Γιάννης Κριαράς: Ακίνητα στα Χανιά – Οι κορυφαίες περιοχές, οι τιμές και οι ξένοι επενδυτές

γιάννης-κριαράς-ακίνητα-στα-χανιά-οι-1112900

Νέα Χώρα και Ακρωτήρι είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση για αγορά ακινήτων στην πόλη των Χανίων. Αυτό επεσήμανε το πρωί, μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 και στους Άννα Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Κολομπάκη ο μεσίτης και ιδιοκτήτης της Κτηματοεμπορικής Κρήτης, Γιάννης Κριαράς.

Σύμφωνα με τον κ. Κριαρά, μεγάλη είναι η ζήτηση για διαμερίσματα στη Νέα Χώρα ενώ στο Ακρωτήρι η ζήτηση αφορά κυρίως μονοκατοικίες.

Οι τιμές αγοράς ακινήτων καινούριας κατασκευής ανά τετραγωνικό στη Νέα Χώρα ξεκινούν από 2.000 έως 2.700 ευρώ και κυμαίνονται ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκονται, τον όροφο και εάν έχουν θέα θάλασσα.

Τσιμπημένες οι τιμές στο κέντρο – Δεν υπάρχουν οικόπεδα μέσα στην πόλη

Δεν υπάρχουν ευκαιρίες για να αγοράσει κάποιος σπίτι μέσα στην πόλη των Χανίων και αναγκαστικά οι ενδιαφερόμενοι πολίτες στρέφονται σε περιοχές γύρω από το κέντρο: «Δεν υπάρχουν ευκαιρίες για μέσα στην πόλη, είπε ο κ. Κριαράς. Ευκαιρίες δημιουργούνται περιμετρικά της πόλης. Μπορεί κάποιος να πάρει ένα οικόπεδο σε πολύ λογική τιμή και να χτίσει εκεί το σπίτι του. Οι κατασκευαστές μέσα στην πόλη δυστυχώς έχουν αγοράσει ακριβά τη γη, γιατί λιγοστεύουν τα οικόπεδα μέσα στην πόλη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ευκαιρία να βρει κάποιος ένα οικόπεδο για να κάνει ανέγερση μιας πολυκατοικίας, με αποτέλεσμα και οι τιμές να είναι τσιμπημένες.»

Σύμφωνα με τον κ. Κριαρά, οι τιμές στις γύρω περιοχές κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Για παράδειγμα, ένα μέσο σπίτι, τριάρι διαμέρισμα  μπορεί να πουληθεί από 120.000 ευρώ και από 90.000 ευρώ εάν είναι λίγο παλαιό. 

Οικόπεδα για αγορά υπάρχουν σε Κουμπέ, Τσικαλαριά, Νεροκούρου και Δαράτσο αλλά όχι από την πλευρά της θάλασσας.

Ενοίκια

«Αυξήσεις στα ενοίκια είχαμε όταν δεν υπήρχαν σπίτια, ειδικά τις εποχές που οι κατασκευαστές τα προηγούμενα χρόνια δεν έκαναν ανεγέρσεις πολυκατοικιών λόγω του ΦΠΑ. Ήταν λογικό, αφού έφυγε όμως το ΦΠΑ να έρθει η ζήτηση.»

Παράλληλα, ο κ. Κριαράς εξέφρασε την άποψή του, ότι οι τράπεζες θα ξεκινήσουν τη χορήγηση δανείων, γεγονός που θα βοηθήσει πολύ την αγορά.

Ποιες χώρες ενδιαφέρονται για ακίνητα στην Κρήτη

Το Ισραήλ είναι η χώρα που επιλέγει πολύ περισσότερο από κάθε άλλη, την Κρήτη για την αγορά ακινήτων ενώ δεύτερες ακολουθούν οι χώρες της Σκανδιναβίας.

Στα Χανιά, η μεγαλύτερη ζήτηση για αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές καταγράφεται από το Ισραήλ, τη Γερμανία και τη Γαλλία και κυρίως για περιοχές του Αποκόρωνα που έχουν αποκλειστικά θέα θάλασσα. 

Η ζήτηση ακινήτων από τους Βρετανούς εμφανίζεται αισθητά μειωμένη, μετά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μικρό ενδιαφέρον για αγορά ξενοδοχείων στην Κρήτη

Την ώρα που σε όλη τη χώρα καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για αγορά ξενοδοχειακών μονάδων, στα Χανιά το ενδιαφέρον είναι μικρότερο, όπως δήλωσε ο κ. Κριαράς στο Zarpa Radio 89,6: «Υπάρχει και στην Κρήτη ζήτηση για επενδύσεις σε ξενοδοχεία αλλά είναι σε μικρό βαθμό.»

Σε όλη την Ελλάδα, καταγράφεται αύξηση της ζήτησης ακινήτων από ξένους, ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, όπως δείχνουν οι ιστοσελίδες αγγελιών ακινήτων. Ο μεσίτης Γιάννης Κριαράς συνέστησε να αποφεύγονται οι υπερβολές στις τιμές: «Για να έχει συνεχόμενη ζήτηση η χώρα μας, πρέπει οι τιμές να είναι εκεί που είναι και η αξία τους και όχι να υπερβάλουμε και όχι να ζητάμε διπλές και τριπλές τιμές, γιατί μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και ανταγωνιστικά κράτη, που είναι πολύ φθηνότερα από εμάς.

Εάν ζητάμε τιμές υπέρογκες και ο κόσμος δε θα αγοράζει και δε θα πουληθούν τα ακίνητα και θα γυρίσουμε εκεί που ήμασταν. Εάν κάποιος θέλει να πουλήσει ένα ακίνητο ενώ η αξία του είναι συγκεκριμένη, δε μπορεί να υπερβάλει και να ζητάει πέντε ή τρεις φορές πάνω επειδή άκουσε ότι υπάρχει ζήτηση.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook