Άμεσα μέτρα στήριξης από την επιδημία ζητούν οι αγρότες της Κρήτης

άμεσα-μέτρα-στήριξης-από-την-επιδημία-1007483

Την άμεση λήψη μέτρων για αγρότες και κτηνοτρόφους από την επιδημία του κορονοϊού, ζητά σε ανακοίνωσή της Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι για μια ακόμη φορά εξαιρούνται από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση λόγω του κορονοϊού. Οι εξαγγελίες για να πληρωθεί 2 μήνες αργότερα η εισφορά του ΕΦΚΑ για τον Φεβρουάριο ή η παράταση του ΟΣΔΕ που ούτως ή άλλως κάθε χρόνο γίνεται αποτελούν «χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς».

Η παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη στο κανάλι «OPEN» ήταν χαρακτηριστική των προθέσεων της κυβέρνησης. Ανακοίνωσε μέτρα στήριξης της ιχθυοκαλλιέργειας, επί της ουσίας πρόκειται για μια και μόνο μεγάλη επιχείρηση, καθώς και για μεγάλους αλιείς. Δεν είπε τίποτα ουσιαστικό για κτηνοτρόφους, παραγωγούς λαϊκών αγορών, ζημιές, αποζημιώσεις ΕΛΓΑ που εκκρεμούν από το 2019, πανάκριβο αγροτικό ρεύμα που το αύξησε η κυβέρνηση της ΝΔ τον Σεπτέμβριο.

Επάξια ο κ. Βορίδης κερδίζει τον τίτλο του υπουργού των επιχειρηματιών και όχι των αγροτών και κτηνοτρόφων. Οι σημερινές εξαγγελίες του είναι σε πλήρη εναρμόνιση με όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχει αποφασίσει ο ίδιος και η κυβέρνηση για τους επιχειρηματίες. 600 εκατ. ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ σε βιομηχάνους, εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους. Νόμος για τους συνεταιρισμούς που δίνει από το «παράθυρο» τον έλεγχό τους στους επιχειρηματίες με το 35% που ψήφισαν. Τη συγκρότηση των διεπαγγελματικών οργανώσεων που εξασφαλίζουν τα συμφέροντα των βιομηχάνων και εμπόρων. Προωθεί την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ.

Ο κ. Βορίδης και η κυβέρνηση σαν γνήσιοι θιασώτες της «αγοράς» τα παραπέμπουν όλα στη λειτουργία της αγοράς, την «προσφορά και ζήτηση» και με αυτό το επιχείρημα δικαιολογείται και η τεράστια αισχροκέρδεια που γίνεται σε βάρος του ελληνικού λαού σε μάσκες, αντισηπτικά, γάντια κλπ. που είναι για την προστασία του. Τώρα λόγω του κορονοϊού ας αναλάβουν και την ευθύνη της δυσλειτουργίας της «αγοράς» και να πάρουν μέτρα στήριξης όλων όσοι πλήττονται από τον κορονοϊό και όχι μόνο για τις επιχειρήσεις.

Άμεσα απαιτούμε:

Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι κτηνοτρόφοι ιδιαίτερα ενόψει του Πάσχα και με τη χαμηλή τιμή στο κρέας. Μέτρα για να διοχετευτεί στην αγορά το ελληνικό κρέας και για αυτό το διάστημα να σταματήσουν οι εισαγωγές κρέατος. Το ίδιο ισχύει για τους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές που έχουν κλείσει ή δεν τους επιτρέπεται για οποιοδήποτε λόγο να στήσουν πάγκο.

Άμεση στήριξη των παραγωγών πρώιμων κηπευτικών που βλέπουν τις τιμές των προϊόντων τους να κατρακυλούν. Κατώτατες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα.

Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές του Φεβρουαρίου στον ΕΦΚΑ και για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση με τον κορονοϊό. Αυτοί οι μήνες ασφαλιστικών εισφορών να καλυφθούν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.

Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019 και των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ. Έχουμε ήδη προπληρώσει αυτά τα χρήματα στον ΕΛΓΑ, καμιά κυβέρνηση εδώ και 9 χρόνια δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ, είναι δικά μας χρήματα και τα δικαιούμαστε τώρα.

Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.

Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης. Να παρθούν μέτρα ώστε να μην έχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας σε εμπόρους και μεγαλοεπιχειρήσεις – βιομηχανίες. Αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα.

Για όσο διάστημα χρειαστεί, να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης.

Να δοθεί άμεσα η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους στην ύπαιθρο.

Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.

Να δοθεί η απαραίτητη παράταση για όσο χρειαστεί για την υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook