Απόδραση μέσα από την ποίηση… Η τετραπληγική Χανιώτισσα «φαινόμενο» εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή | Video + Photos

απόδραση-μέσα-από-την-ποίηση-η-τετραπ-1572771

Απόδραση μέσα από το ίδιο της το σώμα, την δική της φυλακή, διεκδικεί η 18χρονη Κατερίνα Βλαχάκη, η νεαρή τετραπληγική Χανιώτισσα που εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο, «ΟΔΟΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ / ROUTE OF ESCAPE AND FREEDOM». Η συλλογή παρουσιάστηκε σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία πολύ κόσμου στον Ιστιπλοϊκό Όμιλο Χανίων, το βράδυ της Τετάρτης με την ίδια να αναλαμβάνει τον συντονισμό, μέσα από τη μιλιά της μητέρας της.

«Είναι ο τρόπος διαφυγής της. Η Κατερίνα γεννήθηκε μέσα σε μια φυλακή που είναι το σώμα της που δεν την υπακούει. Με την ποίηση έχει βρει έναν τρόπο επικοινωνίας και έκφρασης με τους ανθρώπους» σημείωσε η μητέρα της, Ελεάνα Δερμιτζάκη σε δηλώσεις της πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Η φιλόλογος Κωνσταντίνα Γεωργαντά, δασκάλα της Κατερίνας στα μονοπάτια της ποίησης, σημείωσε: «Ακόμα και στα πιο σκοτεινά ποιήματα έβρισκε ένα ψήγμα ελπίδας και μια δύναμη. Στην ποίησή της κάνει ευφάνταστους συνδυασμούς για να δημιουργεί την ελπίδα μέσα από σκοτεινές εικόνες»

Η δίγλωσση συλλογή  είναι η πρώτη επαφή της 18χρονης Κατερίνας Βλαχάκη με τον κόσμο της ποιητικής δημιουργίας.

Η Κατερίνα Βλαχάκη πάσχει από τετραπληγία στο πλαίσιο εγκεφαλικής παράλυσης εκ γενετής, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περπατήσει ή να μιλήσει, ενώ ελέγχει τα χέρια της σε μικρό μόνο κινητικό εύρος. Για να γράφει, χρησιμοποιεί έναν αυτοσχέδιο κώδικα πολλαπλής επιλογής.

Για το βιβλίο και την ποιήτρια μίλησαν οι: Γιάννης Τσαραμανίδης – εκπαιδευτικός, Ρούλα Βουράκη φιλόλογος, Νίκος Σωτηρόπουλος – δάσκαλος μουσικής, Κωνσταντίνα Γεωργαντά – εκπαιδευτικός μεταφράστρια. Ποιήματα θα διαβάσουν οι μαθητές του 4ου ΓΕΛ Χανίων: Μαριφύλλη Δόση, Στέλιος Εμμανουηλίδης, Θωμαϊς Καστάνη, Ίριδα Μάρρα, Μαρία Ματσαμάκη, Χρυσαλέννα Νικολουδάκη.

«Γεννήθηκα χωρίς την ικανότητα επικοινωνίας και πορεύτηκα έτσι μέχρι τα εννέα μου χρόνια. Όταν μια μέρα η μαμά μου σκέφτηκε τον αργό και βασανιστικό κώδικα με τον οποίο κατάφερα να γράφω, δεν φανταζόμουνα τον θαυμαστό κόσμο που ανοιγόταν μπροστά μου. Σιγά – σιγά γέμισε η ζωή μου με γλυκές εκφράσεις, ζωντανές περιγραφές, μελωδικές παρομοιώσεις, παύλες, θαυμαστικά και … δημιουργία!» σημείωσε η Κατερίνα σε δήλωσή της.

zarpanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook