Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι στην Κίσσαμο για τις αγροζημίες που προκαλούν αιγοπρόβατα

αγανακτισμένοι-οι-κάτοικοι-στην-κίσσ-1286853

Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι του Δήμου Κισσάμου, οι οποίοι χρόνια τώρα έρχονται αντιμέτωποι με κοπάδια, τα οποία καταστρέφουν την αγροτική παραγωγή τους.

Όπως έχει ήδη γράψει το zarpanews.gr, οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση καθώς πολλάκις στο παρελθόν έχουν απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές, χωρίς όμως να βρίσκουν κάποια ανταπόκριση.

Έτσι, το πρωί της Τετάρτης, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο, όπου έκαναν γνωστά τα αιτήματά τους και κατέθεσαν κείμενο διαμαρτυρίας -το οποίο υπογράφουν πάνω από 150 πολίτες.

Τα αιτήματα που κατέθεσαν μεταξύ άλλων στον Δήμαρχο Κισσάμου, Γιώργο Μυλωνάκη είναι:

1. Να συγκεντρωθούν οι Αρμόδιες Αρχές & Φορείς, ώστε να δοθεί μία οριστική λύση στην ανεξέλεγκτη βόσκηση των αμνοεριφίων που καταστρέφουν τα αγροτικά κτήματα των πολιτών.

2. Την κατά γράμμα εφαρμογή του Νόμου, με την άμεση επιβολή προστίμων σε βάρος των παραβατών, όπου θα συμβάλλει στην αποτελεσματική προστασία των ιδιοκτητών των κτημάτων που υφίστανται φθορές και στη μείωση της σχετικής παραβατικής συμπεριφοράς.

3. Να μπορούν να ασχοληθούν με τον Πρωτογενή Τομέα, χωρίς να αντιμετωπίζουν καθημερινά μία νέα πρόκληση στην ιδιοκτησία τους και να έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες οικονομικές καταστροφές.

4. Να βρίσκονται στο πλευρό τους οι Αρμόδιες Αρχές, όταν τις ζητούν, για την επίλυση των προβλημάτων.

Ο κ. Μύλωνάκης άκουσε τα προβλήματα των αγροτών και καλλιεργητών, ενώ τους έδειξε και την επιστολή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από τις 16/09:

(φωτογραφία: sadentrepesai)
(φωτογραφία: sadentrepesai)
(φωτογραφία: sadentrepesai)

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι του δήμου Κισσάμου και πιο συγκεκριμένα ο  Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Ενότητα» με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό αλλά και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζήτησε την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις αγροζημιές.

Όπως χαρακτηριστικά γράφουν: «Το χωριό μας συγκεκριμένα, είναι ένα μικρό χωριό στο Δήμο Κισσάμου, ονόματι Μουρί, το οποίο είναι κατάφυτο από ελιές και αμπέλια. Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα, όχι μόνο εμείς αλλά και όλη η Επαρχία Κισσάμου, με την έξαρση του φαινομένου της αδεσποτίας των αμνοεριφίων και της επικίνδυνης θρασύτητας των ιδιοκτητών τους.

Η καλλιέργεια και εκμετάλλευση των ελαιόδεντρων, αποτελεί την μοναδική πηγή εισοδήματος και βιοπορισμού για τους περισσότερους από εμάς και τις οικογένειές μας. Οπότε, η μόνιμη καταπάτησή τους από τα ανεπιτήρητα κοπάδια με τις καταστροφικές συνέπειες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, επιφέρει καίριο πλήγμα στην αξιοπρεπή διαβίωσή μας.»

Επιπλέον, τονίζει: «Πρόσφατα , τροποποιήθηκε ο υπάρχον νόμος περί αδεσποτίας των αμνοεριφίων και χαιρόμαστε γι’ αυτό γιατί αν εφαρμοστεί κατά γράμμα, θα λυθεί το πρόβλημα, άμεσα. Με λύπη σας πληροφορούμε όμως, ότι τίποτα δεν λειτουργεί με βάση τον νόμο.

Οι αρμόδιες αρχές δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματά μας περί καταπάτησης των περιουσιών μας.

Το αντιμετωπίζουν με ανευθυνότητα και αναβλητικότητα, με αποτέλεσμα η αντιπαράθεση μεταξύ των αρχών, των ιδιοκτητών της καταπατημένης γης και των ανεύθυνων ιδιοκτητών των αμνοεριφίων να έχει φτάσει στα άκρα.

Για το ως άνω φαινόμενο έχει λάβει γνώση, πέραν των Αρμόδιων Αρχών της περιοχής μας -Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου και Δήμος Κισσάμου- ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής, κ. Υποστράτηγος Αντώνης Ρουτζάκης καθώς και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων.

Σας παρακαλούμε θερμά, πριν η κατάσταση αυτή ξεπεράσει κάθε όριο, και έρθουμε αντιμέτωποι με μη αναστρέψιμα γεγονότα, καθώς το παρελθόν κάποιων εκ των ανεύθυνων και δολοπλόκων καταπατητών έχει αμαυρωθεί, να πιέσετε προς κάθε κατεύθυνση ως προς την επίλυση του προβλήματος αυτού, με την άμεση και μακροπρόθεσμη εφαρμογή του νόμου.

Τέλος, ενημερωθήκαμε με ιδιαίτερη χαρά ότι ο υποψήφιος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Α’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία Διαμαντής Γκολιδάκης, προτείνει να αναλάβει η Αγροφυλακή την επιτήρηση των δασικών περιοχών προκειμένου να συλλαμβάνονται επίδοξοι εμπρηστές, με αφορμή τις τραγικές στιγμές που έζησαν οι συμπολίτες μας τις τελευταίες ημέρες, σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο.

Αυτή η πρόταση λοιπόν, δεν θα προστατεύσει μόνο τα δάση από εμπρηστές, αλλά κάθε λογής αγροτική περιοχή από πολλούς κινδύνους. Επικροτούμε λοιπόν, σα μερίδα πολιτών του ελληνικού κράτους, που κατοικεί και βιοπορίζεται από τον Πρωτογενή Τομέα, την πρόταση αυτή. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για κάθε σας ενέργεια ως προς την αντιμετώπιση πάσης φύσεως καταπάτησης ξένης γης. »

zarpanews.gr

3 thoughts on “Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι στην Κίσσαμο για τις αγροζημίες που προκαλούν αιγοπρόβατα

  1. Μιλάνε όλοι αυτοί λες και οι βοσκοί είναι εξωγήινοι. Συγχωριανοί σας είναι. Τους ξέρετε. Δώστε τα ονόματά τους στις αρχές. Δυο-τρεις ξεγιβεντισμένοι είναι εκεί, άλλοι τόσοι στα Κεραμιά και κάνουν τα χωριά σας άνω-κάτω. Ντροπή δηλαδή.

  2. Ο/Η Βάλτε τέλος στην κτηνοτροφία, να μάθουνε γράμματα οι βοσκοί, δεν έχουν δικαίωμα να καταστρέφουν το νησί μας ! Ξυπνήστε ! λέει:

    Το έχουμε επανηλημενως σχολιάσει ότι η Κρήτη είναι νησί και για αυτό δεν έπρεπε να έχει κτηνοτροφία (εκτός μερικών ισως κλειστών μονάδων για τυροκομικούς σκοπούς ) ελεύθερη βοσκή πρέπει να απαγορευθεί, το μόνο αποτέλεσμα είναι η καταστροφή του νησιού εις βάρος όλων των Κρητικών για να ζουν οι ψευτοκαπετανιοι Ορη και βουνά παράνομα στη διάθεση τους και τώρα αφού κατάστρεψαν τα πάντα καταστρέφουν και τις περιουσίες των αγροτών, αμπέλια, ελιές, περιβόλια κλπ σαν οδοστρωτήρας εκτός ελέγχου ! Φτάνει πια, σε όλα έτσι αντιδρούμε, αφήνουμε την καταστροφή να έρθει για να ξυπνήσουμε !

  3. Οι κατά συνείδηση παραβάτες- εγκληματικά στοιχεία είναι γνωστοί , δεν λογαριάζουν νόμο αλλά ούτε και ανθρώπινη ζωή. Λένε ότι έχουν γερές «πλάτες»…Πραγματικά είναι εθισμένοι με την βοσκική γιατί οι επιδοτήσεις είναι υψηλές. Αν υπήρχε «δικαιοσύνη» θα μπορούσε να λύση το πρόβλημα άμεσα απαλλάσσοντας και τους ευσυνείδητους ανθρώπους από την συνεχή τρομοκρατία. Πώς? μαζί με τα κοπάδια τους και όλο το σόι να εγκατασταθούν σε μια βραχονησίδα οπότε και αυτοί θα βόσκουν όσο και όπως θέλουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook