Έντονες διαμαρτυρίες για την αστυνομική βία στα Χανιά – Ζητούν απόσυρση κατηγοριών για τους 8

έντονες-διαμαρτυρίες-για-την-αστυνομ-1145434

Στην καταστολή και την αστυνομική βία αναφέρεται ανακοίνωση του ΣΕΚ Χανίων. Ζητάει επίσης απόσυρση κατηγοριών και διαγραφή προστίμων από τους οκτώ συλληφθέντες:

«Καταγγέλλουμε την άγρια καταστολή με την οποία η αστυνομία στα Χανιά, αντιμετώπισε τη διαδήλωση για τα 12 χρόνια από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η αστυνομία επιτέθηκε αναίτια στους συγκεντρωμένους στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, διαλύοντάς τους με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα, συλλήψεις και επιβάλλοντας πρόστιμα. Χαιρετίσουμε τους διαδηλωτές οι οποίοι μέσα σε συνθήκες άγριας καταστολής, αψήφησαν τις απαγορεύσεις και βγήκαν στο δρόμο για να υπερασπίσουν τη δημόσια υγεία, τις δουλειές μας, τα εργασιακά και δημοκρατικά μας δικαιώματα απέναντι σε μια εγκληματική και ανεύθυνη κυβερνητική πολιτική. Παρά την καταστολή η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα, κέντρο των κινητοποιήσεων, για πρώτη φορά απαγόρευσαν σε κόσμο ακόμη και να συγκεντρωθεί στο μνημείο του Αλ. Γρηγορόπουλου εμποδίζοντας όσους επιχειρούσαν να προσεγγίσουν.

Είναι άθλια πρόκληση η κυβέρνηση της ΝΔ που κατόρθωσε να οδηγήσει την Ελλάδα να είναι πρώτη παγκόσμια σε ρυθμό θανάτων ανά 100.000 κατοίκους να συλλαμβάνει γιατρούς και υγειονομικούς εργαζόμενους από τα δημόσια νοσοκομεία. που δίνουν για λογαριασμό όλων μας, τη μάχη με την πανδημία στην πρώτη γραμμή. Είναι τεράστια πρόκληση από την πλευρά της κυβέρνησης να συλλαμβάνει τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής στη δίκη της εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Οι νίκες του αντιφασιστικού και εργατικού κινήματος τους στοιχειώνουν. Ακόμα και η μνήμη ενός παιδιού, που οι ίδιοι αναίτια δολοφόνησαν, τους στοιχειώνει.

Στόχος της απαγόρευσης δεν ήταν να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, αλλά για μια ακόμα φορά να περιστείλει τις δημοκρατικές μας ελευθερίες, να εξαφανίσει από τη μνήμη των εργαζόμενων και της νεολαίας όσα χυδαία έχουν διαπράξει τα τελευταία χρόνια  οι κυβερνήσεις της πιο άγριας λιτότητας και να μπορούν ανενόχλητοι να νομοθετούν εις βάρος μας  τα πιο ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι μιας τάξης που ως σύγχρονες Αντουανέτες παραβιάζουν οι ίδιοι τους περιορισμούς που θέσπισαν, για τους φτωχούς, παίρνουν τον «αέρα» τους στην Πάρνηθα, συνωστιζόμενοι και αναπολούν τα εξοχικά τους στο «Μπάντεν Μπάντεν» και τις «Άστον Μάρτιν» τους, φοβούνται την οργή όλων μας.

Οι εργαζόμενοι βλέπουν ότι έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος της πανδημίας από την κυβέρνηση όταν την ίδια ώρα γίνεται απίστευτη διασπάθιση δημόσιου χρήματος για να στηριχθεί ο κάθε μεγαλοεπιχειρηματίας.  Φοβούνται το ξέσπασμα της οργής του κόσμου γιατί την ώρα που καθημερινά έχουμε 100 θανάτους, ετοιμάζονται να καταθέσουν στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2021 που προβλέπει 550 εκατομμύρια μείωση των δαπανών στον τομέα της υγείας και 1600 εκατομμύρια αύξηση των πολεμικών δαπανών. Φοβούνται ότι το παραμύθι που μας πουλάνε ως τώρα περί «ατομικής ευθύνης» καταρρέει μέρα με την ημέρα και γίνονται ολοένα και πιο φανερές οι δικές τους πολιτικές ευθύνες. Θα μας βρουν όλους μπροστά τους!

Τα πρόστιμα και οι συλλήψεις δεν μας τρομάζουν! Μας εξοργίζουν! Η δημόσια υγεία και η δημοκρατία δεν έρχονται σε αντιπαράθεση. Για να έχουμε δημόσια υγεία πρέπει να έχουμε δημοκρατία και το αντίστροφο. Γι’ αυτό ο αγώνας για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης είναι αγώνας για τη σωτηρία της ζωής και της υγείας του λαού αλλά και της δημοκρατίας.

Απαιτούμε ΤΩΡΑ:

  • Να αποσυρθούν τώρα όλες οι κατηγορίες από τους συλληφθέντες στα Χανιά και σε όλη την Ελλάδα.
  • Άμεση διαγραφή όλων των προστίμων που επιβλήθηκαν την Κυριακή 6/12″

Επίσης, ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την αστυνομική βία και απαιτεί την απελευθέρωση των προσαχθέντων, εξέδωσε το ΝΑΡ-νΚΑ Χανίων:

«Οι οργανώσεις Χανίων του Νέου Αριστερού Ρεύματος για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (συμμετέχουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ) καταγγέλλουμε το κρεσέντο καταστολής που έλαβε χώρα σήμερα 6/12 στο κέντρο της πόλης ενάντια στον κόσμο που βρέθηκε εκεί να διαδηλώσει για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, μετά από κάλεσμα του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΚΚΕ (μ-λ), της Rosa Nera και άλλων φορέων της πόλης, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα δημόσιας υγείας!

Οι δυνάμεις καταστολής των ΜΑΤ – ΔΙΑΣ αφού προσέγγισαν το σημείο διαμαρτυρίας, προχώρησαν εντελώς αναίτια σε ρίψη χημικών, βίαιες επιθέσεις στο ψαχνό, σκίσιμο των πανό τους και τέλος σε 8 προσαγωγές αγωνιστών και αγωνιστριών, οι οποίοι/ες κιόλας δέχτηκαν ξύλο και εντός της κλούβας.

Οι προσαγωγές μάλιστα, μετατράπηκαν σε συλλήψεις!

Η κυβέρνηση με την βάρβαρη πολιτική της κάνει ξεκάθαρο πως όσοι και όσες αγωνίζονται ενάντια σε αυτή, υπερασπιζόμενοι/ες τα δημοκρατικά δικαιώματα, τις ελευθερίες του λαού αλλά και τις ανάγκες του σε συνθήκες πανδημίας, θα καταστέλλεται με τον σκληρότερο τρόπο. Το δόγμα “νόμος και τάξη” που θέλουν να επιβάλουν στο λαό και τον κόσμο του κινήματος δεν θα περάσει. Θα σπάσουμε στο δρόμο το φόβο και την τρομοκρατία, θα αντισταθούμε στη νέα βαρβαρότητα κυβέρνησης-κεφαλαίου, όπως έκαναν σήμερα χιλιάδες κόσμου σε γειτονιές και πόλης όλης της Ελλάδας!

Να μπει τέλος στην κυβερνητική και κρατική τρομοκρατία.

Να απελευθερωθούν χωρίς καμία κατηγορία οι συλληφθέντες!»

Λίγη ώρα μετά το περιστατικό, η κομματική οργάνωση Χανίων του ΚΚΕ(μ-λ) εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Η κομματική οργάνωση Χανίων του ΚΚΕ(μ-λ) καταγγέλλει την τρομοκρατική επίθεση και τις 8 συλλήψεις που έγιναν από τις δυνάμεις καταστολής στην προσπάθεια συγκέντρωσης για την επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου. 12 χρόνια μετά ο λαός μας είναι αντιμέτωπος με την ίδια πολιτική, της καταπατησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της φασιστικοποίησης, της τρομοκρατίας, της φτώχειας, της εξάρτησης, της εμπλοκής της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Απέναντι σ αυτή την πολιτική η μόνη απάντηση που μπορεί να υπάρξει είναι το δυνάμωμα των λαικών αντιστάσεων και αγώνων. Απαιτολυμε την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων. H τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα

τη σπάσει.»

Επίσης, την απελευθέρωση των 8 ζητάει και ο Σύλλογος Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης:

«Συμβολική παρέμβαση από τον σύλλογο Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα στην αντιπεριφέρεια Χανίων, στη μνήμη ενός αδικοχαμένου παιδιού, του Α. Γρηγορόπουλου και με αφορμή την ένταση της κυβερνητικής καταστολής και του αυταρχισμού όλο το προηγούμενο διάστημα, στις 17 νοεμβρη, στην απεργία στις 26 Νοέμβρη αλλά και σήμερα.

Τα αυταρχικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι πέρα και έξω από κάθε λογική προστασίας της δημόσιας υγείας, την οποία άλλωστε έχει αφήσει στο έλεος.

Η νεολαία και οι φοιτητές δεν υπακούν στη σιγήν νεκροταφείου που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, πλάι στο εργατικό κίνημα θα δώσουν απάντηση στην αυταρχικότητα που είναι προπομπός νέου γύρου επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα, που θα φέρει μεγαλύτερη υποβάθμιση των όρων ζωής μας.

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης. Απαιτούμε την απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων.»

zarpanews.gr

One thought on “Έντονες διαμαρτυρίες για την αστυνομική βία στα Χανιά – Ζητούν απόσυρση κατηγοριών για τους 8

  1. Θα θελατε πολυ να ξεγραφτει από την ιστορία η μέρα όπου ένας μπατσακος σκότωσε ένα παιδι χωρις λογο και να ξεχάσει ο κόσμος την εξέγερση που ακολουθησε. Θα θελατε πολυ να μένουμε σπίτια μας βλεπωντας Σκαι και να χειροκροταμε όταν μας το ζητάει κάποια κομψή κυρία. Αλλα δε θα το πετυχετε ποτε. Κυρίως γιατί η νεολαία δε το βάζει κάτω και οι νέοι δεν ξεχνανε. Και μην ακουσω τα περι κορωνοιου. Τα είπε και ο «κυριος» Μιχάλης, δεν κολλάει έξω.

    ΥΓ. Τα εθνικιστικά συμβολα στα κράνη των μπάτσων εξηγουν πολλα. Αλλα η νεολαια συντριπτικά μισεί κάθε είδος φασισμου και εθνικισμού. Το μέλλον μας εσείς παιδιά, εμείς αποτύχαμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook