5 λάθη που κάνουν οι γυναίκες και επιβραδύνουν τον μεταβολισμό τους

5-λάθη-που-κάνουν-οι-γυναίκες-και-επιβρα-1698093

Καθώς μεγαλώνουμε, είναι σημαντικό να διατηρούμε έναν υγιή και γρήγορο μεταβολισμό για να αποφύγουμε τα ανεπιθύμητα κιλά. Δυστυχώς, η αύξηση βάρους είναι συνήθως ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης χάρη στις ορμόνες, τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, τη μείωση της μυϊκής μάζας και τον πιο αργό μεταβολισμό, αναφέρουν στο eatthis.com οι διατροφολόγοι, Tammy Lakatos Shames, RD, CDN, CFT, και Lyssie Lakatos, RD, CDN, CFT.

Σύμφωνα με την Shames, η διατήρηση ενός υψηλού μεταβολισμού είναι ζωτικής σημασίας για την απώλεια βάρους αλλά και την διατήρησή του στα επιθυμητά επίπεδα. Ωστόσο, αρκετά κοινά λάθη στον τρόπο ζωής μπορεί να τον επιβραδύνουν, και αν επαναλαμβάνονται σε τακτική βάση, θα μπορούσαν να δυσκολέψουν την απώλεια βάρους ή ακόμη και να σας κάνουν πιο επιρρεπείς στο να πάρετε βάρος στο μέλλον.

Τα λάθη που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό

Δεν καταναλώνουν αρκετή πρωτεΐνη

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η ορμόνη που στέλνει το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι έχεις χορτάσει, μειώνεται όσο μεγαλώνουμε. Ως αποτέλεσμα, πολλές γυναίκες νιώθουν την αίσθηση της πείνας συχνότερα απ’ ότι θα έπρεπε. Αυτό σημαίνει πώς θα καταναλώσεις περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεσαι. Το να καταναλώνεις περισσότερη πρωτείνη όπως γαλοπούλα, ψάρι και ξηρούς καρπούς βοηθάει στην αύξηση της αίσθησης κορεσμού και αυτό θα οδηγήσει σε λιγότερο κοιλιακό βάρος.

Προπόνηση χωρίς βάρη

Αυτό είναι μεγάλο λάθος σύμφωνα με την γυμνάστρια Claire Davis. Όπως υποστηρίζει, όσο cardio και να κάνεις, δεν θα αλλάξει σημαντικά το σώμα σου αν δεν προσθέσεις ασκήσεις με βάρη.Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης παίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό επειδή συνδέονται άμεσα με τη μυϊκή μάζα. Και ως γνωστόν, όσο μεγαλύτερη μυϊκή μάζα έχετε, τόσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός του μεταβολισμού σας.

Σαλάτες ως βασικό γεύμα

Το να χορτάσετε με φρέσκα φρούτα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, είναι ένα εξαιρετικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τη γενική σας υγεία. Αλλά αν τρώτε σαλάτες για τα κύρια γεύματά σας χωρίς προσθήκη πρωτεΐνης όπως τυρί, ένα αυγό ή όσπρια, κάνετε ένα μεγάλο λάθος. «Θα τσιγκουνευτείτε την πρωτεΐνη που χρειάζεστε για να υποστηρίξετε τον άπαχο μυϊκό ιστό σας, οπότε πιθανότατα θα μπορούσατε να χάσετε τον άπαχο μυϊκό ιστό που ανεβάζει τον μεταβολισμό», λένε οι The Nutrition Twins. «Σύμφωνα με την εμπειρία μας, οι περισσότερες γυναίκες επωφελούνται από περίπου 20 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά γεύμα».

Κοιμάστε λίγες ώρες

Η έλλειψη ύπνου σας «σπρώχνει» σε ανθυγιεινά τρόφιμα και γλυκά και παράλληλα επιδρά αρνητικά και στον μεταβολικό σας ρυθμό, με αποτέλεσμα να αποθηκεύονται περισσότερες θερμίδες στο σώμα σας. Φροντίστε, λοιπόν, να κοιμάστε κάθε βράδυ τουλάχιστον 7 ώρες, ώστε να έχετε την ενέργεια που χρειάζεστε. Γνωρίζατε ότι η απενεργοποίηση των συσκευών μπλε φωτός πολύ πριν τον ύπνο μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο σας και να σας βοηθήσει να αποφύγετε την αύξηση βάρους;

«Όχι μόνο μένετε ξύπνιοι αργότερα και μειώνετε τον πολύτιμο χρόνο του ύπνου, αλλά το μπλε φως επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου παρεμβαίνοντας στην παραγωγή μελατονίνης και διαταράσσοντας τον κιρκάδιο ρυθμό», μας λέει η Lakatos. «Μια μελέτη έδειξε ότι ο συνεχής περιορισμός του ύπνου σε συνδυασμό με τη διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού επιβράδυνε τον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας κατά 8%.

Αποτοξίνωσης με χυμό

«Αν ελπίζετε να ξεκινήσετε την απώλεια βάρους κάνοντας «αποτοξίνωση» με χυμό, ίσως θελήσετε να το ξανασκεφτείτε», προειδοποιούν οι διατροφολόγοι.. Πολλοί από αυτούς, δεν προσφέρουν επαρκή πρωτεΐνη για να βοηθήσουν στην άλιπη μυϊκή σας μάζα και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τον μυϊκό ιστό για ενέργεια.

«Το σώμα σας θα μειώσει την ποσότητα των θερμίδων που ξοδεύει ως προστατευτικός μηχανισμός για την πρόληψη της ασιτίας, έτσι ο μεταβολισμός σας θα αρχίσει να χτυπά», εξηγεί η Lakatos. «Αυτή η μεταβολική επιβράδυνση μοιάζει πολύ με αυτό που συμβαίνει όταν ακολουθείτε μια δίαιτα που είναι κάτω από 1.200 θερμίδες για παρατεταμένο χρονικό διάστημα».

healthstories.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook