Ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα στα Χανιά σήμερα Κυριακή

ανοικτά-τα-εμπορικά-καταστήματα-στα-χ-1211913

Για δύο Κυριακές (16 και 23 Μαΐου) τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά, σύμφωνα με την ενημέρωση της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Γιώργος Τοπολιανάκης, ωστόσο, μόνο ικανοποιημένος δεν είναι από την εξέλιξη αυτή, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το ΦΕΚ και αχρείαστες τις δύο ακόμη Κυριακές.

Αναλυτικά η απόφαση για τα εμπορικά καταστήματα:

«Θέμα: Προϋποθέσεις λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων από 14 Μαΐου έως 24 Μαΐου 2021

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ. 29922/13-5-2021 (ΦΕΚ 1944Β΄ – επισυνάπτεται στην παρούσα), με την οποία καθορίζονται τα προαπαιτούμενα λειτουργίας του εμπορίου στα πλαίσια προστασίας της δημόσιας υγείας που θα ισχύσουν από την Παρασκευή, 14 Μαΐου μέχρι την Δευτέρα, 24 Μαΐου ε.ε.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της πιο πάνω απόφασης καταργούνται τα επίπεδα επιδημιολογικής επιβάρυνσης και εισάγονται για το λιανεμπόριο οι εξής προϋποθέσεις:

1. Παύουν να ισχύουν το click away και το click inside και επιστρέφουμε στην κανονική λειτουργία των καταστημάτων χωρίς ραντεβού. Συνακόλουθα παύει να ισχύει η καταχώριση των παραγγελιών και η αποστολή του SMS στον πελάτη.

2. Εντός των καταστημάτων εξακολουθεί να ισχύει η αναλογία ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. για επιχειρήσεις έως 500 τ.μ. και ενός ατόμου για κάθε επιπλέον 100 τ.μ. για επιχειρήσεις άνω των 501 τ.μ.. Αν και δεν αναφέρεται κάτι σχετικό στην νέα Υπουργική Απόφαση, προτείνουμε στα καταστήματα να εξακολουθούν να αναγράφουν στις προσόψεις τους τον μέγιστο αριθμό πελατών που επιτρέπεται μέσα στο κατάστημα. Στους κοινόχρηστους χώρους η αναλογία παραμένει σε έναν πελάτη ανά 10 τ.μ. Οι αριθμοί αυτοί αφορούν μόνο στους πελάτες και όχι στους επιχειρηματίες ή στους εργαζόμενους της επιχείρησης.

3. Συνεχίζεται η υποχρεωτική διενέργεια self test και η ανάρτηση στο ΕΡΓΑΝΗ του αποτελέσματος για τους εργαζόμενους. Για τους επιχειρηματίες που βρίσκονται στο κατάστημα με φυσική παρουσία υπάρχει η υποχρέωση πραγματοποίησης self test χωρίς όμως ανάρτηση στο ΕΡΓΑΝΗ. Μετά από σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, η πραγματοποίηση self test γίνεται δύο φορές την εβδομάδα.

4. Το εύρος ωραρίου ορίζεται από 07.00 έως 21.00.

5. Δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, 16 και 23 Μαΐου.

6. Για τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία) ισχύουν παράλληλα οι κάτωθι προϋποθέσεις:

– Ωράριο από τις 7:00 έως τις 22:30.

– Χωρητικότητα ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. Ο αριθμός που προκύπτει αναρτάται σε εμφανές σημείο της πρόσοψης και αφορά μόνο στους πελάτες και όχι στον επιχειρηματία και στο προσωπικό.

– Απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων και 2 μέτρα μεταξύ των πελατών στα ταμεία.

– Και για τα καταστήματα αυτά ισχύει η υποχρεωτική διενέργεια self test για εργαζομένους και επιχειρηματίες με αυτοπρόσωπη παρουσία.

Παραμένει η υποχρέωση χρήσης μάσκας παντού, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας.»

Η καταγγελτική ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων:

«Για ακόμα μια φορά στο ίδιο έργο θεατές. Για ακόμα μια φορά την τελευταία στιγμή οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις ενημερώνονται την τελευταία στιγμή και το Υπ. Ανάπτυξης έρχεται να υλοποιήσει και να υποκύψει στις πιέσεις των πολυεθνικών που ξαφνικά βλέπουν την σωτηρία της οικονομίας να περνάει μέσα από τις Κυριακές.

Μια εξέλιξη, που έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες διατάξεις.

Θα θέλαμε να δηλώσουμε ξεκάθαρα την αντίθεση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων σε όποια επιπλέον Κυριακή πέραν τριών το χρόνο καθώς δεν έχουν κανένα εμπορικό ενδιαφέρον και δεν προσφέρουν κάτι επιπλέον στην αγορά, παρά μόνο αποπροσανατολίζουν τους καταναλωτές και επιβαρύνουν με περισσότερα έξοδα τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε πως στο όνομα της πανδημίας αντί να ασχολούμαστε με ποιο τρόπο θα ενδυναμώσουμε την αγορά, να ασχολούμαστε με τις Κυριακές και να προσπαθεί το Υπουργείο να σώσει την κατάσταση μέσω του αποτυχημένου μέτρου των Κυριακών. Δυστυχώς αντί να μπούμε με το δεξί στη νέα κανονικότητα και να υποδεχτούμε με χαρά την κατάργηση των sms και του clickinside-away ασχολούμαστε με τις Κυριακές.

Ευελπιστούμε ότι αυτό θα σταματήσει εδώ , η Κυριακάτικη αργία θα διασφαλιστεί, και το Υπ. Ανάπτυξης θα ασχοληθεί πραγματικά με τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου και όχι με κάτι που μόνο διαφωνίες και γκρίνιες προκαλεί.Αναμένουμε λοιπόν να πάρει την απόφαση πίσω και να μην αφήσει την αγορά ανεξέλεγκτη χωρίς όρους και σεβασμό στην μικρή επιχειρηματικότητα και τους εργαζομένους.

Προτείνουμε σε όλους τους συναδέλφους να παραμείνουν κλειστά και να δείξουμε έμπρακτα πως οι 6 ημέρες της εβδομάδας είναι υπεραρκετές για αγορές και τους καταναλωτές να αποδείξουν εμπράκτως πως δεν υπάρχει λόγος να είναι ανοιχτά τα καταστήματα αυτές τις 2 Κυριακές που ακολουθούν.»

zarpanews.gr

One thought on “Ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα στα Χανιά σήμερα Κυριακή

  1. Πολύ απλά είναι ένα βήμα για αυτό που όσοι είναι στο εμπόριο πίστευαν από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η κουβέντα για να ανοίγουμε τις Κυριακές,το ότι μας πάνε για όλες τις Κυριακές της Άνοιξης και Καλοκαιριου να ανοίγουμε με αφορμη ότι ήμαστε τουριστικός προορισμός. Όλα αυτά για τις αλυσίδες βέβαια γίνονται,εμείς οι μικρομεσαιοι δεν έχουμε κανένα κέρδος. Αντίθετα θα χάσουμε και τις Κυριακές με τις οικογένειές μας που είχαμε τουλάχιστον. Και όσο για το αφήγημα ότι θα προλαβαίνουν να ψωνίζουν είναι μια «πατάτα» να το πω απλά. Τόσα χρόνια πως το έκανε ο κόσμος; Ή ξαφνικά βρέθηκε με περισσότερα λεφτά ο κοσμος και δεν ξέρει τι να τα κάνει;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook