Αρνητική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Κισσάμου για την επένδυση Τσατσαρωνάκη στα Φαλάσαρνα | Photos

αρνητική-γνωμοδότηση-του-δημοτικού-σ-1543850

Αρνητική γνωμοδότηση για την τουριστική επένδυση στα Φαλάσαρνα έδωσε την Πέμπτη το δημοτικό συμβούλιο Κισσάμου.

Σε μια έντονη συνεδρίαση, όπου δημιουργήθηκε και εμπλοκή στην παράταξη της δημοτικής αρχής κατά την τελική ψηφοφορία, το συμβούλιο υπερψήφισε τελικά την πρόταση της παράταξης Μυλωνάκη, η οποία προέβλεπε αρνητική γνωμοδότηση για την επένδυση.

Ήταν δε βασισμένη ουσιαστικά στην αρνητική επίσης γνωμοδότηση που είχε δώσει η επιτροπή ποιότητας ζωής.

Στην εισήγηση της δημοτικής αρχής ο αντιδήμαρχος Νεκτάριος Κουμάκης, τόνισε ότι για να υπάρξει θετική γνωμοδότηση, θα πρέπει πρώτα να παρουσιαστεί η ειδική περιβαλλοντική μελέτη. Επίσης είπε πως στο δυτικό τμήμα του οικοπέδου δεν μπορεί να γίνει καμιά δραστηριότητα, για περιβαλλοντικούς λόγους. Ακόμα, ανέφερε ότι η επένδυση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ήπια, πράγμα που υπαγορεύει ο Περιφερειακός Χωροταξικός Σχεδιασμός.

«Θετική υπο όρους για το ανατολικό – ανώτερο τμήμα, ενώ πλήρως αρνητική για το δυτικό-κατώτερο τμήμα. Έτσι, αποδεχόμαστε την απόφαση της επιτροπής ποιότητας ζωής, την εξειδικεύουμε όμως και την συμπληρώνουμε», είπε ο κ. Κουμάκης.

Η δημοτική αρχή πρότεινε θετική γνωμοδότηση για τον Τομέα 1 της επένδυσης με παρατηρήσεις και αρνητική γνωμοδότηση για τους τομείς 2, 3 και 4, καθώς στο σημείο υπάρχει προστατευμένο είδος, το γνωστό κρινάκι. Προτείνει ακόμα επέκταση του τομέα 4, για πληρέστερη προστασία του κρίνου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει αρνητική γνωμοδότηση για την επένδυση.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θοδωρής Σταθάκης, διαφώνησε. Επισήμανε ότι είχε γίνει ακριβής παρουσίαση του επενδυτικού πλάνου, όπου όλοι οι παριστάμενοι, όπως είπε, είχαν δηλώσει ότι επρόκειτο για πολύ καλό σχέδιο. «Αυτό το σχέδιο έρχεται να δώσει το στίγμα στην περιοχή μας, με μια ήπια σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον.

«Όταν μια δημοτική αρχή είναι σύμφωνη σε ένα θέμα περνάει τις αποφάσεις. Όταν δεν είναι, δεν τις περνάει. Η δημοτική αρχή λέει ξεκάθαρα να μην προχωρήσει η επένδυση. Αν η οι υπηρεσίες θεωρήσουν ότι δεν μπορεί να γίνει, ας την απορρίψουν. Πολιτικά με ενδιαφέρει αν ο τόπος μου θεωρεί πως η επένδυση αυτή ωφελεί η βλάπτει την κοινωνία. Δώσαμε μια λάθος εντύπωση, αλλά έχουμε τη δυνατότητα απόψε να το διορθώσουμε. Δεν αδειοδοτούμε, γνωμοδοτούμε».

Ο επικεφαλής της λαϊκής συσπείρωσης Κισσάμου, Γιώργος Φραγκιουδακης, δήλωσε αναφανδόν αντίθετος στην επένδυση και είπε ότι στηρίζει την απόφαση της επιτροπής ποιότητας ζωής, δηλαδή την πρόταση της δημοτικής αρχής.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

«Το να έρχεται ένας επενδυτής και να φέρνει ακριβό τουρισμό κι εσύ να λες οτι δεν τον θέλεις, δεν το καταλαβαίνω. Ο Δήμος μιλάει για προστασία του περιβάλλοντος, αλλά τι εχει κάνει για να το προστατέψει αλλού; «, είπε ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Δερουκάκης.

Ο αντιδήμαρχος, Γιώργος Χαχλάκης, είπε ότι η αρνητική γνωμοδότηση της ΕΠΟΙΖΩ δεν εξαρτάτο απο την αρνητική γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου Πλατάνου. Υποστήριξε οτι ο μελετητής του έργου του ειχε πει οτι αν υπήρχε θετική απόφαση, ο βιολογικός καθαρισμός θα γινόταν σε ακατάλληλο σημείο.

Ωστόσο τον διέψευσε ο μελετητής, Σπύρος Τσαγκαράτος, ο οποίος βρισκόταν επίσης στην αίθουσα. Εντέλει οι δυο πλευρές κατέληξαν οτι πιθανόν να υπήρξε παρερμηνεία.

«Δεν πιέσαμε εμείς κανέναν να ανακαλέσουν την απόφασή τους τα μέλη του τοπικού Πλατανου», είπε ο Θοδωρής Τουλουπάκης. «Η δημοτική αρχή δεν ειναι αντίθετη με την επένδυση, αλλά να γίνει πρώτα η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για να προστατεύσουμε την παραλία».

«Αυτή η απόφαση ειναι ιστορική. Τόπος προορισμού για την Κίσσαμο ειναι ο Μπάλος, το Ελαφονήσι και τα Φαλάσαρνα. Αυτές πρέπει να τις κάνουμε πρότυπο ώστε η υπόλοιπη Κίσσαμος να δεχθεί επενδύσεις», ειπε ο αντιδήμαρχος, Σπύρος Μαυροδημητρακης.

Ο μελετητής του έργου, Σπυρος Τσαγκαράτος, τονίσε οτι στις περιοχές Natura δεν απαγορεύεται η δόμηση.» Όλη η Ίμπιζα ειναι Natura», ειπε χαρακτηριστικά. «Η οποια δόμηση γινεται αφήνοντας ελεύθερη την παραλία, 110 μέτρα. Για μας ειναι ατού το κρινακι, χωρις αυτό δεν ειναι βιώσιμη η επένδυση. Οσο για τυχόν πρόστιμα, αν προστατέψουμε τα 40 στρέμματα με τον κρινο, με αυτη τη μελέτη δεν υπάρχει περίπτωση να επιβληθει τίποτα».

Συνολικά, οι προσκείμενοι στη δημοτική αρχή σύμβουλοι, κινήθηκαν στον τόνο που έδωσε ο εισηγητής, Νεκτάριος Κουμάκης.

Υπήρξε διαμάχη μεταξύ του μελετητή του έργου και του πρώην δημάρχου Ιναχωρίου, Κώστα Κουκουράκη, για το πόσα στρέμματα είναι προστατευόμενα και το αν μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα συμπαρασύρει τους όρους για άλλα κτίσματα στην περιοχή.

Ακουστήκαν διάφορες απόψεις ακόμα, από το να απαλλοτριωθεί το οικόπεδο ώστε να αποζημιωθεί ο επενδυτής για μια επένδυση που δεν θα γίνει, μέχρι και το οτι ο τρόπος με τον οποίο λήφθηκαν οι αποφάσεις της τοπικής κοινότητας ήταν απαράδεκτος, οτι πρέπει να προστατευτεί το περιβάλλον αλλά και πως δεν πρέπει να μπαίνουν εμπόδια σε εναν ντόπιο επενδυτή που αποδεικνύει οτι ειναι τοπικιστής.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι ο δήμος Κισσάμου δεν έχει δείξει ιδιαίτερη ζέση να προστατέψει το περιβάλλον τα τελευταία χρόνια.

Ο επικεφαλής του τοπικού Πλατάνου είπε πως δεν ειναι δουλειά του δήμου να κρίνει το αν ειναι σωστό νομικά να γίνει η επένδυση, αλλά οτι πρέπει να συντάσσεται με την τοπική κοινωνία.

Ο δήμαρχος, Γιώργος Μυλωνακης, ειπε οτι η δημοτική αρχή είναι υπερ της επένδυσης. «Θα πάρουμε μια απόφαση, και αν όντως η επένδυση γίνει στη βάση που το προτείνει η δημοτική αρχή, το μέλλον θα το δείξει.»

Επίσης τόνισε ότι η απόφαση της ΕΠΟΙΖΩ ήταν σωστή. «Θα προστατέψουμε τον τόπο, ενω για τον Μπάλο και το Ελαφονήσι ετοιμάζουμε διαχειριστικό σχέδιο μαζί με τον δήμο Καντάνου-Σελίνου», προσέθεσε.

«Ο τόπος μας έχει αξία και θα του δώσει ακόμα μεγαλύτερη υπεραξία η επένδυση αυτή, οταν γινει με τον τρόπο που λέμε. Οι δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν να ψηφήσουν κατά βούληση».

Ο Θοδωρής Σταθάκης στη δευτερολογία του έκανε πρόταση προς το συμβούλιο να ψηφίσει θετικά, υπέρ της επένδυσης. Με μια απόφαση, όπως είπε, που να ειναι θετική, αλλά να ζητάει απο τη ΔΥΠΑ να εφαρμοστεί απόλυτα η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία για την προστασία του περιβαλλοντος. «Αν το υπουργείο θελήσει να κόψει την επένδυση, μπορεί να το κάνει και δεν χρειάζεται εμάς», προσέθεσε.

Ακολούθησε ψηφοφορία.

Αρχικά υπέρ της πρότασης της δημοτικής αρχής ψήφισαν 13 δημοτικοί σύμβουλοι.

Υπέρ της πρότασης του κ. Σταθάκη ψήφισαν 8  σύμβουλοι.  

Ωστόσο κάποιοι σύμβουλοι δεν ψήφισαν καθόλου.

Στη συνέχεια ακολούθησε μια ασαφής διαδικασία, καθώς η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ζήτησε να ψηφίσουν, ωστόσο φαινόταν πως δεν ήθελαν να ψηφίσουν την πρόταση της δημοτικής αρχής.

Ο Θοδωρής Σταθάκης εκείνη τη στιγμή απέσυρε την πρόταση του και ζήτησε απλά να ψηφίσουν κατά της πρότασης της δημοτικής αρχής.

Εντέλει η πρόταση της δημοτικής αρχής πέρασε με 15 ψήφους υπερ.

8 thoughts on “Αρνητική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Κισσάμου για την επένδυση Τσατσαρωνάκη στα Φαλάσαρνα | Photos

  1. Και πολύ καλά έκαναν!!!Δηλαδή αν είσαι πλούσιος μπορείς να χτίσεις όπως και όπου θες με τις ευλογίες των κυβερνώντων;;!!!Ναι!επιτρέπεται να χτίσεις σε περιοχές Νατούρα, αλλά δεν είμαστε Ίμπιζα!Ακριβώς για αυτό έρχονται οι ξένοι να δουν!Και στην τελική, νύχτα πέρασε ο νόμος για τις Νατουρα περιοχές και τη δόμηση!Εκλογές ε;!

  2. ΣΤΑΘΑΚΗ βοσκε στο χωραφι σου σε καμια χαραδρα να χτισεις οτι θες. Στα Φαλασαρνα που ειναι περιουσια ολης της Κρητης, μην πω και της Ελλαδας αυτο το τερατουργημα δεν θα κατασκευαστει! Αντε γυρνα τωρα στις κατσικες σου! Οσο για τους «επενδυτες»-φαταουλες ετοιμαστειτε για το ιδιο και στο Ελαφονησι που εχετε αγορασει παλι τυχαια τις εκτασεις πισω απο την παραλια.

  3. Τυχαία ο Τσατσαρωνακης αγόρασε οτι είναι δίπλα σε περιοχές νατουρα…
    Θα βρεις το σύνολο των Κρητικών απέναντι σου και κάνεις δεν θα χτίσει πάνω στις παράλιες.
    Εδω δεν ειναι Μύκονος και ξέρετε τι σας περιμένει.

  4. Να κλεισει και το μπιτσομπαρο με τις γουρουνες και την υπογειοποιημενη ηλεκτρικη συνδεση με το δικτυο, αληθεια ειναι νομιμο αυτο? Τα εχετε κανει ολα στην Κισσαμο τροχαλο με τις «επενδυσεις» σας!

  5. Φαλάσσαρνα, Ελαφονήσι, Μπάλος είναι περιοχές στολίδια όλης της Κρήτης και δεν γίνεται να γίνουν τσιμέντο, τζακούζι, και πισίνες. Χώρος υπάρχει για όποιον θέλει να επενδύσει, ας μείνει κάτι και στους κατοίκους. Όποιος κολυμπήσει τώρα στα Φαλάσσαρνα, καταλαβαίνει τι ζημια προκαλεί ο τουρισμός στο περιβάλλον.

  6. Το μπαρ των βρωμοθαμωνων έχει γίνει με μπετά ξεκάθαρα..η κτηματική τα 400 τετραγωνικα που έδωσε για ομπρελες τα άφησε κ κάλυψαν όλη την παραλία ο δήμος πήρε τις ομπρέλες του, το Ελαφονήσι δασικό κ θέλουν να το χτίσουν ρε..πάτε καλά??
    Ένας εισαγγελέας δεν τους την πέφτει ΝΤΡΟΠΗ!

  7. Μου έκανε εντύπωση που στο προηγούμενο συμβούλιο η επενδυτρια τους «χυθηκε» κιόλας.
    Σωστή απόφαση, κρίμα για τον σταθακη που ακολούθησε αυτή τη στάση. Ευτυχώς το τοπίο θα μείνει αναλλοίωτο και ας σκουζουν σαν υστερικοι κάποιοι. Μόνο γραφικοί και εμμονικοι καταφέρνουν να γίνουν….
    Τα φαλασαρνα ανήκουν σε όλους τους Έλληνες όχι μόνο στους κατοίκους του πλατανου κύριε του τοπικού Συμβουλίου. Πως ακριβώς εσύ αποφασίζεις να αλλοιωθεί ένα τοπίο που έχει μείνει αναλλοίωτο για χιλιετιες; ποιος εισαι ακριβως;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook