Ακίνητα: Τι έρχεται με τα “κουρέματα” στα ενοίκια – Τι ζητούν οι ιδιοκτήτες;

Ένα μεγάλο βάρος πέφτει στους ιδιοκτήτες μετά και τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης για την μη καταβολή ενοικίων σε όσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει με απόφαση του κράτους.

Στο φόντο αυτό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζητεί με επιστολή της προς τον υπ. Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και όλα τα μέλη του οικονομικού επιτελείου να  γίνει άμεση εκκαθάριση & καταβολή των αποζημιώσεων των ιδιοκτητών. Βέβαια εκτιμάται ότι η καταβολή των αποζημιώσεων καθυστερήσει σημαντικά δεδομένου οτι ακόμα δεν έχουν εκταμιευτεί τα ποσά  για τις αποζημιώσεις που αφορούν στο κούρεμα των ενοικίων που έγινε το περασμένο Νοέμβριο. Σημειώνεται ότι οι αφορολόγητες αυτές είναι ακατάσχετες φτάνοντας έως το 80% του ονομαστικού ενοικίου

Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ «η εξαγγελία της κυβέρνησης για αναστολή της καταβολής του ενοικίου Ιανουαρίου από τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή και καταβολή του 80 % του μισθώματος στους ιδιοκτήτες από τον κρατικό προϋπολογισμό, μπορεί να αποτελέσει θετική εξέλιξη (παρά την απώλεια του 20 % του εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες), εφόσον εκπληρωθούν τέσσερις προϋποθέσεις:

  • Πρώτον να αναπροσαρμοστεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων μείωσης ενοικίου («COVID») Ιανουαρίου και μετά, προς όφελος τόσο των ιδιοκτητών όσο και της διοίκησης, έτσι ώστε ο έλεγχος ως προς το αν ο ενοικιαστής δικαιούται ή όχι τη μείωση του ενοικίου τον συγκεκριμένο μήνα να γίνεται αυτόματα, μέσω του ΑΦΜ & ΚΑΔ της δραστηριότητάς του, τη στιγμή υποβολής της δήλωσης COVID, όπως και η άμεση εκκαθάριση της δήλωσης και καταβολή του επιστρεπτέου ποσού στον ιδιοκτήτη, χωρίς να αναμένουμε τη λήξη της προθεσμίας υποβολής. Δεν νοείται να εισπράττουν οι ιδιοκτήτες (αν εισπράττουν.) μειωμένα ενοίκια με την προσδοκία της μερικής έστω αποζημίωσης από το κράτος και να ανακαλύπτουν μετά από έξι μήνες ότι ο ενοικιαστής δεν ήταν δικαιούχος της μείωσης! Η αυτοματοποίηση της διαδικασίας αυτής θα έχει ως αποτέλεσμα οι επιστροφές για τα ενοίκια Ιανουαρίου να γίνουν άμεσα, και όχι περί το Πάσχα.
  •  Δεύτερον, να καταβληθούν εντός του Ιανουαρίου οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιοκτήτες για τις μειώσεις ενοικίων Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, και να δοθεί παράταση για διορθώσεις σε όλες τις λανθασμένες δηλώσεις του διαστήματος Μαρτίου-Οκτωβρίου, με βάση τις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ, ώστε να εκκαθαριστούν και αυτές. Σημειώνουμε επ΄αυτού ότι παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν τα στελέχη της ΑΑΔΕ, πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες δεν έχουν αποζημιωθεί πλήρως για τις μειώσεις ενοικίων Μαρτίου-Οκτωβρίου του 2020, με συμψηφισμό με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
  •  Τρίτον να ισχύσει αυτονόητα και υπέρ των ιδιοκτητών αυτών κάθε διαδικασία ρύθμισης, αναστολής ή παράτασης των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεών τους που προβλέπεται για τις άλλες κατηγορίες φορολογουμένων, καθώς η τελευταία εμπρόθεσμη δόση ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2019 καταβάλλεται το Φεβρουάριο.
  • Τέταρτον να εκδοθεί ΑΜΕΣΑ η απόφαση με τους ΚΑΔ Ιανουαρίου 2021, ώστε να αποφευχθεί η γενικευμένη αντίληψη ότι η μη καταβολή ενοικίου αφορά τους πάντες, με καταστροφικά αποτελέσματα για τις συναλλαγές και τις σχέσεις ιδιοκτητών-ενοικιαστών!!!

Η ΠΟΜΙΔΑ αναγνωρίζει όπως πάντοτε τις δυσκολίες των ενοικιαστών που δραστηριοποιούνται σε κλάδους της οικονομίας οι οποίοι έχουν πληγεί βαρύτατα από την κρίση. Αποτελεί όμως γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων υποχρεώθηκαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας με αναγκαστική μείωση των εισοδημάτων τους και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με το ίδιο, τουλάχιστον, ενδιαφέρον από το κράτος!» καταλήγει η επιστολή.

Οδηγός για τα ενοίκια

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογα με το αν ο εκμισθωτής είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο και ανάλογα με το αν οι ενοικιαστές είναι  μεταξύ των  επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή (μέχρι τις 11 Ιανουαρίου) ή είναι  μεταξύ των επιχειρήσεων που είναι ανοιχτές αλλά εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ διαμορφώνεται το ύψος της αποζημίωσης.

Παραδείγματα

Ιανουάριος

· Επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 11/1/2021 : Αναστέλλεται πλήρως η  καταβολή ενοικίου. Το μέτρο  αφορά τις επιχειρήσεις που  δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία. Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα. Ουσιαστικά η επιχείρηση που μισθώνει το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Ιανουάριο ενώ το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις, θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου μισθώματος.

·  Επιχειρήσεις που εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ: Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται επέκταση του μέτρου της μείωσης ενοικίων κατά 40% για τις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές αλλά συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία. Η αποζημίωση. Τα φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις θα εισπράξουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο θα αποζημιωθούν με το 50% είτε του μισθώματος είτε των απωλειών (αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις).

Φεβρουάριος

· Επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή: Οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την περίοδο των εορτών, όπως και οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και οι επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών, θα έχουν κατά τον μήνα Φεβρουάριο έκπτωση ενοικίου 80%, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί. Επί της ουσίας η επιχείρηση που μισθώνει  θα πληρώσει μόνο το 20% τους ενοικίου. Το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα δοθεί ως αφορολόγητη χρηματική αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις, θα αποζημιωθούν με το 40% του μηνιαίου μισθώματος.

· Επιχειρήσεις που εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ: Είναι πιθανό να ισχύσει και αυτόν τον μήνα η μείωση ενοικίων κατά 40% για τις επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν να πλήττονται ενώ παραμένουν ανοιχτές. Τα φυσικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν και πάλι με το50% είτε του μισθώματος είτε των απωλειών.

Παράδειγμα: Για ενοίκιο 1000 ευρώ: Ο ενοικιαστής, εφόσον έχει κλείσει με κρατική εντολή δεν πληρώνει τίποτα τον Ιανουάριο ενώ τον Φεβρουάριο θα πληρώσει μόνο 200 ευρώ.

· Εάν ο ιδιοκτήτης είναι φυσικό πρόσωπο θα πάρει χρηματική αποζημίωσης 800 ευρώ για τον Ιανουάριο και 600 ευρώ για τον Φεβρουάριο

· Εάν ο ιδιοκτήτης είναι νομικό πρόσωπο θα πάρει χρηματική αποζημίωση 600 ευρώ για τον Ιανουάριο και 400 ευρώ για τον Φεβρουάριο

Τι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους

Για τους εργαζομένους σε πληττόμενες επιχειρήσεις (κλειστές ή ανοιχτές), που είναι σε αναστολή αναμένεται να επεκταθεί  το «κούρεμα» 40% για το ενοίκιο:

·         Κύριας κατοικίας.

·         Φοιτητικής στέγης που πληρώνουν οι γονείς, όταν ένας από τους δύο ή και οι δύο είναι σε αναστολή εργασίας, για το παιδί που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

·         Το μέτρο αυτό θα διατηρηθεί για όσο διάστημα οι εργαζόμενοι θα είναι σε αναστολή εργασίας.

Γιώργος Αλεξάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ