματα, η τεχνική υπηρεσία θα οργανωθεί ώστε άμεσα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πόλης:

«Η προσπάθεια να ενεργοποιηθούν και να συντονιστούν θα δώσει άμεσες απαντήσεις, από ένα σπασμένο πλακάκι, μέχρι κάτι που χάλασε σε μια παιδική χαρά. Θα φαίνεται ότι ο δήμος είναι εδώ και παρεμβαίνει.»

Όσον αφορά τα αδέσποτα, σχολίασε ότι «υπάρχει πυγμή από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για να ασχοληθεί με το ζήτημα και να συνεργαστεί με τα φιλοζωικά σωματεία.

Έχουμε κατ’αναλογίαν τα περισσότερα αδέσποτα στη χώρα, όμως του χρόνου το πρόβλημα δεν θα είναι τόσο έντονο. Δεν θα… φωνάξουμε έναν μπόγια, αλλά θα εφαρμοστεί ένα συνεχές πρόγραμμα στειρώσεων. Υπάρχει μεγάλη κοινότητα φιλόζωων στα Χανιά που θα υποστηρίξουν τέτοιες πρωτοβουλίες.»

Για τις λαϊκές, επισήμανε ότι «δεν θα καταλήξουμε μόνο σε μία λαϊκή, όμως θα πρέπει να είναι σταθερές και λιγότερες. Το βασικότερο είναι οι παραγωγοί να εμπορεύονται οι ίδιοι τα προϊόντα που παράγουν. Όλοι βλέπουμε ότι πλέον γίνονται παρουσία εμπόρων, γεγονός που δεν εξυπηρετεί ούτε τους παραγωγούς, ούτε τους πολίτες. Ακόμα, το Πολυτεχνείο θα αναλάβει τον σχεδιασμό για μία πιο ομοιόμορφη όψη και οργάνωση.»

Η πολεοδομία, ένα μείζον ζήτημα της πόλης, χρειάζεται κι αυτή πρωτοβουλίες:

«Το κομμάτι της δημοτικής περιουσίας ταυτίζεται με την πολεοδομία. Πρέπει να γίνει ολοκληρωμένη καταγραφή της περιουσίας του δήμου και να αξιοποιηθεί καταλλήλως.

Έχουμε βάλει όριο δύο ετών να ολοκληρωθούν τα γενικά πολεοδομικά σχέδια του χωροταξικού σχεδιασμού. Έτσι θα γλιτώσει ταλαιπωρία ο κόσμος αφού δεν θα χρειάζεται η συλλογή δεδομένων ξεχωριστά κάθε φορά.

Μια ειδική ομάδα του Πολυτεχνείου επίσης θα συσταθεί για μια πλατφόρμα χωρικών δεδομένων GIS, που θα βοηθήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών.»

«Αν ο δήμος δεν είναι καθαρός, ό,τι και αν κάνεις είσαι αποτυχημένη δημοτική αρχή» τόνισε ο Παναγιώτης Σημανδηράκης, κάνοντας λόγο για ιδιαίτερη κατάσταση όσον αφορά τις αρμοδιότητες στην καθαριότητα του Δήμου:

«Η καθαριότητα είναι μοιρασμένη στον δήμο και στη ΔΕΔΙΣΑ, ενώ μπαίνουν και εργολάβοι. Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι εταιρείες έχουν μόνο τη διαχείριση, όχι την αποκομιδή.

Το κόστος μπορεί πέσει με συγκεκριμένες προτάσεις, όπως ένας σταθμός μεταφόρτωσης, που θα μειώσει το κόστος κατά 50%. Υπάρχει σε πολλές περιοχές της χώρας. Γίνεται ξεφόρτωμα από ένα μικρό φορτηγό σε ένα μεγάλο, είτε σε σταθερό σημείο, είτε σε μεταβαλλόμενο.

Με τις ίδιες μισθοδοσίες, ώρες και καύσιμα θα έχουμε πολύ περισσότερα δρομολόγια. Είναι πράγματα που έχουν γίνει και αλλού χωρίς να επηρεάσουν την εκάστοτε περιοχή, αναβαθμίζοντας την υπηρεσία. Αν λειτουργήσει και το βενζινάδικο του δήμου, που εδώ και χρόνια υπάρχει αλλά δεν λειτουργεί, η εξοικονόμηση πόρων θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

«Όσα χρήματα εξοικονομηθούν θα επενδυθούν πάλι πίσω στην καθαριότητα.» επισήμανε κλείνοντας, τονίζοντας για άλλη μία φορά την ανάγκη της συνεχούς διαχείρισης και εκμετάλλευσης των πόρων προς όφελος του Δήμου Χανίων.

zarpanews.gr

One thought on “Αυτές είναι οι προτεραιότητες του Παναγιώτη Σημανδηράκη για τον Δήμο Χανίων

  1. Το πρόβλημα με το κυκλοφοριακό δεν υπάρχει πλέον στην ατζέντα του Δημάρχου ,μόνο προεκλογικά υπήρχε;
    Ξέρετε δεν έχουμε όλοι μνήμη χρυσόψαρου!!!!!!!!!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook