Ανησυχία για κατάρρευση του internet λόγω κορονοϊού

ανησυχία-για-κατάρρευση-του-internet-λόγω-κορ-943326

Με τον πλανήτη να βιώνει πρωτόγνωρες κι απειλητικές συνάμα καταστάσεις, άπαντες έχουν αλλάξει την ρουτίνα τους, αλλά και τον τρόπο εργασίας τους. Τα πάντα όμως έχουν μια κοινή συνισταμένη: αυτή της χρήσης του διαδικτύου.

Με τον πλανήτη σε γενικό lockdown, εκατομμύρια κόσμου μένουν στα σπίτια τους για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα δίκτυα τηλεφωνίας και Internet να έχουν αυξημένες απαιτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας κι όχι μόνο τα βράδια. Ακόμη και το Facebook παραδέχονται ότι αγωνίζεται να διαχειριστεί τις αλλαγές στην κίνηση των δικτύων. Σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg, ιδρυτή του Facebook, έχει πολλαπλασιαστεί η ζήτηση για συγκεκριμένες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του διπλασιασμού κλήσεων στις εφαρμογές WhatsApp και Messenger.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άφησε ανοικτό το ζήτημα του περιορισμού της κίνησης στο Διαδίκτυο (throttling), εφόσον όμως παραστεί ανάγκη. Η κοινή δήλωση της Ε.Ε. και του σώματος των Εθνικών Ρυθμιστικών Αρχών (BEREC), ουσιαστικά δίνει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους το πράσινο φως να το περιορίσουν. Το ζητούμενο πλέον είναι αν οι διαθέσιμοι τηλεπικοινωνιακοί πόροι αντέχουν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση. Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνεργασία με τον Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αντώνη Τζωρτζακάκη, βρίσκεται σε καθημερινή βάση με τους επικεφαλής των τεσσάρων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, OTE, Vodafone, Wind και Forthnet, προκειμένου να ενημερώνεται για την πορεία της κίνησης στα δίκτυα.

Κι ενώ μέχρι και προ ημερών όλοι οι πάροχοι δήλωναν σίγουροι ότι δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα παρά το φόρτο του δικτύου, ο Τιερί Μπρετόν, ένας από τους Ευρωπαίους επιτρόπους αρμόδιους για την ψηφιακή πολιτική, προέβη σε δηλώσεις που θορύβησαν τους καταναλωτές. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε πως οι πλατφόρμες streaming και οι εταιρείες τηλεπικοινωνίας «έχουν κοινή ευθύνη να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του διαδικτύου στη διάρκεια της κρίσης». Ακόμη και η κυβέρνηση τηλεργάζεται, με τον πρωθυπουργό να πραγματοποιεί συνεχώς τηλεδιασκέψεις με κυβερνητικά στελέχη και ξένους ηγέτες. Σε λίγο ένας μεγάλος αριθμός μαθητών θα τηλεκπαιδεύεται, ενώ όλοι θα αγοράζουν μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Πέρα από το σύστημα υγείας που δοκιμάζεται τους τελευταίους μήνες, έτσι και το internet θα πιεστεί αρκετά. Οι συνέπειες μπορεί να είναι απρόβλεπτες, τόσο για την εργασία και την ασφάλεια επιχειρηματικών δικτύων και δεδομένων, όσο και για τις μικρές καθημερινές απολαύσεις, όπως μια σειρά στο Netflix!

Πηγή: jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook