Ανησυχία και στα Χανιά: Ζητούν φάρμακο για τον διαβήτη για να αδυνατίσουν – Πολλαπλοί κίνδυνοι για την υγεία

ανησυχία-και-στα-χανιά-ζητούν-φάρμακο-1675555

Ανησυχία έχει προκαλέσει και στα Χανιά η έλλειψη φαρμακευτικού σκευάσματος που χρησιμοποιείται για την θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου II και ζητείται από πολίτες που θέλουν να χάσουν βάρος.

Θεωρείται τάση στο εξωτερικό για όσους θέλουν να αδυνατίσουν και ιδιαιτέρως για τους διάσημους αστέρες, ενώ φαίνεται να ακολουθείται και από πολλούς και στην Ελλάδα, χωρίς όμως να υπολογίζουν τις παρενέργειες.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο, οι ποσότητες συγκεκριμένου φαρμακευτικού σκευάσματος, που διακινούνται από την εταιρεία προς τα φαρμακεία, να είναι σχεδόν ανύπαρκτες και δεν επαρκούν για να καλύψουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση και συνταγογράφησή του.

Πρόκειται για ένα ενέσιμο φάρμακο με τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη και φέρεται να μειώνει το βάρος στους παχύσαρκους. Για την έλλειψη που έχει προκύψει στα ράφια των φαρμακείων από το συγκεκριμένο σκεύασμα, μίλησε το πρωί στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Μανώλης Κατσαράκης:

«Εντοπίσαμε ότι η θεραπεία των ασθενών με το σκεύασμα αυτό, το οποίο απευθύνεται στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ είναι προβληματική, θέτοντας σε κίνδυνο τους ήδη υπάρχοντες χρήστες του φαρμάκου διότι δεν μπορούσαμε πλέον να το βρούμε σε ικανές ποσότητες, έτσι ώστε να εκτελέσουμε τις συνταγές. Θα πρέπει να χορηγείται αποκλειστικά με ηλεκτρονική συνταγή και όχι με χειρόγραφη. Αυτό έχει γίνει από τις αρχές του χρόνου, το σκεύασμα αυτό είναι στα λεγόμενα ελλειπτικά φάρμακα, τα οποία είχαμε εγκαίρως εντοπίσει».

Πρόκειται για ένα φάρμακο το οποίο χορηγείται κατά κύριο λόγο σε ασθενείς παχύσαρκους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, όπως έκανε γνωστό μιλώντας στο zarpanews.gr η ειδική παθολόγος – διαβητολόγος Πόπη Ντουντουλάκη ενώ την ίδια ώρα, αναφέρθηκε στους κινδύνους που προκύπτουν στην υγεία όσων το χρησιμοποιούν μόνο για την απώλεια κιλών.

«Πρόκειται για ένα φάρμακο που το τελευταίο διάστημα έχει χρησιμοποιηθεί σε τόσο ευρεία κλίμακα, ώστε όχι μόνο εδώ, αλλά και στο εξωτερικό, να υπάρχει έλλειψη. Γίνεται μια αλόγιστη χρήση. Οι προδιαγραφές του φαρμάκου είναι για συγκεκριμένο σκοπό, για θεραπεία σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου II και τα οποία είναι υπέρβαρα. Κατά κανόνα ο γιατρός δεν θα το επιλέξει ως φάρμακο πρώτης γραμμής για έναν ασθενή, ο οποίος μπορεί να έχει διαβήτη τύπου 2 και να μην έχει θέμα βάρους. Η δράση του φαρμάκου, μειώνει το αίσθημα της πείνας, γιατί καθυστερεί την κένωση του στομάχου από τις τροφές και ενισχύει την παραγωγή ινσουλίνης, όταν τα σάκχαρα ανεβαίνουν πολύ, όπως για παράδειγμα με το γεύμα. Δυστυχώς το φάρμακο αυτό χρησιμοποιείται και από ανθρώπους που απλώς θέλουν να χάσουν βάρος. Και εκεί ελλοχεύει ο κίνδυνος από τις παρενέργειες. Δεν υπάρχει φάρμακο, το οποίο να είναι απόλυτα αβλαβές».

Σχετικά με το διάστημα που χρειάζεται να ληφθεί το συγκεκριμένο σκεύασμα, προκειμένου κάποιος να χάσει βάρος, η κ. Ντουντουλάκη είπε πως «αυτό χρησιμοποιείται σε μόνιμη βάση. Εάν κάποιος σταματήσει να παίρνει το φάρμακο, θα βάλει το βάρος που έχει χάσει. Η απώλεια βάρους συμβαίνει και με άλλα φάρμακα της ίδιας ομάδας, σε μικρότερο βαθμό, σε μεγαλύτερο συμβαίνει με το σκεύασμα αυτό, γι΄αυτό και έχει γίνει τέτοια κατάχρηση».

Οι παρενέργειες και οι κίνδυνοι για την υγεία

Μια συγκεκριμένη παρενέργεια της ομάδας αυτών των φαρμάκων, τα οποία είναι πολύ καλά κατά τα άλλα όταν χρησιμοποιούνται εκεί που πρέπει, είναι ότι υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουν ερεθισμό στο πάγκρεας, γαστρικό πόνο, ναυτία και γενικότερα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως είπε η γιατρός.

«Μου έχει τύχει να μου τον ζητήσουν μια φορά και δεν το συνταγογράφησα» δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Ντουντουλάκη:

«Το συγκεκριμένο σκεύασμα εκτός από τον ερεθισμό στο πάγκρεας, σε χρόνια χρήση, μπορεί να προκαλέσει χολοκυστίτιδα, να συμβάλει στην δημιουργία χολολήθων, να επηρεάσει την λειτουργία των νεφρών ενώ μπορεί να προκαλέσει ξαφνική γήρανση του δέρματος, λόγω απώλειας υποδόριου λίπους. Εκεί το δέρμα παύει να έχει την ελαστικότητα και την σταθερότητα που είχε πριν, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ένα περίεργο σακούλιασμα, ρυτίδωση και μια εικόνα γήρανσης του προσώπου».

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιδιώκει κάποιος να το πάρει μέσω παρακαμπτήριων οδών. Θα το πάρει εάν το χρειάζεται.

Διπλάσια φέτος η συνταγογράφησή του σε σχέση με πέρσι.

Σε διπλάσιο αριθμό σε σχέση με πέρσι, συνταγογραφήθηκε τους πρώτους τρεις μήνες του έτους το συγκεκριμένο φάρμακο, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Κατσαράκης:

«Παρά τα μέτρα που πάρθηκαν από την επιτήρηση και τον έλεγχο των ποσοτήτων, η αυξημένη συνταγογράφηση που παρατηρήθηκε, δημιούργησε περαιτέρω προβλήματα, έτσι ώστε το πρώτο τρίμηνο του 2023 η συνταγογράφησή του ήταν διπλάσια, σύμφωνα με τα στοιχεία, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022».

«Ρεπορτάζ, ιστοσελίδες γράφουν ότι βοηθά στην μείωση του βάρους αλλά δεν μπορεί να συνταγογραφηθεί για αυτό», επισήμανε ο κ. Κατσαράκης.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook