Ανοίγει από την ερχόμενη Τρίτη η εστίαση στην Κύπρο – Στοχευμένα μέτρα μέχρι τα τέλη Μαρτίου

Δύο πυλώνες μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας, αλλά και ψυχολογική στήριξη των πολιτών, ανακοίνωσε σήμερα ο Κύπριος Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Ο πρώτος πυλώνας, με διάρκεια ισχύος 16-31 Μαρτίου, περιλαμβάνει στοχευμένα μέτρα σε κλειστούς χώρους που παρουσιάζουν αυξημένες συρροές κρουσμάτων και με μεγάλο κίνδυνο μεταδοτικότητας (γραφεία, δημοτικά σχολεία, οικίες, κτλ) σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς στους χώρους αυτούς.

Συγκεκριμένα, ισχύει το 30% φυσικής παρουσίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με αναπροσαρμογή του προγράμματος εβδομαδιαίου ελέγχου rapid tests στο 25% των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών και παράλληλη ενίσχυση της εποπτείας και των ελέγχων.

Όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων στην Επαρχία Λεμεσού με φυσική παρουσία μαθητών μέχρι τις 31 Μαρτίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα παιδιά είναι φορείς με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης/διασποράς και καθυστέρηση στον εντοπισμό τους, αφού ως επί το πλείστον είναι ασυμπτωματικά, με αδυναμία να επιβληθούν διαγνωστικοί έλεγχοι, καθιστώντας τους σιωπηλούς φορείς με κίνδυνο την εξάπλωση του ιού με αυξημένες συρροές κρουσμάτων και δεδομένου ότι στα Δημοτικά Σχολεία της Επαρχίας Λεμεσού σημειώνονται πολλές αλυσίδες κρουσμάτων.

Θα υπάρξει επίσης παράταση της αναστολής φυσικής παρουσίας των Γυμνασίων σε παγκύπρια βάση για τις επόμενες δύο βδομάδες (μέχρι τις 31.03.2021), ώστε να αποτραπούν εξάρσεις κρουσμάτων.

Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει μέτρα που στοχεύουν σε αύξηση της συμμόρφωσης του κόσμου και παράλληλα της ψυχολογικής ανάκαμψης των πολιτών.

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται από τη Δευτέρα, 15 Μαρτίου, η πρόσβαση σε πλατείες και πάρκα μέχρι 6 άτομα με υποχρεωτική χρήση μάσκας από άτομα διαφορετικών νοικοκυριών. Μόνο για τη Καθαρά Δευτέρα, επιτρέπεται η πρόσβαση σε εκδρομικούς χώρους.

Επαναλειτουργούν από την Τρίτη, 16 Μαρτίου, μόνο οι εξωτερικοί χώροι εστιατορίων και καφετεριών, με αυστηρό πρωτόκολλο που θα δημοσιευθεί, τηρουμένων των μέτρων απόστασης και των υγειονομικών οδηγιών.

Μετακινείται από την Τρίτη, 16 Μαρτίου, η ώρα ισχύος της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 9.00 το βράδυ στις 11.00 το βράδυ.

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ