Απανωτά τα «χτυπήματα» των ληστών στη Θεσσαλονίκη – Φόβος και απροθυμία για το νυχτοκάματο

απανωτά-τα-χτυπήματα-των-ληστών-στη-1291886

Ληστείες σε ψιλικατζίδικα, ενεχυροδανειστήρια και κοσμηματοπωλεία, κλοπές σε αυτοκίνητα και αρπαγές τσαντών από δημόσιους χώρους, συνθέτουν την τραγική εικόνα που παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη, η οποία φαίνεται να βρίσκεται στο έλεος της εγκληματικότητας, με τους πολίτες πλέον να δηλώνουν πλήρως ανασφαλείς απέναντι σε όλες αυτές τις παραβατικές ενέργειες.

Μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο έχουν σημειωθεί τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις ληστειών, όπου σε κάποιες οι δράστες μπούκαραν με τη μέθοδο του ριφιφί, ανοίγοντας τρύπες στους τοίχους, κάνοντας ανενόχλητοι την “δουλειά” τους, ενώ στις περισσότερες απείλησαν τα θύματά τους με μαχαίρι ή όπλο αδειάζοντας τα ταμεία τους.

Μόλις χθες, Κυριακή, περίπου στις 23:00  δύο άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους εισέβαλαν σε κατάστημα ψιλικών στη Σταυρούπολη και απείλησαν με μαχαίρι την υπάλληλο προκειμένου να τους δώσει χρήματα, και στη συνέχεια έγιναν… καπνός. Ανάλογα περιστατικά σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα σε διάφορες περιοχές όπως, στο κέντρο της πόλης που φαίνεται να έχει μετατραπεί σε γκέτο, στην Καλαμαριά, όπως και στην 25η Μαρτίου, όπου εκεί συγκεκριμένα «χτύπησαν» καταστήματα στην ίδια γειτονιά.

Διπλές πόρτες ασφαλείας, κάμερες και ειδικά πλεξιγκλάς σε ενεχυροδανειστήρια

Τα βλέμματα των θρασύτατων δραστών έχουν τραβήξει τα ενεχυροδανειστήρια καθώς τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζεται αυξημένη η κίνηση λόγω ακρίβειας, με τους πολίτες να θεωρούν πως είναι ένας εύκολος τρόπος να βρουν άμεσα χρήματα.  

Οι διπλές πόρτες και οι κάμερες ασφαλείας, οι εξειδικευμένοι συναγερμοί, και τα ειδικά πλεξιγκλάς στα αντίστοιχα καταστήματα, φανερώνουν πως η επικινδυνότητα αγγίζει το «κόκκινο». «Συνήθως ο κόσμος που έρχεται, ζητάει να κλείνουμε και την πόρτα όσο βρίσκεται εντός του καταστήματος. Για εμάς οι επιθέσεις δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά συνεχίζουμε να παίρνουμε δραστικά μέτρα. Σταματήσαμε να αφήνουμε μεγάλα ποσά, κι για αυτό στις πρόσφατες ληστείες οι δράστες πήραν σχεδόν τα ίδια χρήματα» αναφέρει στο ThessToday.gr. ιδιοκτήτης καταστήματος επί της οδού Εγνατίας. 

Ιδιοκτήτες ψιλικατζίδικων: Κλείνουμε νωρίτερα για να αποφύγουμε τα χειρότερα

Σε φόβο και τρόμο έχουν μετατραπεί οι νυχτερινές βάρδιες στα ψιλικατζίδικα με τους ιδιοκτήτες να αναφέρουν στο ThessToday.gr πως πλέον υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους υπαλλήλους, καθώς υπάρχει απροθυμία. «Δεν μπορούμε εύκολα να βρούμε υπαλλήλους για τα βράδια, ακόμη κι αν πάρουν περισσότερο μεροκάματο. Προφανώς δεν είναι κάτι που προσωπικά θεωρώ παράλογο, καθώς δεν θα παίξει κανείς την ζωή του κορώνα-γράμματα για ένα κατάστημα που δεν του ανήκει» αναφέρει ο κ. Νικόλας, ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου στην Ιασωνίδου.

Παράλληλα ο ίδιος εξηγεί πως αναγκάστηκε λόγω των παραπάνω αλλά και της αυξημένης εγκληματικότητας να αλλάξει το ωράριό του, και να κλείνει νωρίτερα το απόγευμα. «Αν και έχω τέσσερις κάμερες ασφαλείας στο μαγαζί και ρολά, και πάλι, δεν ξέρω τι θα μου ξημερώσει. Έχουν μπει ήδη δύο φορές, μου πήραν όλα τα τσιγάρα, κι από τότε δεν φέρνω πολλά. Μία κλοπή για εμάς, μπορεί να σημαίνει λουκέτο. Και για αυτόν τον λόγο κλείνουμε νωρίτερα πλέον, να έχω το κεφάλι μου ήσυχο, όσο περισσότερο γίνεται».

Από την πλευρά του, ιδιοκτήτης περιπτέρου στην οδό Αρμενοπούλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επισημαίνει πως η παραβατικότητα ξεκινάει από νωρίς το απόγευμα, οπότε κι αυτός αναγκάστηκε να αλλάξει το ωράριο, προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα. «Κλείνω στις 22:00, και ήδη από το απόγευμα νιώθω ότι κινδυνεύω κάθε στιγμή, γιατί είμαι μόνος, παρόλο που έχω κάμερες. Θεωρώ πως πλέον τα πράγματα έχουν γίνει σαν την Αθήνα, μην σας πω και χειρότερα. Πιστεύω πως και 100 ευρώ να χάσει κάποιος συνάδελφος, είναι σαν να χάνονται χιλιάδες. Διανύουμε δύσκολες ημέρες για να μας κλέβουν κιόλας».

«Οι αστυνομικοί φυλάνε πολιτικά πρόσωπα και προξενεία»

Στο ThessToday.gr μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΕΑΥΘ), Θεόδωρος Τσαϊρίδης, τονίζοντας για πολλοστή φορά την έλλειψη προσωπικού αλλά και την λανθασμένη διαχείριση του ήδη υπάρχοντος. «Όπως έχουμε πει, σκοπός δεν είναι να εξιχνιάζουμε και να συλλαμβάνουμε, αλλά να περιορίσουμε και ουσιαστικά την εγκληματικότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαϊρίδη, στην ομάδα ΔΙΑΣ υπηρετούσαν στο παρελθόν 400 άτομα, ενώ πλέον μόλις 260. Στην Ομάδα Δράση υπάρχουν 20 αστυνομικοί, ενώ ξεκίνησε με 45. «Οι αστυνομικοί θα έπρεπε να βρίσκονται στους δρόμους της πόλης προκειμένου να περιορίσουν την εγκληματικότητα αλλά και να βρίσκονται ουσιαστικά δίπλα στον πολίτη, και να νιώθει ασφαλής. Αυτή είναι η δουλειά της αστυνομίας. Αντιθέτως όμως, οι υπάλληλοι φυλάνε πολιτικά πρόσωπα, προξενεία, ασχολούνται με τον αντικαπνιστικό νόμο. Πως θα καταπολεμηθεί η εγκληματικότητα, αν οι αστυνομικοί μένουν ακίνητοι;».

ThessToday.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook