Από που πήραν την ονομασία τους τα μελομακάρονα – Η μακάβρια ιστορία

από-που-πήραν-την-ονομασία-τους-τα-μελο-1339358

Τι κοινό έχουν τα μελομακάρονα, τα μακαρόνια και ο… μακαρίτης;

Τα μελομακάρονα είναι μια από τις αγαπημένες χριστουγεννιάτικες λιχουδιές μικρών και μεγάλων, με το πρώτο μελομακάρονα της χρονιάς συνήθως να συμβολίζει την έναρξη της εορταστικής περιόδου για τους Έλληνες.

Από την παιδική μας ηλικία, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αναρωτηθεί σχετικά με την προέλευση της -ομολογουμένως παράξενης- ονομασίας αυτού του πεντανόστιμου γλυκού, καθώς το μόνο σίγουρο είναι πως η συνταγή του δεν περιλαμβάνει… μακαρόνια.

Από που πήραν την ονομασία τους τα μελομακάρονα

Όσο παράξενο και αν φαντάζει σε πρώτη ανάγνωση, στην πραγματικότητα η λέξη «μελομακάρονο» όχι μόνο έχει την ίδια ρίζα με τα μακαρόνια, αλλά και οι δύο λέξεις έχουν ιστορικά σχέση με τις… κηδείες.

Πιο συγκεκριμένα, το σημερινό μελομακάρονο είναι ο πρόγονος των εδεσμάτων που καταναλώνονταν παλαιότερα μετά από τις κηδείες.

Αναλύοντας τη λέξη διαπιστώνουμε πως το δεύτερο συνθετικό της λέξης «μελομακάρονο» προκύπτει από τη βυζαντινή λέξη «μακαρωνία», η οποία σημαίνει «νεκρώσιμο δείπνο». Πρόκειται για ένα γεύμα με βάση τα ζυμαρικά, το οποίο σέρβιραν παλιά στις κηδείες, όπου συγγενείς και φίλοι μακάριζαν το νεκρό.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος όρος έχει προέλευση από την αρχαιοελληνική λέξη «μακαρία», η οποία και χρησιμοποιούταν για να περιγράψει το νεκρόδειπνο των αρχαίων Ελλήνων και την αντίστοιχη ψυχόπιτα, δηλαδή ένα πίτας, που έμοιαζε εμφανισιακά με το σημερινό μελομακάρονο και το οποίο το προσέφεραν οι συγγενείς του νεκρού (ή «μακαρίτη») μετά την κηδεία.

Τη λέξη αυτή δανείστηκαν οι Λατίνοι, αποκαλώντας το νεκρώσιμο δείπνο με ζυμαρικά ως “maccarone”, με τη λέξη να δίνει στη συνέχεια το όνομά της στο σημερινό σπαγγέτι.

Έτσι, τόσο τα μελομακάρονα όσο και τα μακαρόνια έχουν κοινή ρίζα με τον «μακαρίτη», αλλά και με τις λέξεις «μακάρι» και «μακάριος», η προέλευση των οποίων εντοπίζεται στη μακαρία, την πίτα δηλαδή που προσφερόταν εις μνήμην του νεκρού.

Με το πέρασμα των αιώνων, κάποια στιγμή στο έδεσμα αυτό προστέθηκε και μέλι και με τον τρόπο αυτό προστέθηκε το πρώτο συνθετικό στη λέξη μελομακάρονο.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook