4 λόγοι που οι άνδρες αισθάνονται ότι μισούν τις γυναίκες τους

4-λόγοι-που-οι-άνδρες-αισθάνονται-ότι-μι-884987

Ένας γάμος υποτίθεται ότι κρατά για πάντα. Αυτό άλλωστε λένε όλες οι προπόσεις στη γαμήλια τελετή, τα ερωτικά τραγούδια και οι ρομαντικές ταινίες. Αν αναλογιστούμε και το γεγονός ότι το προσδόκιμο ζωής έχει ανέβει, τότε αυτό το “για πάντα” έχει ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια. Υπάρχει όμως κάτι που δεν περνάει από το μυαλό σου την ημέρα που φτάνεις ντυμένη νυφούλα στην εκκλησία για να παντρευτείς τον άνδρα της ζωής σου: σε 20, 30 ή 40 χρόνια δεν θα νιώθεις το ίδιο. Αντίστοιχα κι εκείνος.

Ακόμα και οι πιο ευτυχισμένοι ή υγιείς γάμοι χρειάζονται αρκετή δουλειά για να παραμείνουν έτσι. Τι γίνεται όμως όταν ο σύζυγος σου, μετά από αρκετά χρόνια γάμου, αισθάνεται ότι σε μισεί; Δεν μιλάμε για αυτό το τοξικό μίσος που οδηγεί σε απεχθή εγκλήματα πάθους ή σε επεισόδιο του Πάνου Κοκκινόπουλου αλλά για μια έντονη δυσαρέσκεια Αυτή που τον κάνει να προσπαθεί μετά βίας να θυμηθεί πότε ήταν η τελευταία φορά που ευχαριστήθηκε την παρέα σου και τον οδηγεί στο να κάνει σκέψεις απιστίας ή ακόμα και διαζυγίου.

Υπάρχουν λόγοι που οι άνδρες νιώθουν έτσι- παρακάτω σου έχουμε τους 4 πιο σημαντικούς- αλλά και τρόποι για να τους καταπολεμήσεις και να σώσεις το γάμο σου.

Είναι φυσιολογικό ένας άνδρας να “μισεί” τη γυναίκα του

Σε κάθε μακροχρόνια σχέση μπορεί να υπάρξει χώρος για μνησικακία, πληγωμένα αισθήματα, θυμό και απογοητεύσεις. Αυτό μπορεί να έχει μεγαλύτερη ισχύ για τα ζευγάρια μέσης ηλικίας που έχουν προσπαθήσει να κατακτήσουν όλα αυτά που παραδοσιακά έχουν οι ενήλικες που έχουν παντρευτεί: παιδιά, καριέρα και σπίτι με απαιτήσεις. Είναι εύκολο να ξεχάσεις ότι ο ρομαντισμός στη σχέση χρειάζεται επίσης προσπάθεια αλλιώς εξαφανίζεται. Είναι ακριβώς όπως όταν εγκαταλείψεις ένα σπίτι για καιρό θα καταλήξει βρώμικο και αραχνιασμένο. Ένας γάμος που δεν έχει κατανόηση και φροντίδα θα αντιμετωπίσει σκοτεινές περιόδους.

Μπορεί να του λείπει η ξέγνοιαστη γυναίκα που γνώρισε

Μπορεί να συνηθίζατε να βγαίνατε συνέχεια τα βράδια του Σαββατοκύριακου και να ζούσατε έντονες στιγμές οι δυο σας. Αυτές οι ωραίες μέρες μπορεί να του φαίνεται ότι είναι ανύπαρκτες πια στο μυαλό σου και αυτό τον κάνει να προβληματίζεται και να βαριέται. Πολλοί σύζυγοι φέρουν βαρέως το γεγονός ότι οι γυναίκες τους δυσανασχετούν για τα μεγάλα ποσοστά πνευματικής και σωματικής ενέργειας που καλούνται να δώσουν στο νοικοκυριό, στην καριέρα τους και την οικογένειά τους. Κι αυτό γιατί δεν τους αφήνει καθόλου χώρο για να ασχοληθούν με τον εαυτό τους πόσο μάλλον να αφιερώσουν χρόνο και σε εκείνους.

Οι άνδρες έχουν την ίδια ή και κάποιες φορές ακόμα μεγαλύτερη δυσαρέσκεια, που αγγίζει τα όρια του θυμού, απέναντι στις συζύγους τους. Αυτό δεν πηγάζει από τον εκνευρισμό για δουλειές και ευθύνες αλλά από την λαχτάρα για αγάπη, διασκέδαση και την επιθυμία για ένα βαθύτερο δέσιμο με τη σύντροφό τους. Σε όλες τις περιπτώσεις, νιώθουν αποξενωμένοι.

Ή ο ρόλος σου ως μητέρα τον κάνει να νιώθει παραμελημένος

Για εσάς που μένετε ακόμα με τα παιδιά σας γιατί είναι σε μικρή ηλικία, η μητρότητα και η πατρότητα αποτελούν μια συνεχή ευθύνη. Οι μαμάδες όμως πάντα καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια από τους μπαμπάδες. Από αυτή την αλήθεια μπορεί να προκύψει και η αίσθηση του συζύγου ότι βρίσκεται σε τελευταία μοίρα για τη γυναίκα του. Νιώθει συναισθηματικά παραμελημένος και συχνά εκλιπαρεί για την προσοχή και τη στοργή την οποία βλέπει να δείχνεις στα παιδιά σας. Τους λείπει το πόσο εύκολα και αβίαστα προέκυπτε το πάθος στη σχέση σας.

Η απουσία καυγάδων είναι πολύ χειρότερη από τους καυγάδες

Το να τσακώνεσαι με σεβασμό και παραγωγικό τρόπο είναι ένα θετικό σημάδι διότι δείχνει ότι οι σύζυγοι ενδιαφέρονται ο ένας για τον άλλο. Όταν οι άνθρωποι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, όταν είναι εχθρικοί, όταν επικοινωνούν -με κακό τρόπο αλλά το κάνουν- ότι είναι πληγωμένοι ή φοβισμένοι σε σχέση με τη σχέση τους τότε υπάρχει ελπίδα.

Τα θαμμένα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να φέρουν απόσταση. Θα οδηγήσει τους δύο συζύγους που ζουν κάτω από την ίδια στέγη να ζουν ξεχωριστές ζωές. Υπάρχουν ζευγάρια που κοιμούνται σε διαφορετικά κρεβάτια, έχουν δύσκολα προγράμματα, δεν συζητάνε τα προσωπικά τους, έχουν διαφορετικούς φίλους και απλά δεν αναζητά ο ένας τον άλλον για τίποτα πια.

Κάποιες φορές φταίει εκείνος, όχι εσύ

Κάποιας μορφής κατάθλιψη ή άγχος μπορεί να οδηγήσει έναν άνδρα -αλλά και κάθε άνθρωπο- να δει κομμάτια της ζωής του και ανάμεσα σε αυτά και το γάμο του με έναν τρόπο που δεν ανταποκρίνεται απαραίτητα στην πραγματικότητα -κάτι που μπορεί να προκαλέσει και η κατάχρηση ουσιών.

Τα επαγγελματικά και οικονομικά προβλήματα σε συνδυασμό με το δικαιολογημένο άγχος που μπορεί να φέρουν μπορεί να δημιουργήσουν, επίσης, αρνητικό κλίμα στο γάμο σας. Οι κοινωνικές προσδοκίες που θέλουν τους άνδρες κυνηγούς έχουν ενισχύσει την ιδέα ότι πρέπει να είναι αυτοί που θα προσφέρουν στην οικογένεια ή στη σχέση τα πάντα. Όταν η δυνατότητά του να πετύχει σε αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία για εκείνον -όπως το να προσφέρει στην οικογένεια του, να είναι αξιόπιστος σύζυγος ή παραγωγικός εργαζόμενος- απειλείται, τότε όλα στη ζωή του αρχίζουν να θολώνουν.

Όταν ένας άνδρας χάσει την αίσθηση της αξίας στις αρχές του τότε το αίσθημα της αποτυχίας και της ανεπάρκειας θα εισχωρήσει σε όλους τους τομείς της ζωής του. Η διάθεσή του θα πέσει. Θα γίνει ευέξαπτος. Θα ακούει αυτά που του λες ως αρνητική κριτική, σαν να του λες ότι είναι κακός και ανεπαρκής. Έπειτα θα αρχίσει να βλέπει τους ανθρώπους γύρω του, που παρατηρούν την έλλειψη ενέργειας, διάθεσης και παραγωγικότητας, ως εχθρούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πετάνε το μπαλάκι στη σύζυγο ενώ αυτό που θα έπρεπε να κάνουν είναι αυτοκριτική.

Η “υποχώρηση” θα φέρει διαύγεια στο γάμο

Πριν πέσει στο τραπέζι η λέξη διαζύγιο, χρειάζεται μια περίοδο απομόνωσης για να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη. Ίσως ένα ταξίδι μόνος του, για δυο μέρες, στη φύση να είναι μια καλή ιδέα. Να αποφύγει να μπει στο χάος του ίντερνετ, να αποσυνδεθεί όσο περισσότερο μπορεί και του επιτρέπουν οι υποχρεώσεις της ζωής του. Μακριά από το τηλέφωνο. Μακριά από τον υπολογιστή. Ενημερώνοντας τη δουλειά, την οικογένεια και τους φίλους για το πού θα είναι και μετά να “κλείσει” όλους τους αντιπερισπασμούς.

Από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος για να ακούσει τον εαυτό του θα πρέπει να του κάνει και τις παρακάτω ερωτήσεις:

Τι πραγματικά μου συμβαίνει;

Σε ποιο κομμάτι της ζωής μου νιώθω αβοήθητος;

Τι είναι αυτό που νιώθω; Νιώθω θυμωμένος, ευχαριστημένος ή στεναχωρημένος; Μήπως φόβο ή ντροπή;

Ποιος μου προκαλεί όλα αυτά που νιώθω και γιατί;

Σε ποιες άλλες φάσεις τις ζωής μου ένιωσα έτσι;

Πώς ανταποκρίνομαι στους διαφορετικούς ρόλους που έχω όταν νιώθω έτσι;

Τέλος, θα πρέπει να τα επικοινωνήσει όλα αυτά μαζί σου

Θα είναι εύκολο; Ξεκάθαρα όχι. Αν και όταν τα πράγματα είναι περίεργα συναισθηματικά μπορεί να παίζει ρόλο για το αν η σχέση θα καταλήξει σε διαζύγιο ή σε αλλαγή φάσης. Αν κάτι δεν αλλάζει, όπως η σχέση, αυτό είναι καταλυτικός παράγοντας και μια καλή ευκαιρία να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση που θα οδηγήσει στο να έρθει ξανά κοντά το ζευγάρι.

Για τους άνδρες που δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους είναι μια καλή πρακτική άσκηση να απαντήσουν τις παραπάνω ερωτήσεις -είτε έχοντας κάνει το ταξίδι είτε όχι- για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε μια ανοιχτή και από καρδιάς συζήτηση.

Είναι εύκολο να υπάρξει άμυνα ή αυτολύπηση και από τις δύο πλευρές. Η θεραπεία δεν θα λειτουργήσει αν κι εσύ δεν είσαι έτοιμη να επικοινωνήσεις τα δικά σου παράπονα και να ακούσεις τα δικά του. Για εσένα, το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσεις, ίσως και για πρώτη φορά, ότι ο σύζυγός σου αποζητά αγκαλιές και φιλιά, χρόνο και προσοχή, συμπόνια και απλά να νιώσει ότι χαίρεστε ο ένας τον άλλο.

marieclaire.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook