Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Το μυστικό ραντεβού με τον Κυριάκο στον Λυκαβηττό έγραψε ιστορία

αικατερίνη-σακελλαροπούλου-το-μυστι-985777

Τις ημέρες που ήταν στο βουνό ωρίμασε στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη η ιδέα να προτείνει την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ως την πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας. Η οριστική απόφασή του, ωστόσο, ελήφθη στους πρόποδες του Λυκαβηττού έπειτα από ένα τετ α τετ που είχε ο πρωθυπουργός στην οικία του με τη μέχρι τώρα πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου, υποστηρίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «έγινε έπειτα από πολλή σκέψη και αφού αξιολογήθηκαν όλα τα δεδομένα».

Το όνομα της κυρίας Σακελλαροπούλου, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα εκλεγεί πανηγυρικά με την πρώτη ψηφοφορία που ορίστηκε για την Τετάρτη, ήταν στο μπλοκάκι του πρωθυπουργού από τον περασμένο Οκτώβριο όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε για πρώτη φορά από τους συνεργάτες του να του υποβάλουν προτάσεις για τους πιθανούς υποψηφίους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο θερμότερος υπερασπιστής της προέδρου του ΣτΕ ήταν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αλλά και όσοι άλλοι εκφράστηκαν από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου είχαν μόνο θετικά να πουν για την επαγγελματική και κοινωνική διαδρομή της.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε πολύ θετική γνώμη για την κυρία Σακελλαροπούλου την οποία συνάντησε πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο όταν με την ιδιότητά του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης την επισκέφτηκε στο γραφείο της στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η επίσκεψή του, η οποία έγινε σε μια περίοδο όπου ήταν σε εκκρεμότητα σημαντικές υποθέσεις για τις οποίες έπρεπε να αποφανθεί το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, χαρακτηρίστηκε εθιμοτυπική, ενώ από την Πειραιώς δεν είχε εκδοθεί καμία σχετική ανακοίνωση.

Η πρώτη συνάντηση

Η πρόεδρος του ΣτΕ άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στον κ. Μητσοτάκη και γι’ αυτό όταν του την πρότειναν ως υποψήφια για το Προεδρικό Μέγαρο την έθεσε εξαρχής στη short list που είχε κρατήσει με τα ονόματα των προσώπων που θα αξιολογούσε για να καταλήξει στον έναν ή στη μία που εντέλει θα πρότεινε. Μόλις επέστρεψε από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του στο Μέτσοβο, ο πρωθυπουργός άφηνε να εννοηθεί στους συνομιλητές του ότι βρισκόταν κοντά στη λήψη της τελικής του απόφασης.

Το όνομα της προέδρου του ΣτΕ βρισκόταν στην κορυφή της αξιολόγησης που είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης ευρισκόμενος στο βουνό. Με εξαίρεση, ωστόσο, έναν-δύο στενούς ανθρώπους του περιβάλλοντός του, δεν εκμυστηρεύτηκε σε κανέναν τον προσανατολισμό του. «Είναι σημαντικό το πρόσωπο που θα προταθεί να μπορεί να συγκεράσει πολιτικές δυνάμεις εντός του Κοινοβουλίου», δήλωνε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε εκείνες τις ημέρες.

Φωτογραφίζοντας, μάλιστα, την επιλογή που έκανε δύο εβδομάδες αργότερα, αλλά τότε λίγοι υποψιάζονταν, συμπλήρωνε ότι η εισήγησή του «θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν». Παρά ταύτα, ο πρωθυπουργός δεν βιάστηκε να ανακοινώσει την επιλογή του, προτού συζητήσει ο ίδιος πρόσωπο με πρόσωπο με την επικρατέστερη επιλογή του που παρέμενε η πρόεδρος του ΣτΕ. Λίγο προτού ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον για την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός κάλεσε στο σπίτι του στον περιφερειακό δρόμο του Λυκαβηττού την κυρία Σακελλαροπούλου και συναντήθηκε μαζί της υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας. Η ανώτατη δικαστικός ενημερώθηκε ότι ήταν μία από τις επιλογές του κ. Μητσοτάκη, χωρίς ωστόσο ο τελευταίος να της ανακοινώσει την απόφασή του.

Οι πληροφορίες που εκ των υστέρων έρχονται στο φως, αφού γνώση της συνάντησης δεν είχαν ούτε οι άνθρωποι του Μαξίμου, αναφέρουν ότι ήταν μια σχετικά μακρά συζήτηση στην οποία συζητήθηκαν αρκετά θέματα. «Ηταν μια συνάντηση ουσίας», λένε πηγές που είναι κοινωνοί της συζήτησης που έγινε ανάμεσα στους δύο.

«Ο κύβος είχε ήδη ριφθεί όταν αποχώρησε από την πρωθυπουργική κατοικία η κυρία Σακελλαροπούλου», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Από εκεί και ύστερα, εξηγούν, ο πρωθυπουργός αναζητούσε τον κατάλληλο χρόνο για να ανακοινώσει την απόφασή του δίνοντας ταυτόχρονα στην πρόεδρο του ΣτΕ λίγο χρόνο για να κλείσει κάποιες εκκρεμότητες στο Ανώτατο Δικαστήριο, του οποίου ήταν προεδρεύουσα από τον Οκτώβριο του 2018.

Πρωτο Θεμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook